Kuvataide Ylessä onkin jopa sukupuolitasa-arvon kysymys, onko menossa miehisten miesten piilokapina
Kuvataide ala- ja yläkoulussa noin korkealla lasten toiveharrastuksena
Ja eritoten tyttöjen harrastuksena.
Ja Ylen boikotointi suorastaan kuvataidetta kohtaan törkeää. Eihän kuvataidetta näytetä Ylessä kuin nimeksi.
Tämähän on sukupuolitasa-arvonkin kysymys.
Joka tuutista tulee poikien suosikkia urheilua eikä tyttöjen suosikkia kuvataidetta ei juuri mahdu urheilun toisarvoisen uutisoinnin sekaan.
Tämä mm urheilun Yleen tunkemisen ja kuvataiteen paitsioinnin ohella herättää kysymyksen
Onko Suomessa menossa ns miehisten miesten piilokapina naisten vallan esiinmarssin vuoksi.
Että tuokin hoitajille lahjaksi annettu kakkoslaadun näkkileipäpaketti olisi ilmaus happamuudesta nykykehitykselle.
Tokihan naisten julkisuuden ja muun vallan lisääntymisessä on kritisoimisen varaa.
Mutta kyllä kakkoslaadun näkkileipäpaketti lahjana hoitajille on luokkaa – ”toisarvoisia meidän miehisten teknologian ja urheilun miesten suhteen”.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b2b8ded7-18ae-4412-a1ac-d931a68250cb
Tietenkin kuvataide on kiinnostavampi galleriassa tai taidemuseossa koettuna kuin televisiossa. Minä toivoisin sitä enemmän YLEn kanavilla.
Katsoin YLE Areenasta montako kuvataidetta käsittelevää ohjelmaa on ollut. Viimeisen 5 kuukauden aikana elokuusta joulukuuhun laskin olleen 11 tv-ohjelmaa. Se tarkoittaa yhtä ohjelmaa 2 viikkoa kohden. Se on vähän.
Radion puolella on kuunneltavissa Areenassa samana ajanjaksona lähetettynä vain 8 ohjelmaa. Siis vielä vähemmän kuin television puolella. Jostain syystä heinäkuussa oli radion puolella tavallista enemmän ohjelmia kuvataiteista ja kuvanveistosta, koska niitä oli peräti 12 kuukaudessa.
Onneksi on YLE Areena kuitenkin käytettävissä kuvataiteen ystäville.
Katsojamäärissä televisiossa urheilu on suurempi, koska silloin katsotaan otteluita tai kilpailuja. Niissä jännitetään voittajia. Eli kilpaurheilu selvästi kiinnostaa ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, se on luokattoman vähän kuvataidetta. Jonka pitäisi olla jopa päivittäin läsnä vielä enemmän kuin poliisisarjat ovat jossa ei sinänsä ole vikaa.
Ihmisten pitäisi voida päivittäin lepuuttaa itseään ylessä kuvataiteella, ja sitä ei todellakaan tapahdu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siellä Yle areenassa ole juurikaan kuvataidetta. Etenkään suomalaista. Vaikka kuinka hyviä taiteilijoita olisi vuosikymmenestä toiseen eikä tarvitse olla ykköskaartiakaan.
Totuus on että Suomen kansa ei tunne kuvataidettaan ja sen rikkautta. Se on vaiennettu.
Ilmoita asiaton viesti
Virkistävää, että kuvataidetta moititaan tai kehutaan naisten ja tyttöjen harrastuksena. Viime vuosisadan alussa kuvataide on ollut melkoisen miehinen harrastus ja työ.
Nykyään läikkyy monella ellei kaikilla työ- ja harrastusaloilla sukupuolirajojen yli niin paljon, että olisi vielä virkistävämpää se, että keskustelu alkaisi purra aiheiden teemoihin sukupuolirajojen sijaan. Mikä nykyisessä kuvataiteessa vetoaa verrattuna kulta-ajan taiteeseen?, voitaisiin kysyä. Onko urheilun tuoma fyysinen kehokehitys oivallinen kaiken kaikkiaan, vaan onko olemassa syitä, että urheilua pitäisi välttää? jne jne
Ilmoita asiaton viesti
Pelkäänpä että edes lähtökohtia ei ole ylivoimaisella valtaosalla moiseen keskusteluun.
Eihän minun blogiini Edelfeltistä ja Gallen Kallelasta vastannut kuin pari.
Mutta onhan sekin joku alku että somepalstoilla voitaisiin puhua taiteestakin.
Mutta kun on niinkin taannoinen havainto että edes taidetta aktiivisesti harrastavat ei omaa kykyä tai käsityksiä keskustella taiteesta.
Laitoin kuvasarjan mm muutamien taiteilijoiden töistä ja kysyin kenen ne on. Eikä kukaan vastannut.
Ihmiset eivät tunnista taiteilijoita heidän töistään.
Ja mediassakin puhutaan että mitä joku nuorison sana tarkoittaa jne. Ääliömöistä paskaa. Ikäänkuin se että tietäisi mitä kieltä nuoriso käyttää olisi tie heidän sielunmaailmaansa, so simple of so simple.
Laitanpa huvikseni tänne maalauksien kuvis että kenen töitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin katsomassa maalausten tekijäarvuuttelua. Minäkin kirjoitan sivistyksestä ja sen tarpeesta, mutta oma näkökulmani on erilainen. Vain harvoin kiinnostun siitä, että kuka on maalannut mitäkin, joten en osaa vastata tuohon kysymykseen. Katson maalauksista tunnelmia ja taiteen merkityksiä. Ja kun näen jotakin kiinnostavaa maalauksessa tai kuvassa, tarkistan tekijänkin. Mutta en kerää sellaista muistitietoa kuitenkaan mieleen. Tietokoneavusteinen tietäminen on enemmän minun juttuni.
Ilmoita asiaton viesti