Barokkimusiikkia soitinyhtyeille

Johdanto

Olen valinnut joitakin kappaleita kuunneltavaksi ihmisten viihdyttämiseksi. En pidä esitelmää barokkimusiikista. Mainittakoon kuitenkin aluksi, että barokkimusiikilla tarkoitetaan noin vuosina 1600 – 1750 sävellettyä länsimaista taidemusiikkia. Sitä edelsi vuosina 1400 – 1600 renessanssimusiikki ja sitä seurasi noin vuosina 1720 – 1775 galantti tyyli (rokokoon aikakautena).

Kerron seuraavassa tietoja kolmesta tuon aikakauden säveltäjästä. Kunkin kohdalla on heiltä kuunneltavissa valitsemani jonkin soitinyhtyeen esittämä teos.

( Huomautus: Videoita ei näy eikä kuulu iPhone- tai iPad-laitteissa. Viimeisen OS-päivityksen jälkeen aikaisemmatkin kirjoituksissa musiikkivideot lakkasivat toimimasta. Niiden tilalle piti kopioida alla näkyvät videoiden URL-osoitteet. Niillä videot voi kuunnella. )

 

Tomaso Albinoni (1671-1751)

Tomaso Giovanni Albinoni oli italialainen barokkisäveltäjä, jonka tunnetuimpia teoksia ovat soitinsävellykset. Omana aikanaan hän oli tunnetuin oopperateoksistaan, mutta niistä on säilynyt vain muutamia katkelmia.

Siunaustilaisuuksissa ja muistotilaisuuksissa soitetaan usein ”Adagio g-molli”. Ohjelmalehtisessä sen säveltäjäksi mainitaan Tomaso Albinoni. Kappale voidaan esittää monissa eri kokoonpanoissa, joista yksi on puhtaasti uruille tehty sovitus. Myös muille soitinkokoonpanoille on sovituksia. Tämän kappaleen säveltäjäksi on mainittu myös 1900-luvulla elänyt italialainen Remo Giazotto.

https://youtu.be/_eLU5W1vc8Y

Video 1: Tomaso Albinoni: Adagio, in G minor – Copermicus Chamber Orchestra johtajanaan Hors Sohm esiintyi 14.6.2012 (kesto 8:26 minuuttia).

 

Antoni Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi oli italialainen säveltäjä, joka kuuluu barokkimusiikin suurimpiin nimiin. Hän painui kuoltuaan unohduksiin, mutta hänet löydettiin uudelleen 1900-luvun alussa. Varsinaiseksi yleisön suosikiksi hän nousi vasta 1950-luvulla. Hän oli erittäin tuottelias säveltäjä. Hänen tunnetuin teoksensa on viulukonserttojen sarja nimeltään ”Neljä vuodenaikaa”, opuksessa 8.

Hän julkaisi vuonna 1711 konserton 4 viululle ja yhtyeelle nimeltään L´estro armonico, opuksessa 4 numero 10. Se on kuultavissa seuraavassa.

https://youtu.be/kO6CqW3imbo

Video 2: Anton Vivaldi: Concerto in B minor neljälle viululle – Orchestre de Chambre Nouvelle Europe johtajanaan Nicolas Krauze esiintyi 2.11.2010 (kesto 10:18 minuuttia).

 

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Georg Philipp Telemann oli saksalainen säveltäjä ja oli aikanaan eläessään eräs barokin ajan suosituimpia säveltäjiä. Tehtyään ensimmäiset läpimurrot sävellyksillään hän perusti oman musiikkioppilaitoksen. Hän opetti oppilaitaan esiintymään julkisesti ammattimuusikkoina. Se oli uutta siihen aikaan. Hänet valittiin myös Lepzigin oopperan johtajaksi. Siksi hän sävelsi neljä oopperaa, joiden esityksissä hänen oppilaansa soittivat. Hänet valittiin ensin 5 hampurilaisen kirkon musiikilliseksi johtajaksi ja sitten Hampurin oopperan johtajaksi.

Seuraavassa on valittu kuunneltavaksi hänen eräs sävellyksensä, sonaatti soitinyhtyeelle TWV 44:1.

https://youtu.be/xx8ooc-s7OQ

Video 3: Georg Philipp Telemann: Sonata in D major – Bremenin Barokkiorkesteri esiintyi 9.10.2022 (kesto 10:28 minuuttia).

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu