Kirjailija Joni Skiftesvikin novellikokoelmat

Johdanto

Joni Skoftesvik syntyi vuonna 1948 Haukiputaalla, Oulun naapurikunnassa. Hänen isänsä oli norjalainen merikapteeni. Pian syntymänsä jälkeen pieni Joni muutti äitinsä kanssa Norjaan Bergeniin isänsä kotiseudulle. Avioliiton purkauduttua Joni ja hänen äitinsä palasivat takaisin Martinniemeen Oulun pohjoispuolelle. Hänen tuotantoonsa sisältyy romaaneja, novelleja, näytelmiä, radiokuunnelmia, dramatisointeja, antologioita ja tietokirjoja.

Hän asuu Oulussa. Hän on koulutukseltaan ylioppilas ja on suorittanut sen jälkeen journalismin opintoja. Hänen puolisonsa on merkonomi Hilkka Regina Laukka vuodesta 1973 alkaen. Heille on syntynyt neljä lasta.

Hän on saanut useita palkintoja, kuten mm.

 • Erkon esikoiskirjapalkinto 1983
 • Kalevi Jäntin palkinto 1986
 • Uudet Kirjat -kerhon tunnuspalkinto 1988
 • Sokeain kuunnelmapalkinto 1994 ja 2001
 • Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinto 1990
 • Runeberg palkinto 2015

Skiftesvikin kirjallinen esitystapa on tiivistä, iskevää ja värikästä. Hänen kerronnalleen on ominaista napakka dialogin, iskevät sanonnat ja elokuvalliset leikkaukset. Hänen harrastuksiinsa kuuluu historia ja erityisesti paikallishistoria. Hän kuvaa tavallisia ihmisiä lämpimän humoristisesti ja myötäeläen.

Kuva 1. Kirjailija Joni Skiftesvik. Kuvan lähde on rantapohja.fi.

 

Novellikokoelmat

 • Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja. Lyhyttä proosaa, 1983

Tässä esikoiskirjassaan Skiftesvik osoittaa jo poikkeuksellisen kypsää kirjoittajan otetta. Neljässätoista novellissa tarkastellaan pohjoisen ihmisiä ankarissa elämän olosuhteissa viime sotien ajoilta aina 1980-luvun alkuvuosiin saakka.

 • Tuulen poika, 1985

Nämä kaksitoista tarina ovat kirjailijan tuliaisia matkalta Etelä-Amerikkaan. Naurun kirvoittaa esiin arvoituksellinen hevosmies Limingasta, vintiltä löytynyt venäläisen sotilaan kipsipää tai siskonmiehen risutalkoot. Bahilaisen hotellin hississä soi samba. Osan kokoelman novelleista on kirjoitettu pitkällä laivamatkalla syksyllä 1984.

 • Suolamänty, 1988

Kirjassa on 10 veijarihenkistä tarinaa – yhtäaikaista hymyä ja itkua. Kaiken yllä on kysymys: missä piilee totuus? Kirjailija jatkaa edellisistä kokoelmista tuttujen aiheiden ja tapahtumapaikkojen parissa. Hänellä on teksteissään ihmisen ymmärtämisen taito. Kokoelmaa on kiitetty taitavasti rakennetuista, yllättäviä käänteitä sisältävistä tarinoista.

 • Vallaton Skiftesvik. Viisitoista tarinaa, 1989

Teokseen on koottu tarinoita kolmesta aikaisemmasta kokoelmasta.

 • Petsamon kultatynnyri, 1991

Kirja sisältää kertomuksia Pohjanlahden rannoilta aina Petsamoon, unohdettujen tarinain ja kohtaloiden juurille.

 • Gagarin kinoksessa, 2000

Inhimillinen heikkous ja kolkuttava omatunto ovat tässä kirjassa johtavia teemoja. Novellissa Valopistooli ajattelemattomuuttaan näpistykseen sortunut nuori mies kärsii painajaismaisia tunnontuskia. Junankuorikello on yllätyksellinen kuvaus yrityksestä oikaista sodanaikaien vääryys. Gagarin kinoksessa -novellissa on nostalgiaa, mutta myös tämän päivän ymmärtämistä ja hyväksyntää.

 • Viltteri ja Mallu, 2003

Kirjailija on koonnut rakastamiensa Viltterin ja Mallun tarinat yksiin kansiin seuraten pariskunnan taivalta aikajärjestyksessä. Kokoelman 10 tarinasta 7 on tuttuja aikaisemmista teoksista, mutta niitä muutettu jonkin verran.

 • Apteekkilaiva, 2006

Puhtaassa pirtulastissa seilaava ”apteekkilaiva” ankkuroituu Hailuodon vesille kieltolain aikaan lokakuussa 1925. Kaksi venettä suuntaa myrskyä uhmaten kohti apteekkilaivaa. Vain toinen vene palaa mereltä. Nuori Heikki unelmoi tulevasta maailmanmiehen roolistaan, Hän kuulee äidiltä, että Paavo Rintalan Pojat-romaania aletaan filmata kaupungissa. Hän pyrkii ohjaajan puheille elokuvarooli mielessään. Kirjailijan syvällinen perehtyminen Perämeren historiaan heijastuu näissä 9 novelleissa.

 • Aavistaja ja muita novelleja, 2008

Tämä kirja sisältää 13 kertomusta viidestä kokoelmasta. Ne ovat kaikki ilmestyneet aikaisemmin eri kokoelmissa.

 • Katsastus. Kertomuksia, 2010

Tämä on uusi painos aikaisemmin julkaistusta ”Viltteri ja Mallu” -kokoelmasta. Samana vuonna oli tehty Matti Ijäsin ohjaama televisioelokuva ”Katsastus”. Se perustuu Skiftesvikin novelleihin Vanha mies, Näprääjä ja Katsastus. Elokuva on kuvattu Torniojoen maisemissa ja Helsingin seudulla.

 

Lopuksi

Olen lukenut näistä novellikokoelmista neljä, nimittäin vuosina 1983 (Puhalluskukkapoika), 1985 (Tuulen poika), 1988 (Suolamänty) ja 2006 (Apteekkilaiva) ilmestyneet kirjat. Olen pitänyt niistä kovasti. Viimeksi luin kirjan Apteekkilaiva muutamana viime päivänä. Siksi halusin kirjoittaa tämän tekstin.

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu