Kekkonen kalasti Turkissa

Presidentti Kekkonen virvelöimässä Norjassa (1965). Valokuva: Suomen Metsästysmuseo. CC BY-NC-ND 4.0

Viime viikon uutisissa oli Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin vierailu Turkissa, jossa hän viipaloi döner-kebabia. BirGün-lehden Saksan kirjeenvaihtaja Gürsel Köksal huomauttaa, ettei turkkilaistaustaisen saksalaisen runoilijan Dinçer Güçyeterin vierailu liittopresidentin kanssa tai liittopresidentin käynti Nobel-palkinnon saaneen turkkilaisen kirjoittajan Orhan Pamukin Viattomuuden museo -romaanista inspiroidussa museossa ole saanut yhtä paljon kiinnostusta kuin döner-kebabia viipaloimistaan.

Köksalin mukaan Steinmeierin vierailu näyttää huolellisesti suunnitellulta. Vaikka Turkin ja Saksan välillä olevat näkemyserot on vaikea ratkaista pelkällä kebabilla, tämä ”döner-diplomatia” on hyvä yritys lämmittää suhteita.

Steinmeier on melkein oppinut jotain presidentti Urho Kekkoselta, joka kävi ulkoministeri Väinö Leskisen kanssa Turkissa vuonna 1971 ja tarjosi turkkilaisille omia kalastamia kaloja.

Cumhuriyet-lehti (12.6.1971)
Cumhuriyet-lehti (12.6.1971)

Cumhuriyet-lehden (12.6.1971) mukaan Kekkonen lähti aamun kuudelta Arar-laivasta 5 metrin veneellä kalastamaan Istanbulin Bosforuksessa. Mukana oli myös ulkoministeri Leskinen ja Istanbulin varuskunnan komentaja kenraaliluutnantti Sadettin Canberk. Noin tunnin epäonnistumisen jälkeen pitkäsiimalla Kekkonen alkoi onkia runsaasti piikkimakrilleja.

Tämän jälkeen Kekkonen kävi Dolmabahçen moskeijassa, josta siirrettiin Bosforuksen rannalla Emirgân-alueella sijaitsevaan Abdullah-ravintolaan. Tarjolla oli Kekkosen onkimia piikkimakrilleja.

Helsingin sanomien (13.6.1971) mukaan Kekkonen oli ”ennen perjantain kalastusmatkaa vilustunut ja nuhainen, mutta se ei aiheuttanut muutoksia kevyeeseen turistiohjelmaan”.

Helsingin sanomat, 13.6.1971
Helsingin sanomat (13.6.1971)

Kekkonen saapui Suomeen hyväntuulisena ja kertoi jättäneensä hattunsa Turkkiin kun oli niin kuuma. Ulkoministeri Leskinen kertoi, että matka oli erittäin innostunut.

Çağrı Yalgın
Vihreät Helsinki

Olen kotoisin Turkista oleva lääkäri ja neurotieteen tutkija. Myös Suomen kulttuuri ja historia, erityisesti Turkin ja Suomen väliset suhteet kiinnostavat minua. Olen Suomi-Turkki kulttuuriyhdistyksen hallituksen jäsen. Turkinkielisia kirjoituksiani löytyvät osoitteessa linktr.ee/yalgin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu