Joulumusiikin ulkomaisia klassikoita 1

Joulumusiikin ulkomaisia klassikoita 1

Tässä on tilaisuus kuunnella 5 kaunista ulkomaista joululaulua. Niiden esittäjiä ovat The Beatles, Elvis Presley, Carola Häggkvist, Nicole ja Helene Fischer. Tämä on ulkomaisten joululaulujen klassikoiden ensimmäinen osa.

Kirjoitin toisen osan tälle jatkoksi. Siihen tuli muiden maiden: Viron, Norjan, Ranskan ja Italian perinteisiä joululauluja. Kolmannessa valmiissa osassa on Espanjan, Portugalin, Unkarin, Ukrainan ja Puolan joululauluja. Muita osia en ole suunnitellut kirjoittavani.

( Huomautus: Videoita ei näy eikä kuulu iPhone- tai iPad-laitteissa. Viimeisen OS-päivityksen jälkeen aikaisemmatkin kirjoituksissa musiikkivideot lakkasivat toimimasta. Niiden tilalle piti kopioida alla näkyvät videoiden URL-osoitteet. Niillä videot voi kuunnella. )

+     +     +

Seuraavan joulumusiikin kappaleen tekijöitä ovat John Lennon ja Yoko Ono. Se levytettiin syyskuussa 1971. Kappaleen nimi on ”Happy Xmas (War Is Over)”. Se on suomennettu nimellä ”Joulun rauhaa”.

Video 1. John Lennonin yhtye – Happy Xmas:

 

https://youtu.be/flA5ndOyZbI

 

Seuraavan kappaleen nimi on ”On A Snowy Christmas Night”. Sanat siihen on kirjoittanut Stanley Gelber. Sen esittää Elvis Presley. Kyse on äänitteestä, johon on lisätty kuvia joulusta. Video julkaistu vuonna 2010, mutta äänitys on vanhempi ja on vuodelta 1971.

Video 2. Elvis Presley – On A Snowy Christmas Night:

 

https://youtu.be/CY22tLoy6mU

 

Seuraavan joululaulun ”Himlen i min famn” on säveltänyt ruotsalainen laulaja Carola Häggkvist. Sanat siihen kirjoitti Erik Hillestad. Carola levytti sen itse vuonna 1999 LP-levylle ”Jul i Betlehem”. Suomeksi kappaleen nimi on ”Taivas sylissäni”.

Video 3. Carola – Himlen i min famn:

 

https://youtu.be/_4I9S6PgN_I

 

Saksalainen eurovision kilpailun voittanut laulaja Nicole esittää vuonna 1984 levytetyn kappaleen ”Weihnacht zuhause””. Laulun on säveltänyt Nicole Seibert ja sanat kirjoittanut Rober Jung. Kappale julkaistiin LP-levyllä nimeltä ”Weihnachten mit Nicole”.

Video 4. Nicole – Weihnacht Zuhause:

 

https://youtu.be/Y4c3KbiE-Co

 

Saksalainen Helene Fisher esittää seuraavaksi saksankielisenä perinteisen joululaulun ”Stille Nacht”. Se esitetään videolla Itävallassa Hofburgin linnassa vuonna 2015 pidetyssä konsertissa. Se on suomeksi ”Jouluyö, juhlayö”. Kappaleen säveltäjä on Franz Xaver Gruber  ja sanat siihen kirjoitti sitä ennen katolinen pappi Josef Mohr.

Video 5. Helene Fisher – Stille Nacht, heilige Nacht:

 

https://youtu.be/ohhXZtgO3J8

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu