Japanilaisen puutarhan viehätys
Kuva 1. Yksityiskohta Monacon Japanilaisesta puutarhasta. Kuvan lähde on expedia.fi.
1. Japanilaisen puutarhan ero muihin nähden
Japanilainen puutarha poikkeaa huomattavasti länsimaisesta puutarhasta. Perinteinen japanilainen puutarha rakennetaan kuvaamaan luonnon eri puolia ja sen onkin tarkoitus näyttää mahdollisimman luonnolliselta. Se liittyy kiinteästi taloon ja on rajattu, yksityinen alue.
Vesi on olennainen elementti, ja yleensä jokaisessa puutarhassa onkin allas tai lampi ja mieluusti virtaavaa vettä. Vesi liitetään aina kiviin, jotka valitaan muotonsa ja rapautuneisuutensa perusteella ja asetellaan puutarhaan huolellisesti. Ihmisen valmistamia esineitä käytetään mahdollisimman vähän. Kukkia ei myöskään juuri suosita: niiden sijaan väriä puutarhalle antavat kukkivat puut tai pensaat.
Vesi voi myös puuttua, jolloin on kyseessä täysin kuiva japanilainen puutarha, johon kuuluu eri kokoisia epäsymmetrisesti aseteltuja kiviä, hiekkaa, kivilyhtyjä ja kuivuutta sietäviä kasveja. Vehreälle puutarhalle vastakohdan muodostaa zen-kivipuutarha eli karesansui, jossa ei ole juuri lainkaan kasveja vaan usein pelkkä kivisommitelma. Toisin kuin kierreltävät kävelypuutarhat, karesansui on yleensä tarkoitettu vain katseltavaksi.
Puutarhan alkuperäinen idea oli olla pyhäkkö, ei arkipuutarha. Siksi puutarhat ovat usein aidattuja tai joillakin tiiviillä seinillä katseilta suojattuja. Portteja käytetään sekä puutarhan rajoilla että sisäosissa ja niiden pitää olla tyyliltään puutarhaan sopivia. Puutarhat ovat yksinkertaisia. Lisäksi talo ja puutarha muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Poikkeuksena on yleisissä paikoissa kaikkien kävelijöiden saavutettavissa olevat arkiset yleisöpuutarhat tai puistot, joissa kävijät eivät edes tiedä japanilaisen puutarhan alkuperäistä tarkoitusta.
Kuva 2. Margitinsaaressa Budapestissa, sen japanilaisessa puutarhassa. Kuvan lähde on welovebudapest.com.
2. Japanilaisen puutarhan tyylisuuntia
Alkuperäinen japanilainen puutarha on aina tarkasti aidalla rajattu alue ja siihen astutaan sisään portista. Suunnittelutyön alkuvaiheessa pyritään visualisoimaan mielessä jokin luonnonkaunis paikka ja yritetään luoda sen tunnelma, ei kopio, tulevaan puutarhaan. Japanilaiset puutarhat ovat kehittyneet 1300 vuoden aikana. Puutarhat ovat osa japanilaista omintakeista kulttuuria ja yksi sen tärkeimmistä elementeistä. Japanilainen ajattelutapa ja filosofia heijastuvat vahvasti puutarhan rakentamiseen. Seuraavassa on eräitä sen tyylisuuntia:
A: Jōdō-tyyli (Buddhalainen paratiisityyli): Jōdō-tyyli on kehitetty temppeliä varten. Shinden tyylin tapaan rakennuksen edessä on lampimaisema, joka esittää buddhalaisen Jōdo-koulukunnan korostamaa paratiisia. Suoraan temppelin päärakennuksen ja luentosalin akselin eteen on asetettu lyhtypari lammen etu- ja takapuolelle. Sutra-rakennus, ruokasali ja pagodan paikatkin ovat tähän mennessä vakiintuneet. Mantran esittämä maailma rakennettiin puutarhaksi ja ihmisiä johdatettiin ymmärtämään uskomisen tärkeyttä ja pelastamaan kuoleman pelosta.
B: Karesansui-tyyli (Kuiva vuori ja vesi -tyyli): Heian kauden jälkeen hyvät rantapaikat kävivät vähiin ja alettiin rakentaa lammen sijaan vedettömiä vesimaisemia. Muromachikaudella (1384 – 1578) Zen-buddhalaisuus levisi ja sen mukana Zenin karesansui tyyli kehittyi ja yleistyi. Zenin puutarha oli meditointia varten. Puutarhaan ei kaivattu vettä vaan riitti että se oli symbolisoivana maisemana. Karesansui esitti symbolisesti vedettömänä vesimaisemaa, joka mielikuvituksessa laajeni äärettömyyteen.
C: Roji (Teehuoneen puutarha): Roji on teeseremoniassa käytettävään teehuoneeseen liittyvä kaksiosainen ulkotila, joka on rakennettu yksinkertaisesti teeseremonian aatetta seuraten. Puutarhaan tullaan yksinkertaisesta portista tai matalan oven kautta. Polku on tehty astinkivistä ja kapeista pitkoskivi-asetelmista, jotka johdattelevat vierasta kulkemaan oikeassa järjestyksessä puhdistautumisen kautta kohti teehuonetta. Astinkivien välit pidetään kimonopuvuille sopivan mittaisina ja puhdistautumisen rituaalipaikan muodostavat kivilyhty ja käsienpesuallas.
D: Daimyō-puutarha: Jōdō -, Karesansui- ja Roji-tyyliset puutarhat ovat tilatunnelmaltaan suljettu ja ja Rojia lukuun ottamatta alun perin yhdeltä suunnalta katsottavia puutarhoja. Myöhäisellä Edo-kaudella (1604 – 1868) kehittyi suuri kierrettävätyyppinen puutarha. Näitä samuraipäälliköiden rakennuttamia puutarhoja kutsuttiin Daimyou-puutarhaksi, joissa yhdisteltiin monipuolisesti eri tyylejä. Tämän puutarhan tilatunnelma on avoin ja puutarhaa kiertävät polut yhdistävät paikat toisiinsa. Puutarhaa voi katsoa kävellen tai myös veneellä kierrellen.
Lähde on Suomalais-Japanilaisen Yhdistyksen sivusto: suomi-japani.net.
Kuva 3. Kioton Taizo-in on japanilainen puutarha Japanissa. Kuvan lähde on en.japantravel.com.
3. Japanilaiseen puutarhaan kuuluvia asioita
Kivet
Mikä tahansa kivi ei kelpaa, sillä kivi on japanilaisen puutarhan tärkeä elementti. Kiveä on kuvattu perustaksi ja selkärangaksi puutarhassa. Japanilaisessa puutarhassa ei suosita leikattuja tai puhdistettuja kiviä. Hyviä ominaisuuksia ovat upea muoto, viehättävä rakenne ja väri, kaunis kuviointi, iän patina ja usein sammaleisuus.
Polut
Astinkivet ovat suosituimpia kiviä poluissa, sillä ne näyttävät luonnonmukaisilta eivätkä näin häiritse tunnelmaa puutarhassa. Ne kulkevat yleensä kuivalla maalla, mutta saattavat ylittää matalia lammikoita ja jokia. Astinkivet voivat olla myös puuta. Polkumuotoja on useita.
Puut, pensaat ja muut kasvit
Yksittäiset puut ja pensaat sijoitetaan taitavasti, jotta ne antaisivat vaikutelman kokonaisesta pensaikosta tai jopa metsiköstä. Jokainen kasvi valitaan muodon perusteella. Leikkaaminen on tärkeää, koska sen tarkoituksena on tuoda esiin kasvin luontainen sopusuhtaisuus poistamalla kokonaisuutta häiritsevät ylimääräiset haarat. Pensaita ja puita taivutetaan ja leikataan Japanissa enemmän kuin länsimaiseen tyyliin on soveliasta. Bonsaipuut (pienoispuut) ovat tunnusomaista japanilaisille puutarhoille. Toinen sopiva kasvilaji on sammal maanpeitteeksi.
Vesi
Kivien liikkumattomuuden, raskauden ja vakauden vastapainon puutarhassa muodostaa vesi. Puutarha rakennetaan paljolti veden ehdoilla, jos sitä löytyy valmiiksi paikalta. Veden heijastuksia käytetään hyväksi sijoittamalla kivilyhty tai torni lammikon reunaan. Japanilaiseen puuturhaan voi sisältyä esimerkiksi jotain näistä: puro, lammikot, vesiputous ja ranta.
Sillat
Sillat auttavat ylittämään veden tai myös kuivan vettä kuvaavan hiekkavirran. Ne on rakennettu jostain luonnon materiaalista kuten luonnonkivestä tai puusta. Kivisillat ovat usein hieman kaarevia. Suosittua on myös matalana ristiin rastiin kulkevat lankkusillat eli Yatsuhashi-sillat, jotka saavat kulkijan liikkumaan hitaasti ja keskittymään maisemiin.
Koi-kalat
Tavallisten kultakalojen sukulaiset koikarpit kuuluvat aitoon japanilaiseen puutarhaan. Ne ovat hyvin erikoisen värisiä ja niitä pidetään hyvin suuressa arvossa. Koikarppi tarvitsee terveenä pysyäkseen paljon elintilaa uidakseen, tehokkaan vedensuodatuksen ja oikeanpaista ravintoa. Kala elää vuosikymmeniä ja voi kasvaa jopa 60 cm pitkäksi.
Kivilyhdyt
Japanilaisia kivilyhtyjä on erilaisia ja eri kokoisia. Niiden sisällä voi olla pimeällä jokin valolähde. Kivilyhdyn paikka on harkittava tarkkaan. Jos sille ei tunnu löytyvän paikkaa, kannatta tutustua japanilaisten puutarhojen antamiin esimerkkeihin valokuvien perusteella.
Kuva 4. Tallinnan japanilainen puutarha on osa laajaa puistoaluetta. Kuvan lähde on visitestonia.com.
Kuva 5. Teehuone Hampurin japanilaisessa puutarhassa (saksan kielellä: Kleiner Japanischer Teepavillion). Kuvan lähde on houzz.com/photos. Tämä valokuva lisättiin myöhemmin.
Japanilaisia puutarhoja vierailtavaksi maailmalla
- Tallinnassa on kesällä 2011 avattu Kadriorgin puiston japanilainen puutarha. (Sen osoite on Narva maantee 102. Keskilinna linnaosa.)
- Tukholman saaristossa on japanilainen kylpylä Yasurang, jonka yhteydessä on myös japanilainen puutarha. (Sen osoite on Hamdalsvägen 8, Saltsjö-Boo.)
- Budapestissa on Tonavan keskellä olevan Margitinsaaren toisessa päässä kaikille avoin japanilainen puutarha. (Sen osoite on Budapest, Unkari, Margitinsaari.)
- Prahassa löytyy eläintarhan ja Trojan palatsin vierestä Prahan kasvitieteellinen puutarha. Se on laaja ja monipuolinen kokonaisuus, josta sen pienenä osana erityisteemana löytyy myös japanilainen puutarha.
- Pariisissa löytyy kaunis englantilais-japanilainen puutarha. Paikan nimi on ”Château de Courances”. Se sijaitsee Courancesin kartanolla Essonnessa eksoottisessa maisemassa.
- Monacossa ruhtinas Rainer III rakennutti japanilaisen puutarhan vaimolleen ruhtinatar Gracelle vuonna 1994.
- Berliinissä on yksi maailman suurimmista ja tärkeimmistä kasvitieteellisistä puutarhoista. Paikan nimi on ”Gärten der Welt” ja sinne on pääsymaksu. Yksi sen puutarhoista on japanilainen puutarha. Sen pienessä ravintolassa voi osallistua teeseremoniaan.
- Hampurin keskustassa on rauhallinen Japanilainen puutarha lampien ja eksoottisten puiden välissä oleville kävelypolkuineen. Se on nykyisin Euroopan suurin japanilainen puutarha.
- Lontoossa on laaja näkemisen arvoinen puistoalue nimeltään ”Holland Park”. Siellä on mm. metsä, jossa on Englannin kotoperäisiä elämiä. Siellä on myös ns. Kioton puutarha tuon alueen sisällä, Siinä on mm. lampi, silta ja vesiputous.
- Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa on ”Portland Japanese Garden”. Se on saanut inspiraationsa perinteisistä japanilaisista puutarhoista. Puutarha on saavuttanut valtavan suosion ja se on kasvanut vuosien varrella. Puutarhassa on myös japanilainen teehuone.
- Japanissa Kiotossa on mm. seuraavat Zen-tyyliset japanilaiset puutarhat: ”Daitokuje Temple Kita”, ”Enjouji, Ryoanji”, ”Taizo-in Temple Ukyo”, ”Tofukuji” ja ”Manshui Mozeki Temple Sakyo”. On kyse kuivista, uskonnollisista, kiven ja hiekan käyttöön perustuvista perinteisistä japanilaisista puutarhoista.
Kirjallisuutta
Yoko Kawaguchi: ”Japanilainen puutarha. Inspiraatiosta toeutukseen” (Plataani Oy, 2000 ja 2003), 144 sivua.
Anne Paalo ja Jari Jetsonen: ”Japanilainen puutarha suomalaisittain” (Tammi, 2006), 204 sivua.
Sawabo, Takashi: Creating your own japanese garden (Tokio: Shufunotomo, 1999), 120 sivua, puutarhasuunnittelu, englanninkielinen kirja.
Sepänmaa. Yrjö; Heikkilä-Palo, Liisa ja Kaukio, Virpi: Jalo kivi (Helsinki: Maahenki Oy, 2010), 264 sivua, kivet, maisema, ympäristöestetiikka.
toim. Takeshi Tiro, Taku Miki ja Genjiro Ito: ”Japani – pienoishakuteos Japanista” (Shogakukan Inc, Japani, 2006 ja 2019), 261 sivua, Japanin yhteiskuntakuvaus.
Japanilaiset puutarhat: videoita ulkomailta
Olen valinnut runsaasta japanilaisten puutarhojen tarjonnasta eri maissa seuraavat neljä videota:
Video 1. Japanilainen puutarha Monacossa (musiikkia, kesto 3 minuuttia). Video on tehty vuonna 2012. Se korvaa tällä paikalla olleen Prahan japanilaisen puutarhan videon, koska on hienosti tehty ja tekee paremmin oikeutta tärkeille asioille.
Video 2. Japanilaiset puutarhat Holland Park-puistossa: Kyoto Garden ja Fukushima Garden, Lontoossa (ympäristön ääniä, 17 minuuttia). Video on tehty vuonna 2023.
Video 3. Portlandin kuuluisa japanilainen puutarha Yhdysvalloissa (puhe englanniksi, kesto 12 minuuttia), engl. tekstitys osoittamalla. Video on tehty vuonna 2019.
Video 4. Japanissa Kiotossa sijaitseva japanilainen puutarha, ”Rock Garden, Daisen-in, Karesansui” (puhe englanniksi, kesto 4 minuuttia), engl. tekstitys osoittamalla. Video on tehty vuonna 2019.
Olen asunut Japanissa vuodet 1990 – 1995. Pari vuotta vuokratussa omakotitalossa Tokiossa ja lopun ajan vuokratussa omakotitalossa Yokohamassa.
Tokiossa meillä oli ”puutarha” noin 2 metriä kertaa 3 metriä kooltaan. Naapuritaloissa samoin. Emme osanneet arvostaa omaa maa-alaamme japanilaisittain, vaan annoimme sen kasvaa ruohoa. Naapurimme sen sijaan olivat tehneet omiin pläntteihinsä kiviasetelmia, vesivirtoja, istutuksia j.n.e.
Yokohamaan muutettuamme puutarha laajeni oleellisesti ja siellä kasvoi puita, joita hoitamaan talon omistaja lähetti säännöllisesti palkatun puutarhurin. Vältyimne näin häpeästä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä siinä onkin, että japanilaisuuteen ainakin mielikuvissa yhdistyy yksityiskohtiin asti ulottuva täydellisyyden tavoittelu? Puutarhakulttuuri, teeseremonia, bonsai, origami, haiku, monet kamppailu-urheilun lajit. Jos tehdään niin tehdään viimeisen päälle; sitäkö se on?
Esimerkkikuva hakusanalla ”kendo”:
https://kampsport.no/wp-content/uploads/2015/06/Forbundsprofil-Premium-Kendo-NKF-00170-e1438168847582.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”yksityiskohtiin asti ulottuva täydellisyyden tavoittelu” heijastuu muillakin elämänaluella Japanissa kuin vain puutarhan hoidossa tai taistelulajeissa.
Esimerkiksi yritysmaailmassa organisaation päätöksenteossa ruotsalainen diskuteerauskulttuuri kalpenee japanilaisen rinnalla. Pienimmätkin päätökset tehdään Japanissa ryhmässä, johon osallistuvat kaikki mahdolliset tahot, joita päätös saattaa koskea. Jokainen osallistuja valottaa kantaansa omasta perspektivistään vapaasti ja painostuksetta.
Tuosta rakennetaan päätös, jossa kaikki on huomioitu. Ei siis kompromissi, vaan rakennelma, joka pitää sisällään kaikkien osapuolten intressit kokonaisuudessaan. Tällainen pääöksenteko on hidasta, mutta toteuttaminen on sen jälkeen äärimmäiseen tehokasta ja tuloksellista.
Itse päätöksen julistaminen jätetään sitten suuren pomon toimeksi, joka saa osakseen gloorian. Mutta todellisuudessa hänen näkemyksensä ei ole juurikaan vaikuttanut itse päätökseen.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisiköhän jopa tarkentaa: täydellisyyttä ei pelkästään tavoitella, se suorastaan määritellään. Olin unohtaa ikebanan, joka on jälleen yksi esimerkki kaikkialla omaksutusta japaninkielisestä sanasta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko ”täydellisyyteen” pyrkiminen ( ja mm. puutarhan huolellinen hoitaminen) japanilaisten kuuluisa ”ikigai”?
Käytettiinkö ”ikigai” sanaa Japanissa yleisesti? Vai kiinnostaako sen merkitys enempi meitä länsimaisia ihmisiä?
”Ikigai” = syy, jonka vuoksi nouset aamulla ylös vuoteesta. Syy, jonka vuoksi elämälläsi on merkitys. Syy, jonka vuoksi olet onnellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeämpi elämän prinsiippi Japanissa on ”wa” tarkoittaen harmoniaa, konfrontaation välttämistä ja mielenrauhaa.
Japanilaisten mieltymys väkivaltaisiin sarjakuviin, Sumo-painiin ja kaikkeen muuhun ”harmonian vastaisuuteen” johtuu mielestäni juuri siitä groteskisuudesta, jota ne edustavat verrattuna reaalimaailmaan ja elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”ikigai” tuli elämääni sattumalta ostetusta kirjasta ”Ikikai – Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain”. Tekijät: Hèctor Garcìa & Francesc Miralles. Siinä jotensakin annetaan ymmärtää, että jokaisen ihmisen pitäisi löytää elämänsä ”ikigai” eli syyt innostuneeseen, hyvään ja onnelliseen elämään. Okinawan seudulla tuo ”ikigai” liitetään ruokavalion lisäksi pitkään ja hyvään elämään.
Tietty aivan ”arkijärjellä” ymmärtää, että elämä on parempaa ”kun on joku josta pitää kii” ja jokin joka antaa aidon innostuksen nousta aamulla ja elää täysillä. Eino Tienarin artikkelissa perusteellisesti esitelty japanilainen puutarha on yksi japanilaisten ”ikigai”, hyvän elämän antaja, syy nousta aamulla hoitamaan puutarhaa. Okinawalla tuosta on tehty tutkimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Voi tuossa perääkin olla, sanoihan kiinalainen Konfutsekin aikoinaan, että ”mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito, eikä sekään ole kovin tärkeää.”
Mutta käytännössä Japanin väestön painopiste on noin 40 miljoonaa ihmistä asumassa Suomen pääkaupunkiseudun kokoisella alueella Tokiossa ja sen ympäristössä, ja heistä valtaosa kerrostaloissa pienissä asunnoissaan. Heillä on elämän realiteetit tyystin muuta kuin puutarhan hoito.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno tietopaketti aiheesta japanilaiset puutarhat, kiitos. Katsoin kaikki videot ja sain lähes matkailukokemuksen helposti.
Ilmoita asiaton viesti