Lassi Hakulisen 3 romaania tapahtumista Suomessa ja luovutetussa Karjalassa
Lassi Hakulinen
Kirjailija Lassi Hakulinen on vuonna 1969 syntynyt metsätalousinsinööri. Vahvat karjalaiset juuret loivat perustan hänen esikoisromaanilleen Laatokan sini. Kirjailijahaastattelussa syksyllä 2016 hän kertoi myllylahti.fi -sivustolla seuraavan kirjansa Syysjuhannus ilmestymisen jälkeen lyhyesti itsestään mm.:
”Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Minua kiinnostaa Suomen lähihistoria, erityisesti sotiin ja sen jälkeiseen aikaan sijoittuvat tapahtumat. Koska omakohtaista kokemusta tuolta ajalta ei ole, luen paljon asiaan liittyvää dokumenttikirjallisuutta. Yritän nähdä historia käänteissä yksittäisen ihmisen ja sijoitan kertomuksen maisemiin, jotka ovat minulle tuttuja. Kalastusta unohtamatta …
Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Toivon heille nautittavaa ja jännittävää lukuelämystä uuden teokseni parissa. Syysjuhannus on kirja, jonka uskon kiinnostavan sekä historiallisen kertomuksen että dekkarin ystäviä.”
1. Laatokan sini: romaani suurilta vesiltä (Myllylahti, 2014)
Päähenkilönä on evakkomies Mikko Räty, Laatokalla ikänsä liikkunut ja sotansa sotinut kalastaja. Romaanissa kuvataan taisteluja Laatokan meririntamalla, mutta teos on paljon enemmän kuin pelkkä sotakertomus. Se on samalla kirja ihmisten ja perheiden kohtaloista historian myllerryksissä.
Toipuessaan myöhemmin Suomessa Päijänteellä joulukuussa 1944 haaksirikostaan, hänellä on aikaa muistella kohtaloitaan. Muistot ovat osin kipeitä, kuten isän varhainen kuolema ja ensirakkaus kauniiseen inkeriläiseen Mariaan. Hänen mieltään painaa myös huoli sodassa kadonneesta Antti-veljestä.
Kuva 1. Lassi Hakulisen toisen romaanin kansi. Kuvan lähde on sivusto akateeminenwebshop.com.
2. Syysjuhannus: kertomus isistä ja pojista (Myllylahti, 2016)
Sukupolviromaanin tapahtumat kertyvät auki kuin dekkari, kerros kerrokselta lukijansa palkiten. Tomi Ylijoen isä on tehnyt salaisen testamentin Tapanille, mutta miksi? Alun Tomi saa kuulla Tapanilta, mutta loppu on hänen itsensä selvitettävä. Menneisyydessä palataan jatkosodan alkuun syksyllä 1941, jolloin Tomin isä aiheuttaa Tapanin isän kuoleman sekavassa tilanteessa. Tomin isä ei ole asiaa koskaan pojalleen kertonut.
Edetessään selvityksessään Tomi ymmärtää, että totuus on vaikea eikä koskaan yksiselitteinen. Jännitys tihentyy ja pelin viimeisen palan Tomi löytää lopulta Inarijärven saaresta.
3. Kronstadtin varjot (Bookcover, 2020)
Brittiläinen torpedoveneosasto kapteeni Augustus Agarin johdolla saapuu kesällä 1919 Suomeen iskeäkseen Neuvosto-Venäjän laivaston kimppuun Kronstadtissa. Sakari Virranpauha työskentelee Rajamaan komendantinvirastossa Terijoella. Hän on ihastunut kauniiseen venäläissyntyiseen emigranttiin Svetlana Stepanovaan. Koska ei saa naiselta vastarakkautta, niin Sakari kostaa pettymyksensä väärällä teolla. Sen johdoista Svetlana vangitaan.
Svetlana kokee vankeudessaan Kronstadtin kapinan ja pakenee linnoitussaaren kapinallisille sotilaille järjestettyä verilöylyä Suomeen. Hän kadottaa saaresta lähtiessään pienen poikansa Danielin.
Sakari toimii jatkosodassa kenttäoikeuden syyttäjänä Tampereella, jolloin hän saa yllättävän mahdollisuuden hyvittää Svetlanalle tekemänsä vääryyden. Hän kohtaa venäläiseksi tiedustelijaksi rintaman taakse lähetetyn Danielin, joka ei tiedä oikeaa äitiään oltuaan kasvattilapsena Venäjälle sisällissodan 1918 jälkeen loikanneiden suomalaisten hoidossa. Kirja on hyvin jännittävä.
Kuva 2. Lassi Hakulisen kahden muun romaanin kannet. Kuvan lähde on sivusto issuu.com/metsapirtinahtiaiset (Metsäpirtin Ahtiaisten jälkeläisten sukuseura).
Kommentit (0)