Korkomarkkinoilla näkyi merkki, joka on yleensä johtanut pörssien sulamiseen

Tällä viikolla Yhdysvaltain joukkovelkakirjamarkkinoilla seurattiin ruutuja erittäin tarkalla silmällä. Miksi? Koska markkinalla nähtiin varoitusmerkki, joka on historian saatossa aina ennakoinut pörssien sulamista ja taantumaa. Millainen tämä varoitusmerkki sitten oli?

Kyseessä oli kääntynyt korkokäyrä, joka tarkoittaa tilannetta, jossa pidemmän erääntymisajan velkakirjojen tuotto painui alemmas kuin lyhyen erääntymisvelkakirjojen tuotto. 

Joukkovelkakirjalainat itsessään ovat yrityksen tai valtion myöntämiä lainoja, joiden avulla yritysten vierasta pääomaa pyritään kasvattamaan. Kun ostaa joukkovelkakirjan, saa yleensä itselleen tietyn koron. Joukkovelkakirjaan liittyy useita eri osia, mutta samalla tavalla myös esimerkiksi yrityslainan korko voi koostua monesta tekijästä. Lainojen kanssa on siis syytä olla tarkkana ja myös vertailua kannattaa tehdä rahan säästämiseksi.

Jos tilanne on normaali, saa sijoittaja parempaa tuottoa pidemmän ajan velkapapereille eli sellaisille, joissa on esimerkiksi 10 tai 20 vuoden erääntymisaika. Vastaavasti paljon alempaa tuottoa pitäisi saada niillä velkapapereilla, joissa on esimerkiksi puolen tai kahden vuoden erääntymisaika.

Yhdysvalloissa tilanne kääntyi kuitenkin täysin ympäri, kun 10-vuotiset velkakirjat tuottivat hetkellisesti vähemmän kuin kaksivuotiset joukkovelkakirjat.

Mikäli kaikki erimittaiset korot pistettäisiin kuvaajalle perätysten, on käyrän loppuosa kääntymässä hieman alemmas kuin alkupää.

Etenkin 10 ja kahden vuoden välistä keikausta ollaan pidetty merkkinä siitä, että käyrät ovat kääntymässä, vaikkakaan koko käyrä ei ole vielä kääntynyt täysin ympäri.

Käänteinen korkokäyrä kuitenkin kertoo yleensä siitä, että taantuma on lähellä. Se antaa kuvan, missä suht vakaata ja maltillista tuottoa hakevat korkosijoittajatkin ovat huolissaan taloudesta ja etenkin sen pitkän aikavälin tilanteesta.

Tätä käyrää voi pitää varsin luotettavana, kun puhutaan taantumahälytyksistä, mutta kun otetaan ajoitus huomioon, ei asia olekaan ihan niin yksiselitteinen.

Väärä hälytys vai taantuma kulman takana?

Tällä hetkellä FED eli Yhdysvaltain keskuspankki on nostamassa omia ohjauskorkotasojaan, jotta inflaatio saataisiin kuriin. Ensimmäisellä kerralla korkoja nostettiin vain 0,25 %, mutta monet ennustavat, että seuraavat kaksi kertaa tullaan näkemään tuplanostoja.

Usein tällaiset tilanteet ovat nostaneet juurikin lyhyiden joukkovelkakirjalainojen tuomia tuottoja.

Koska pitkaikaiset korot laahaavat, kertoo se siitä, ettei sijoittajilla ole uskoa korkojen nostotahdin pitkäaikaiseen jatkumiseen. Korkoihin sijoittavat ovatkin vahvasti sitä mieltä, että taantuman iskiessä FED on pakotettu luopumaan heidän intohimoisista koronnostosuunnitelmista.

Miksi käänteisestä korkokäyrästä sitten pitäisi olla huolissaan? Aiemmin tämä 10 ja kahden vuoden korkokäänne tapahtui yhden päivän sisällä vuoden 2019 syksyllä.

Tätä ennen vielä jyrkempi käänne nähtiin vuosina 2000 ja 2006. Nyt ollaan kuitenkin samassa tilanteessa kuin tuolloin, koska myöskin viiden ja 30 vuoden korot ovat kääntyneet.

Lähiaikoina tullaankin varmasti kuulemaan, mitä tämä korkokäyrä tuo tällä kertaa tullessaan. Onko edessä oikeasti taantuma vai oliko kyseessä vain väärä hälytys? Kannattaako tällaisesta varoituksesta välittää?

Kannattaa pitää mielessä, että joskus eteen todellakin voi tulla väärä hälytys. Tällainen nähtiin esimerkiksi vuonna -94. 

Tilannetta hankaloittaa kuitenkin se, että käänteisen korkokäyrän syntymisestä itse taantuman alkamiseen on kestänyt vähintään vuoden verran.

Miten varautua laskeviin pörssikursseihin?

Tällä hetkellä tilanne näyttää siltä, että muutamien vuosien jälkeen voivat koittaa kovat ajat. Tässä onkin parhaimmat vinkit niistä selviytymiseen:

  • Osta enemmän arvo-osakkeita, koska niissä on vähemmän odotuksia ja tuotto on vakaampaa. Niistä saa myös osinkoa.
  • Vähennä kasvuosakkeiden määrää, sillä niihin liittyy suurempi riski.
  • Älä panosta syklisiin osakkeisiin, vaan defensiivisiin.
  • Suojaudu optioilla ja muilla johdannaisinstrumenteilla.
  • Vältä suurimmat tappiot stop lossilla eli tappionpysäytyksellä.
  • Hyödynnä shorttausta eli lyhyeksi myymistä.
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu