Aino Kallaksen romaaneja ja novelleja

NOVELLIKOELMAT 1899-1913

Aino Kallas kirjoitti ensimmäisen novellikokoelmansa ”Kuloa ja kevättä” vuonna 1899 tekijänimellä Aino Suonio. Siinä ovat hänen elämänsä ensimmäiset novellit, joiden otsikot olivat:

Agnes, Hänen päiväkirjastaan, Lomalla, Oli Kerran, Sisar, Tien vaihteessa, Tunnustus.

Aino Kallaksen käyttämä kirjailijasukunimi ”Suonio” oli hänen isänsä Julius Krohnin kirjailijanimimerkki hänen isänsä julkaistessa omia runojaan ja tarinoitaan. Hänen isänsä oli aikanaan kansanrunouden tutkija ja Helsingin yliopiston suomen kielen lehtori ja myöhemmin saman alan professori.

Hämem  toinen novellikokoelmansa julkaistiin hänen avioliiton kautta saamallaan uudella nimellä: Aino Kallas. Tuon kokoelman nimi on ”Meren takaa 1” ja se ilmestyi vuonna 1904. Se sai jatkona kolmannen novellikokoelman nimeltään ”Meren takaa – toinen sarja” seuraavana vuonna 1905.

Novellikokoelma ”Meren takaa 1” sisältää novellit:

Ingel, Kaalin aukolla, Kaupunkimatka, Kubja-Pärtin kuolema, Lukkari ja kirkkoherra, Saarenmaa, Työorjat, Vihollinen.

Sen jatko-osa ”Meren takaa – toinen sarja” sisältää novellit:

Bathseba Saarenmaalla, Häät, Kaksi lapsuuden muistoa, Kesä ja Kun vanha polvi kaatuu.

Seuraavan Aino Kallas nimellä julkaistun novellikokoelman nimi on ”Lähtevien laivojen kaupunki” ja se ilmestyi vuonna 1913. Se sisältää novellit:

Bernhard Riives, Ihminen, Kultalaiva, Lasnamäen valkea laiva, Lähtevien laivojen kaupunki, Meillä on kuollut mukana, Näky, Pimeys, Saarenmaan kiitos, Tuiskuhiekka, Uskontunnustus, Vaeltava kynttilä, Vanhan Orgin kuolema, Vieras, Yksi kaikkien edestä, Ylitse muurin.

 

Kuva 1. Aino Kallaksen vuoden 1914 novellikokoelman kansi. Kuvan lähde on wikipedia.org.

 

NOVELLIKOELMAT 1914-1951

Matkustajalaiva Titanic törmäsi neitsytmatkallaan huhtikuussa 1912 jäävuoreen Pohjois-Atlantilla ja upposi. Sen mukana hukkui noin 1500 ihmistä. Aino Kallas kypsytti ensin aihetta kaikessa rauhassa ja julkaisi sitten vuonna 1914 seuraavan novellikokoelmansa ”Seitsemän: Titanic-novelleja”. Siinä on seuraavat 7 novellia:

Filemon ja Baukis, Johannes Sarkan uni, Jumalan jalka, Luomakunnan huuto, Maailma ajatus, Olemattoman odotus, Seitsemän.

Aino Kallas julkaisi seuraavan novellikokoelmansa ”Vieras veri, rakkausnovelleja” vuonna 1921. Siinä on seuraavat novellit:

Grdruta Carponai, legenda nuoresta Odelesta ja pitaalisesta, Luolan korva, Muuan rakkaustarina, Ruispelto, Ruutanalammikko, Vieras veri.

Oskari Kallas oli vuosina 1922 – 1934 Viron lähettiläs Lontoossa, josta tuli Aino Kallaksen kotikaupunki. Vastapainoksi seuraelämälle löytyi Hiidenmaan rannikolta perheen kesäpaikaksi Kassarin saari, joka tarjosi kirjailijalle innoittavan työympäristön.

Aino Kallas julkaisi novellikokoelman ”Pyhän Joen kosto: kaksi balladia” vuonna 1930. Siinä on seuraavat kaksi pitkää novellia:

Imant ja hänen äitinsä sekä Pyhän Joen kosto.

Aino Kallas julkaisi vuonna 1948 novellikokoelman ”Seitsemän neitsyttä”. Siinä on paljon lyhyitä novelleja. Niiden nimet ovat:

Auringon tanhu ja Soodetagan Hele, Erään naisen elämänkohtalo, Haapasalun valkea vaimo, Henkipatto, Hullaantunut järvi, Karhuneitsyt, Koitto ja Hämärikkö, Kolme Raben neitiä ja herra Salomé, Kulkuripuu, Kuun kimallus öisellä joella, Lapin peikko ja vieras prinsessa, Leskivaimon unennäkö, Linnanrouva, Mardus, Mestari Olaus – kirkonrakentaja, Must Kajak, Runoniekan synty, Santa-Maria Ingrica, Seitsemän neitsyttä, Sielun seismografi, Sininen hieho, Sudet, Tarina taivaan kostosta, Umpijärven kirkonkellot, Vanhan tuomarin tunnustus, Vieraskäynti, Yön kuningatar, Äidinrakkaus.

Aino Kallas julkaisi jo seuraavana vuonna 1949 novellikokoelman ”Virvatulia”. Siinä on seuraavat novellit:

Alppihehkua, Inhimillinen näytelmä, Kohtaus kesäyön hämyssä, Laivanlasti, Punaherukat, Punainen hylje, Rampatytön rukous, Rikos ja sovitus, Sisar Siina, Suljettujen akkunaluukkujen takana, Vainajan karkelo, Valtias ja orjatar sekä Yhteentörmäys.

Aino Kallas julkaisi viimeiseksi jääneen novellikokoelman ”Rakkauden vangit” vuonna 1951. Siinä on seuraavat novellit:

Hääyö, Jälkikesä, Keväiset vuot, Kultahäät, Kuolemantanhu, Kulinrippi, Maahanpanijaiset, Muudan kohtalotarina, Rakkauden harha, Rakkauden kiertotiet, Rakkauden vangit, Rakkauden vuoksi ja luode, Salattu aarre, Taivaan armolahja, Tuomioistuimen edessä, Uhrilammen kosto, Uskollisuus haudan tuolle puolen, Vanha hattureuhka.

 

ROMAANIT

Kirsti: sielunkuvaus, 1902

Lainaus: ”Kirsti Sielunkuvaus on Aino Kallaksen kirjoittama romaani, joka julkaistiin vuonna 1902. Kirja kertoo nuoren naisen, Kirstin, tarinan. Hän on kasvanut köyhässä perheessä maaseudulla. Kirsti päättää lähteä Helsinkiin etsimään parempaa elämää ja mahdollisuuksia. Siellä hän kohtaa erilaisia ihmisiä ja joutuu kohtaamaan monia vaikeuksia, kuten köyhyyttä, yksinäisyyttä ja sydänsuruja. Kirstin tarina kuvaa aikakauden yhteiskunnallisia olosuhteita ja naisen asemaa Suomessa 1900-luvun alussa. Kirja on tunnettu Kallaksen herkästä kielestä ja taidokkaista kuvauksista ihmiskohtaloista. Kirja on saanut paljon arvostusta sekä Suomessa että kansainvälisesti.” (amazon.com vuonna 2009)

 

Ants Raudjalg, 1907

Lainaus: ”Ants Raudjalg on Kallaksen kolmas virolaisaiheinen teos, joista kaksi edeltävää olivat novellikokoelmia nimeltään Meren takaa ja Meren takaa: toinen sarja. Kallas nosti kirjan päähenkilöksi nuorukaisen, joka sukunsa ensimmäisenä ylioppilaan pyrki pois taustansa taakasta. Otava otti sen julkaistavakseen. Lehtikritiikeissä romaani sai kiitosta, ja sen nähtiin kertovan suomalaislukijoille sukulaiskansan kovasta kohtalosta ymmärtävästi. Kallas sai romaanista valtionpalkinnon.” (Wikipedia)

 

Katinka Rabe: kirja lapsesta, 1920

Lainaus: ” Myönnän, etten ollut kuullut kirjasta aiemmin. Kuten mahdollisesti moni muukin, olen lukenut Kallakselta ainoastaan Sudenmorsiamen, jonka salaperäisyys ja myyttisyys lumoaa ja vetoaa. Katinka Rabe on tyyliltään hyvinkin erilainen, ja sitä sanotaan Kallaksen omaelämäkerralliseksi teokseksi. Käytännössä pienoisromaanissa kuvataan Hoviksi kutsutussa kartanossa asustavan suvun tarina: tai tästä kertomuksesta tämä pienoisromaani alkaa. Kallas on taitavasti tiivistänyt sukutarinan lyhyeen sivumäärään, ennen kuin siirtyy päähenkilö Katinkan tarinaan.

Katinka on siis Hovissa asustavan suvun nuori vesa, joka viettää kesänsä kartanon mailla leikkien serkkujensa kanssa. Romaania voisi kuvata eräänlaiseksi kasvutarinaksi, vaikka suurin osa romaanista keskittyy kesään, joka muuttaa Katinkan elämän ja tragediaan, joka pakottaa nuoren tytön aikuistumaan yhdessä yössä.” (blogista paljonmeluakirjoista vuonna 2019/ Hanna)

 

Barbara von Tisenhusen, 1923

Lainaus: ”Aino Kailas. Tämä teos, Barbara von Tisenhusen, on Surmaava Eros-trilogiasi ensimmäinen osa. Sanojesi monikerroksisuus läikehtii jo teoksesi ensisanoissa, kun kronikan kertojaksi asettamasi pappi Matthaeus Jeremias Friesner … tahtoo tässä Herran avulla kertoa kerrottavansa totuuden hengessä.

Neitsykäisesi Barbara on kaunis kasvoiltaan ja varreltaan, niin kaunis että pappikin sen näkee. … Barbara rakastaa, voi kyllä. Ja mies, jota hän rakastaa, rakastaa takaisin. Vaan kirjuri Franz Bonnius on alhainen ja kelvoton, eikä Barbaran rakkaus hänen veljilleen siksi sovi. nyt on niin, että ns. Pärnun sopimus on tehty, että jalosukuiset neitsyet eivät avioliittoja solmisi alhaissukuisten kanssa, vaan verensä puhtaana säilyttäisivät. Siksi miehillä on valta tuomita neitsyt, joka rakkaudessaan kelvottomasti erehtyy.” (blogista kirjojenkamari vuonna 2015/ Katja)

Oopera:

Mainittakoon, että tästä kertomuksesta on tehty Virossa 3-näytöksinen ooppera, jonka sävelsi Eduard Tubin (1905-1982). Tämä vironkielinen ooppera valmistui vuonna 1968. Sen libreton kirjoitti Jaan Kross Aino Kallaksen romaanin pohjalta. Teoksen ensi-ilta oli Tallinnassa joulukuussa 1969.

 

Reigin pappi, 1926

Lainaus: ”1600-luvulle sijoittuva Reigin pappi on kertomus Paavali Anteron pojan elämästä kaikkine iloineen ja suruineen. Hänen elämänsä ei ole mitenkään helpoimmasta päästä, sillä hän kohtaa tuona maanpäällisen elonsa aikana monta vastoinkäymistä ja pettymystä. Kirkkoheran poikana hän jatkaa isänsä perinnettä ja kouluttautuu kirkollisiin tehtäviin. Ollessaan kirkollisessa virassaan Tallinnassa hän rakastuu nuoreen ja kauniiseen Ctharina Wyckeniin, menee tämän neidon kanssa naimisiin ja saa lapsia.

