Mietteitä mökin hankinnasta

Me suomalaiset olemme aina olleet mökkeilykansaa. Etenkin monilta vanhemmilta sukupolvilta tuntuu löytyvän omistusmökki järven rannan tuntumasta ympäri Suomea, ja monesti samalla mökillä käyvät myös samaan sukuun kuuluvat nuoremmat sukupolvet. Ainakin tämän kaltaisessa suvussa minä kasvoin, ja tämän kaltaisen näkemyksen olen saanut. Mikäli lehtijuttuja on uskominen, on mökkeily kuitenkin tänä päivänäkin aivan yhtä suosittua, etenkin näiden parin viime vuoden aikana, jolloin ulkomaille lähteminen on ollut vaikeampaa. Monesti mökkien vuokrahinnat ovatkin nousseet pilviin ja on vaikea vuokrata mukava mökki pelkästään viikonlopuksi, vaan se tulisi ottaa vähintään viikon ajaksi.

Siinä onkin sitten pohdittavaa, jos rakastaa mökkeillä, mutta omasta takaa ei mökkiä löydy eikä suvullakaan ole mökkiä, jota käyttöön lainata. Esimerkiksi meidän suvulla ei taida mökkiä enää olla, joten halutessani lähteä mökille, joudun sellaisen vuokraamaan, tai löytää kaverin, jonka mökille lähteä. Tai sitten voisin sijoittaa siihen ihka omaan mökkiin? Olisiko se kannattavaa?

Kannattaako mökki hankkia?

Jos mökillä käy vuoden aikana sen maksimissaan kerran, ja sekin usein muistuttaa enemmän pitkää viikonloppua juhannuksen tienoolla kuin edes yhtä kokonaista viikkoa, ei omaa mökkiä kannata hankkia. Paitsi tietenkin, jos mökkiä tahtoo vuokrata muille eteenpäin. Mutta jos kuuluu tähän mökkikansakastiin – tai muuten vaan tosiaan etsii sijoitusasuntoa, jota voi vuokrata lyhyt- tai pitkäjaksoisesti muille – voi oman mökin hankinta pyöriä mielessä.

Onhan mökin ostaminen totta kai hintava sijoitus, melkein yhtä lailla kuin oman asunnon hankinta. Yleensä sitä varten joutuu ottamaan lainan, ja vaikka esimerkiksi mökkilaina laskuri saattaa helpottaa löytämään omalle lompakolle sopivimman lainan, vaatii se omalta osalta suuren sitoumuksen ja kiinnostuksen.

Vuokramökki vai omistusmökki?

Jännää kyllä, päätös vuokramökki vs. omistusmökki ei aina perustu yksinomaan siihen, että kumpi on ensi näkemältä edullisempi vaihtoehto.  Vuokramökkihän olisi tässä tapauksessa joka kerta se oikea vastaus, koska totta kai se on aina halvempi, etenkin lyhyellä tähtäimellä tarkastellessa.

Oman mökin hankinta ei saata kuulostaa lainkaan järkevältä valinnalta, jos mökillä ei tahdo koko kesää viettää. Kuitenkin, kun ottaa huomioon pelkästä vuokraamisesta koituvat kustannukset, etenkin niinä aikoina, kun vuokramökkikauppa käy kuumana ja hinnat nousevat pilviin, voi mökin vuokraaminen helposti maksaa saman verran kuin mitä kustannuksia omistusmökki saman vuoden aikana vaatii.

Riippuu tietenkin siitä, kuinka kauan mökillä viettää aikaa, ja mitä laskutoimituksiin ottaa mukaan. Totta kai, jos käy mökillä vuodessa vain sen yhden viikon verran, jos sitäkään, ei ole mitään järkeä lähteä hankkimaan sitä omaa mökkiä, ellei sitä hanki nimenomaan eteenpäin vuokraamistarkoituksessa. Kaksi viikkoa vuodessakaan ei oikein oikeuta oman mökin ostamista. Mutta jos haluaa viettää mökillä muutaman viikon vuodessa ja vierailla kesäsesongin ulkopuolellakin? Voi tulla aika kalliiksi turvautua mökin vuokraamiseen. Ja helpompaahan se olisi, jos vain olisi se oma mökki, jolle lähteä aina kuin siltä tuntuu, ilman että joutuu aina etsimään ja tarkasti arvioimaan vuokrattavaa mökkiä.

Itse en ehkä, ainakaan tässä iässä, käy mökillä tarpeeksi kyetäkseni puhumaan itseäni ottamaan lainaa mökin hankintaan, Mutta niille, joille toinen asunto järven rannalta tai muutoin maaseudulta kuulostaa ihastuttavalta tapaa viettää lomaa ja viikonloppuja, eikä mökkilainan ottaminen tunnu kovin pahalta idealta, voisi omaan mökkiin sijoittaminen olla toimiva idea. Etenkin, jos mökillä haluaa käydä usein, mutta lähinnä viikonloppuisin, on oma mökki paljon helpompi valinta kalliiden vuokramökkien sijasta. Ja voihan sitä mökkiä aina vuokrata eteenpäin niinä aikoina kun siellä ei itse ole!

Eli kuten omistusasunnonkin suhteen, on oma mökkikin oikeastaan kiinni omasta elämäntyylistä. Ja sen hankinnassa kannattaa ehdottomasti pitää yllä samanlaista pelisilmää kuin ykköskotia hankkiessa.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu