Äiti, mä en mee enää kouluun

Se alkaa yleensä pienestä ja nuorena. Siihen ei tarvita kauhean kummallista syytä tai syytä ollenkaan. Riittää ajattelemattomuus ja se, että se on olevinaan hauskaa. Kyse on koulukiusaamisesta.

Ala-asteella syy voi olla se, että jollain on väärän värinen paita tai muuten ulkonäössä jotain huomauttamista. Syy tai halu voi olla myös kiusaajan henkistä pahoinvointia, jota puretaan kiusaamalla muita.

Tällä viikolla olemme saaneet lukea lehdistä Vantaalaisen ala-asteen tapahtumista, joissa yhtä poikaa oli potkittu ja kuristettu useamman tekijän voimin. Kiusaaminen oli jatkunut jo kauan, mutta sokeat opettajat olivat varmaan suu messingillä sanoneet yhteen ääneen: ”meidän koulussa ei kiusata” ja hymyilleet päälle. Kantaneet varmaan sellaisia vaaleanpunaisia rintamerkkejä välitunnilla, joissa tuo hieno lause koreilee.
Hommassa pahinta on se, että maassa potkitulle pojalle tulee elinikäiset henkiset vammat – fyysisistä vammoista puhumattakaan. Kauan jatkunut kiusaaminen voi yläasteella johtaa jopa itsemurhaan.
Nyt en tiedä kuinka mahtaa käydä jatkossa tämän pojan kohdalla.

Tänään oma ekaluokkalaiseni tuli koulusta tavallista poikaa hiljaisempana. Kotona alkoi kiukuttelu ihan ihmeellisestä asiasta ja kyseltyämme aikamme selvisi, että pari muuta poikaa oli käskeneet kolmatta käymään meidän lapsemme kimppuun. Kysyttiin, että kerroitko jollekkin opettajalle tästä, niin vastaus oli että ”joo, mut ne ei kuunnellu” !!
Tämä kuulosti niin erikoiselta, että teimme ratkaisun laittaa asiasta Wilmaan viestin, kuten nykyään kuuluu tehdä. Ilmeisesti alle olisi pitänyt juoda vähän alkoholia ja sen jälkeen oksentaa syvimmät tunnot Wilman syövereihin. Jätin kuitenkin juomatta, sekä kirjoittamatta mitä oikeasti ajattelen. Laitoin asiallisen viestin, koska kuusivuotiaan pojan tarinassakin saattaa olla aukkoja.

Opettajille, joiden ajatusmalli on ”meidän koulussa ei kiusata” pitäisi automaattisesti tehdä jonkinasteinen työtyytyväisyyskysely. Ellei työpaikassaan viihdy, eivät toimintaympäristön muutokset tai ongelmat enää kiinnosta.
Se on tiedossa muillakin aloilla. Työpaikalla käydään pakolliset pakkoliikkeet suorittamassa, ettei köyhyys iske.
Muuten ollaan kuin tapettia. Välitunnilla kävellään laput silmillä ja kuulokkeet korvilla. Ollaan paikalla, mutta…

KiVa -koulu -hanke muutaman vuoden takaa kusi urakalla omille lahkeilleen. Ideana oli, että koulut jotka olivat mukana KiVa -koulu -hankkeessa, ei esiintynyt kiusaamista ollenkaan. Tai niin sitä medialle esiteltiin.
Totuus oli kuitenkin se, että tämä loistokas hanke ei kuitenkaan vähentänyt koulukiusaamista yhtään.
Asiaa en kyllä yhtään ihmettele, kun kouluissa suljetaan silmät vakavilta asioilta, kuten Vantaan tapauksessa.
Tämän lisäksi kiusaavaa Vesa-Petteriä ei kiinnosta vähääkään hankkeet. Esitteistä kääritään sätkä koulun takapihalla ja syljetään päälle.

Myös mua on aikanaan kiusattu koulussa 90-luvulla.
Yläasteen seiskalla se alkoi ja kesti noin vuoden. Se oli sellaista vittuilua ja tönimistä. Ei mitään kauhean vakavaa, mutta kouluun ei ollut kiva mennä. Kiusaajia oli yleensä 3-6kpl ja opettajan puuttuessa siihen esim. välitunnilla se kuitattiin juuri em. ”poikapainilla” että pojat ne siinä jne. Reppua piiloteltiin naulakosta toiseen yms. pikkukivaa. Kyllä siitä muistaakseni jokunen tunti istuttiin jälki-istunnossakin. Olipa kauhea rangaistus.

On kyllä helvetin kummallista ja jopa pelottavaa, että kiusaajat pääsevät yleensä kuin koira veräjästä. Mitään rangaistuksia kiusaajille ei tule, vaan kiusattu yleensä käy terapiassa ja vaihtaa koulua. Kiusattu on henkisesti niin katki, ettei koulunkäynnistä pelkotilojen ja muiden henkisten oireiden vuoksi välttämättä tule yhtään mitään ja kiusaaminen jatkuu uusien ”kavereiden” toimesta. Lyötyä on helppo lyödä.

Omalla kohdallani selvisin vähällä ja yksi näistä kiusaajista on  aikuisiällä yksi parhaimpia ystäviäni. Eikä minulle siitä jäänyt juuri muita jälkiä, kun tämä kiusaamisen nollatoleranssi.

Välillä ihmetyttää, että miten ne aikuiset, joiden lasta kiusataan OIKEASTI koulussa, pystyvät päivisin olemaan esimerkiksi töissä? Luottaen siihen, että ne loppuunpalaneet opettajat lopettavat kiusaamisen?

Itse en pystyisi. Nyt oli jo Wilmaviestin sisällössä pitelemistä.

Rauhallista kouluvuotta!

(Jos pidit tekstistä, jaa kaverille. Jos et, pidä omana tietonasi. Kiitos!)

+2
ArvoTalve
Kaarina

Kirjoittaa asioista niiden oikeilla nimillä. Kiertelemättä, kaartelematta ja kaunistelematta.
Joskus terävä kynä piikittää tarkoituksella syvälle.
Arkielämässä kahden lapsen isä ja tavallinen duunari.
Instagram: @atalve

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu