Kansallisteatterin ”Ensimmäinen tasavalta”

Kansallisteatteri on valinnut 150-vuotisjuhlanäytelmäksi Esa Leskisen kirjoittaman ja ohjaaman esityksen ”Ensimmäinen tasavalta”. Sen aiheena on erityisesti presidenttipari K. J. Ståhlberg ja Ester Ståhlberg.

Näytelmä käy läpi erään ajanjakson Suomen historiaa. Siinä on monia Suomen tasavallan historian tärkeitä henkilöitä katsojien edessä näyttämöllä. Sen kantaesitys oli 5.10.2022. Näyttelijöistä mainittakoon: Vesa Vierikko – K. J. Ståhlberg, Keistiina Halttu – Ester Sråhlberg, Taisto Oksanen – Santeri Alkio ja Jukka Puotila – Mannerheim.

Esityksen videosuunnittelun ovat tehneet Joona Petterson ja  Ida Järvinen. Puvut on suunnitellut Tarja Simonen ja lavastuksen suunnittelun Kati Lukka. Musiikki on Jukka Tuurnan käsialaa.

Kukin katsoja varmaa kokee tämän esityksen omalla tavallaan. Olen itse tutustunut sen eri henkilöihin lukemalla historiaa ja erityisesti usean tämän näytelmän henkilön elämänkertoihin. Mielestäni Kansallisteatteri on tehnyt tärkeän kulttuuriteon meille suomalaisille tällaisen arvokkaan näytelmän kautta.

+2
Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa tietokoneiden parissa. Olen kirjoittanut omaa blogia (eino-lukee-ja-kertoo.fi) toukokuussa 2020 alkaen. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, historiasta, musiikista ja eri maiden kirjallisuudesta. Lisäksi luen joskus runoja. Harrastan kesäisin puutarhanhoitoa siirtolapuutarhassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu