Krzysztof Kieślowskin elokuva Sattumankauppaa hieno tutkielma vapaasta tahdosta, sattumasta ja kohtalosta ihmiselämässä

Krzysztof Kieślowskin hienoin ja filosofisin elokuva on mielestäni Puolassa tehty elokuva nuoresta miehestä ja hänen kolmesta eri elämästään, Sattumakauppaa/Blind Chance (Przypadek, 1981) Elokuvan alussa Lodzissa asuvan nuorukaisen isä on kuollut ja hän voi luopua oikeusieteen opinnoista ja valita mitä tahtoo. Nuorukainen päättää lähteä junalla Varsovaan opiskelemaan lääketiedettä. Kaikissa kolmessa eri elämäntarinassa on sama alku: nuorukainen kiipeää lennosta junaan. Mutta tarinoissa hänen valintansa määrää se keitä ihmisiä hän kohtaa. Perusidentitteetti hänellä on kaikissa sama. Yhdessä tarinassa hän päätyy opposition riveihin. Toisessa tarinassa hänestä tulee turvallisuuspoliisin työntekijä, joka valvoessaan opposition toimintaa vaihtaakin puolta. Molemmissa näissä tarinoissa hän lopulta yrittää päästä Pariisin lennolle, mutta se estetään lentkokentällä. Kolmannessa tarinassa hän valmistuu lääkäriksi ja hänellä on perhe. Hän yrittää pysyä puolueettomana. Lopussa hän saa nimityksen puolalaiseen delegaatioon Pariisissa järjestettävään konferenssiin. Kaikki menee hyvin, hän pääsee Pariisin koneeseen ja kone nousee ilmaan. Viimeiset kuvat elokuvassa ovat kun kone räjähtää.
Jotenkin todella vaikuttava elokuva on. Siinä on minulle aika syvä sanoma. Tuo isä jonka kuoleman jälkeen poika vapaa päättämään itse mitä haluaa on kuin kasvonsa verhonnut/maailmasta loitontunut Jumala. Sattuma määrää minkälaisia polkuja ihminen taivaltaa. Mutta kuitenkin hänen perusluonteensa on sama. Kaikissa kolmessa vaihtoehdossa nuori mies ei pääse Pariisiin. Se on hänen kohtalonsa.
Elokuva on hyvä panos keskusteluun vapaasta tahdosta ja sen rajoista, sattuman ja kohtalon vaikutuksesta elämään.
P.S. Elokuva valmistui  kommunisti-Puolan vapaimpana aikana 1981  ennen  kuin mustalasinen kenraali Jaruzelski julisti sotatilan 13. joulukuuta. Jaruzelskin juntan aikana elokuva joutui esityskieltoon ja julkaistiin vasta tammikuussa 1987.
P.P.S. Elokuvan näkee tekstitettynä englanniksi tästä linkistä https://easterneuropeanmovies.com/drama/blind-chance?
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu