Sähkönsiirtoyhtiön laskutettava palvelutuote on perille toimitettu kilowattitunti.

Kuluttajan läsnäolo sähkönjakeluverkossa on hankittu liittymismaksulla.

Sähkön toimituksesta tulisi periä vain c/kWh-perustainen toimitusmaksu eikä minkäänlaisia perus- tai muita kiinteitä maksuja. Nykyiset hintarakenteet ovat epäoikeudenmukaisia etenkin pieniä ja satunnaisia kuluttajia kohtaan. Ne lisäävät asumis- ja opintotukien tarvetta. Ne eivät kunnolla edistä sähkön säästöä ja tehokasta käyttöä.

Aikanaan 70–90-luvuilla oli vaikeuksia luoda hintarakenteita, joilla saataisiin edes lähimain selville eri kuluttajaryhmien ”rasittavuus” verkoille. Se oli aikaa, jolloin ei ollut energian tuntimittausta ja jolloin sekä sähkön siirto että energia laskutettiin samana palveluna. Tilanne on nyt aivan toinen, kun toimitettu energia mitataan tunneittain (kohta jopa 15 minuutin erinä) ja tunnissa mitattu energiamäärä ilmaisee samalla tuon tunnin keskimääräisen siirtotehon tarpeen.

On omituista, että noita monimutkaisia tariffirakenteita edelleen esiintyy. Pelkillä aikajakoisilla c/kWh-hinnoilla kukin kuluttaja tosiaan maksaisi vain käyttämästään siirtokapasiteetista, joka risteilee muiden kuluttajien tarpeiden kanssa. Tällainen hinnoittelurakenne ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kaikkia toiminnan kustannuksia kerättäisi.

+1
EeroPere
Sitoutumaton Helsinki

Dipl.ins., seniorikonsultti, sähköurakoitsija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu