Tästä herää kysymys – onko korkeiden hintojen taidekauppa itse asiassa rikkaiden keskenään sopimaa rahanpesua
Tästä herää kysymys – onko korkeiden hintojen taidekauppa itse asiassa rikkaiden keskenään sopimaa rahanpesua – kaikkialla maailmassa
On muodostettu taiteesta siis itse asiassa ”rahanpesuvaluutta”.
Yle:
” Lehti: Ukraina rekisteröi pakotelistalla olevien henkilöiden taideteokset
Rekisterin tavoitteena on, että pakotelistalla olevat venäläiset eivät onnistuisi myymään omistamiaan taideteoksia eteenpäin, kertoo Guardian.
Lehti kertoo, että pakotelistalla olevilla superrikkailla on hallussaan yli kolme sataa taideteosta, kuten arvokkaita veistoksia ja tauluja.
Taideteosten myyminen – ja mahdollisuus pestä rahaa – on ollut Ukrainan korruptiovastaisen viranomaisen mielestä tähän saakka liian helppoa pakkotteista huolimatta. ”
Hyvä kysymys! Kysyin tekoälyltä QGPT Chat
Onko korkeiden hintojen taidekauppa itse asiassa rikkaiden keskenään sopimaa rahanpesua?
ChatGPT
Korkeiden hintojen taidekauppa ei välttämättä ole aina rahanpesua, mutta se on ollut yksi keino, jota on käytetty rahanpesutarkoituksiin. Taidekauppaan liittyy usein suuria summia rahaa, ja taideteokset voivat olla vaikeasti mitattavia arvonsa suhteen, mikä luo mahdollisuuksia väärinkäytöksiin.
Rahanpesu on prosessi, jossa laittomasti hankittuja varoja yritetään peittää lailliselta alkuperältään näyttämällä ne peräisin olevan jostain laillisesta toiminnasta, kuten taidekaupasta. Tämä voi tapahtua esimerkiksi siten, että rikolliset ostavat kalliita taideteoksia ja myyvät ne sitten eteenpäin näennäisesti korkealla hinnalla. Tällä tavoin he voivat pyrkiä tekemään laittomasti hankitusta rahasta näyttämään lailliselta voitolta.
Vaikka taidekauppa voi tarjota mahdollisuuksia rahanpesuun, on tärkeää huomata, että suurin osa taidekaupasta on aivan laillista ja rehellistä toimintaa. Monet taiteilijat ja taidekauppiaat pyrkivät edistämään kulttuuria ja taiteellista ilmaisua.
Viranomaiset ovat kuitenkin tietoisia rahanpesun mahdollisuudesta taidekaupan kautta, ja ne pyrkivät valvomaan tätä alaa tarkasti. Monissa maissa onkin otettu käyttöön sääntelytoimia ja velvoitteita, jotka koskevat taidekauppiaiden ja gallerioiden toimintaa rahanpesun estämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Rikkaat ostelee toisiltaan laittomilla rahoillaan taideteoksia ja pesevät siten likaisia rahojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tosin taide ja varakkuus ovat perinteisesti liittyneet yhteen. Itse olen ihan laillisilla rahoillani ostanut kierrätyskeskuksista jopa ns. arvotaidetta, joiden sisällöllä on merkitystä. Taide ei kuulu vain rikkaille, vaan löytöjä voi tehdä myös köyhillä ”puhtaan rahan” markkinoilla.
Hyvin filosofisen kysymyksen blogisti esittää. Nykyään näkee usein tällaista rahanpesu tai muuta väitettä, että raha olisi likaista. Miksi rikkailla ihmisillä olisi tarvetta tehdä pahuuksia? Eikö rahalla saa kaiken mitä tarvitsee?
Ilmoita asiaton viesti
Jos on laitonta rahaa se pitää yrittää pestä.
Ilmoita asiaton viesti
Usein ihmisillä on kyltymätön tarve rikastua edelleen muka saadakseen elämänsä paremmaksi – joka on epärealistista sillä tutkimus on osoittanut että tietyn tulotason jälkeen rahan elämää parantava vaikutus heikkenee.
Joillakin taas houkutus rikastua laittomalla rahalla ja samalla varmaan halu huijata yhteiskuntaa on niin suuri että rikoksen raja ylitetään ja syntyy rahanpesua vaativaa rikollista rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikessa kuuluu valppaana olla, mutta kullakin on omat ja joskus hieman erilaisiakin tarpeita kuin monilla muilla ihmisillä. Ihmisillä voi olla suuria ja pieniä tarpeita. Muitten ihmisten voi olla vaikeata ymmärtää tai hyväksyä toisten omista tarpeista poikkeavia tarpeita. Samat lainsäädännöt koskevat maan ihmisiä, kullakin omassa maassaan, ja maassa maan tavalla. Joissakin maissa eri syistä valuutta-arvot poikkeavat muitten maitten vastaavista. Tämäkin hämää taidekentän tutkijoita. Italiassa ennen euroa oli suuret rahasummat ihan normaalihinnoissakin.
Ilmoita asiaton viesti