Päähenkilö menettää virkansa syytettynä erään oppilaan kuolemantuottamuksesta. Hänet ja hänen vaimonsa Catharina lähetetään kauas syrjäiselle Hiidemmaalle, Reigin pappilaan. Reigin pappi on historiallinen kertomus. Tekstin kielestä löytyy myös viittauksia latinan kieleen. kertojana toimii itse Reigin pappi, joka kertoo elämästään miehen näkökulmasta. Kallas kuvaa osuvasti tuon ajan maailmaa ja ihmisiä.” (blogista elamanikirjat vuonna 2016)

 

Kuva 2. Aino Kallaksen Sudenmorsian-kirjan kansi. Kuvan lähde on lukuhetki.fi.

 

Sudenmorsian, 1928

Lainaus: ”Metsänvartija Priidik rakastuu nuoreen ja kauniiseen Aaloon 1600-luvn virossa. Nuoripari elää sovussa ja hiljaisesti toisiaan rakastaen, yksimielisyydessä kylänmiesten kanssa. Heitä siunataan myös suloisella tyttärellä Piretillä. Sitten Aalo tulee jonkinlaisen metsänhengen viettelemäksi eikä voi vastustaa korpien kutsua ja suon kuiskintaa. Eräänä valkeana juhannusyönä hän antaa periksi haluilleen ja liittyy suolla susien laumaan.

Ihmissuden hahmossa hän vaeltelee yöt palatakseen päivisin miehensä ja tytärensä luo. Kaksoiselämää kestää aikansa, mutta sitten vaimo jää kiinni öisistä juoksuistaan. Raivostunut Priidik ajaa vaimonsa metsään. … Yhden yön Aalo viettää vielä Priidikin sylissä. Yhdeksän kuukautta tuon yön jälkeen Aalo saapuu kylään tuon yön siementä kantaen. Suositusta klasikosta on tehty useita uusintapainoksia.” (kirjaluotsi.fi vuonna 2017)

Näytelmä:

Aino Kallas julkaisi vuonna 1937 tästä aiheesta viisinäytöksisen balladinäytelmän. Sudenmorsian-näytelmän ensi-ilta pidetiin saman vuoden lokakuussa Helsingin Kaupunginteatterissa.

 

Vanhoja Aino Kallaksen romaaneja luettavaksi

 

A) ilmaiseksi verkosta:

On huomattava, että Gutenbergin lataamat nettikirjat eivät ole yhtä käteviä ja helppoja käyttää kuin kaupoista ostettavat e-kirjat.

 

  1. Aino Kallas: Kirsti – sielunkuvaus, 1902

The Project Gutenberg eBook of Kirsti: Sielunkuvaus, by Aino Kallas

  1. Aino Kallas: Ants Raudjalg, 1907

The Project Gutenberg eBook of Ants Raudjalg: Virolainen kertomus, by Aino Kallas

  1. Aino Kallas: Katinka Rabe – Kirja lapsesta, 1920

The Project Gutenberg eBook of Katinka Rabe: Kirja lapsesta, by Aino Kallas 

  1. Aino Kallas: Sudenmorsian, 1928

The Project Gutenberg eBook of Sudenmorsian, by Aino Kallas

 

B) ostamalla kirja, e-kirja tai äänikirja:

Huomatkaa, että uusia painoksia Aino Kallaksen kirjoista on aika vähän saatavilla kirjakaupoista nykyään. Löysin ainakin seuraavat myynnissä olevat kirjat:

 

Aino Kallas, Maailman sydämessä (kirjoittaja Silja Vuorikuru), 2017

Suomalainen kirjakauppa/Adlibris/Elisa-kirja … kovakantinen, e-kirja

Aino Kallas: Reigin pappi, 1926

Suomalainen kirjakauppa/Adlibris/Elisa-kirja … äänikirja

Aino Kallas: Sudenmorsian, 1928

Suomalainen kirjakauppa/Adlibris/Elisa-kirja … e-kirja, äänikirja

 

Lisäksi käytettyjä ja luettuja Aino Kallaksen kirjoja kannattaa kysyä antikvariaateista.

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikin kuuntelusta, pianonsoitosta, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu