Joulumusiikin ulkomaisia klassikoita 2

Tämä on jatkoa kirjoitukselle ”Joulumusiikin ulkomaisia klassikoita 1”. Siinä oli mukana Iso-Britannian, Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Saksan iskelmä- ja pop-laulajia. Tällä kertaa kohdemaiksi on valittu Viro, Norja, Ranska ja Italia. Esiintyjinä ovat Lauris Reiniks (Viro), Alexander Rybak (Norja), Mireille Mathieu, Petula Clark (Ranska)  ja italialainen lapsikuoro (Italia).

Sarjan 3. osassa joululaulujen kohdemaita ovat Espanja, Portugali, Unkari, Ukraina ja Puola: 6 videota.

( Huomautus: Videoita ei näy eikä kuulu iPhone- tai iPad-laitteissa. Viimeisen OS-päivityksen jälkeen aikaisemmatkin kirjoituksissa musiikkivideot lakkasivat toimimasta. Niiden tilalle piti kopioida alla näkyvät videoiden URL-osoitteet. Niillä videot voi kuunnella. )

+   +   +

Seuraavan vironkielisen joululaulun esittää viihdeorkesterin säestämänä latvialainen laulaja Lauris Reiniks. Video on tehty vuonna 2012. Laulu on suomeksi ”Kulkuset, kulkuset”.

Video 1. Lauris Reiniks – Aisakell:

 

https://youtu.be/VlKEmC-yIdQ

 

Norjalainen eurovision laulukilpailun voittaja Alexander Rybak esittää vuonna 2018 televisiolähetyksessä kappaleen ”Romjulsdrøm”. Sen on kirjoittanut Alf Prøysen (s. 1914) ja säveltänyt Thoralf Borg (s. 1895).

Video 2. Alexander Rybak – Romjulsdrøm:

 

https://youtu.be/Ze9rTTSzwtw

 

Eräs Ranskan suosituimmista iskelmälaulajista Mireille Mathieu esittää televisiossa vuonna 2007 joululaulun ” Petit Papa Noël”. Tuon laulun levytti ensimmäisenä Tino Rossi vuonna 1946. Laulun tekijät olivat Raymond Vincy ja Henri Martinet.

Video 3. Mireille Mathieu – Petit Papa Noël:

 

https://youtu.be/X3NSELYf5IY

 

Englantilainen iskelmälaulaja Petula Clark esittää ranskaksi joululaulun ”Minuit Chrétien”, jonka hän on julkaissut ensimmäisen kerran vuonna 1997. Tämä on uudempi levytys. Sävel on perinteinen ja sanat on kirjoittanut Adolphe C. Adam (s. 1803). Laulu on suomalaisille tuttu sävelmä ”Oi Jouluyö”.

Video 4. Petula Clark – Minuit Chrétien:

 

https://youtu.be/3Qr6PAv4BEM

 

Lopuksi kuullaan lapsikuoron italiaksi laulamana laulu ”Bianco Natale”. Video on konserttitaltiointi vuodelta 2008. Irving Berlinin laulun ”White Christmas” levytti ensimmäisenä Bing Crosby vuonna 1942. Kappale on suomeksi ”Valkeaa joulua”. Huomatkaa muuten, että kuoron lapset ottavat tilanteen rennosti.

Video 5. Mitici Angioletti – Bianco Natale:

 

https://youtu.be/f1n0hx3xczo

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu