Korona-tartuttajat ovat HIV-tartuttajia vaarallisempia

Useita HIV-tartuttajia on tuomittu pitkiin ehdottomiinn vankeusrangaistuksiin, eräskin mies jopa kahteen eri kertaan. Lisäksi tartuttajat on tuomittu maksamaan vastapuolelle korvauksia sekä oikeudenkäyntikulut.

Pitäisikö sama käytäntö ottaa korona-tartuttajille, mutta ankarammassa muodossa?

HIV-tartuttaja pystyy tartuttamaan aina vain yhden henkilön kerrallaan ja vastapuolella on mahdollisuus kieltäytyä suojaamattomasta seksistä tai suostua siihen, mikä sinänsä pitäisi alentaa tartuttajan syyllisyyttä. Jos kyseessä on raiskaus, se onkin sitten jo toinen rikos ja toisen tuomion paikka.

Korona-tartuttajan ei tarvitse olla lähikontaktissa ”uhriinsa” ja heitä voi olla satoja, jotka tietämättään voivat saada tartunnan ja levittää sitä edelleen tietämättään. Tämä on tullut nyt todistetuksi. Mutta tässä viimeisessä tapauksessa onkin kyse urheilun suosijoista, ”penkkiurheilijoista”, jalkapallohuligaaneihin verrattavista. Eihän urheilun harrastajia tai suosijoita voi kohdella rikollisina.

Ehdotan kuitenkin, että kaikkien tartuntatautien levittäjiä kohdeltaisiin samoin kuin HIV-levittäjiä. Jos nyt on päästetty maahan 800 tutkimatonta tapausta, niin aluksi voitaisiin määrätä 500 euron sakko jokaiselle. Siitä saisi valtio 400.000 euroa, jolla pystyttäisiin kustantamaan muutamia tehohoitovuorokausia sairaaloissa. Eduskunta vain säätämään lakia yhtä nopeasti, kuin 1½ vuotta sitten alettiin meitä kilttejä suomalaisia paimentaa korona-turvaan.

Asko Rantala
Sitoutumaton Tampere

Aloitin yrittäjän urani joulukuun 11. päivänä 1965, kun otin haltuuni perheyritykseni isäni jälkeen.
Yritykseni paloi tasan kolmen vuoden kuluttua, jolloin aloitin työsuhteessa puuteollisuudessa. Samaan aikaan alkoi pitkä opiskeluputki, Markkinointi-Instituutissa ja sen jälkeen kolmessa teknillisessä oppilaitoksessa.
Noin 30 vuotta olen toiminut yrityskonsulttina omassa yhtiössäni. Täytin juuri 76 vuotta, mutta jatkan töitäni edelleen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu