Norjalainen rikoskirjailija Jan-Erik Fjell

Norjalaisia rikoskirjailijoita

Jo Nesbø (s, 1960) on Norjan kansainvälisesti tunnetuimpia rikoskirjailijoita. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle ja myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. Hän on ideoinut norjalaisen televisiosarjan ”Miehitetty” ja kirjoittanut myös lastenkirjoja.

Kjell Ola Dahl (s. 1958) on toinen norjalainen rikoskirjailija, jonka teoksissa on psykologista vainua ja taitavaa juonenkehittelyä. Hän on kirjoittanut myös elokuvakäsikirjoituksia.

Thomas Enger (s. 1973) on julkaissut suomeksi kaksi rikoskirjaa: ”Valekuollut” ja ”Aavekipu”. Häneltä on tulossa tänä keväänä uusi jännityskirja ”Lähtölaskenta” yhdessä kirjailija Jørn Lier Horstin kanssa.

Jorn Lier Horst (s. 1970) on työskennellyt poliisina ja kirjoittanut useita kymmeniä aikuisten ja nuorten rikosromaaneja sekä lastendekkareita.

Anne Holt (s. 1958) on norjalainen rikoskirjailija. Hän on koulutukseltaan asianajaja. Hänen pääteoksensa muodostavat kaksi sarjaa: ”Hanne Wilhelmsen -sarja” ja ”Inger Johanne Vik -sarja”.

Unni Lindell (s. 1957) on monipuolinen norjalainen kirjailija, joka tunnetaan ensisijaisesti rikoskirjoistaan. Hän on julkaissut rikosromaanien sarjan komisario Cato Isaksenista.

 

Kuva. Kirjailija Jan-Erik Fjell vuonna 2019. Kuvan lähde on handikapnytt.no.

 

Rikoskirjailija Jan-Erik Fjell

Jan-Erik Fjell on syntynyt vuonna 1982. Tutustuin tähän kirjailijaan ostamalla sattumalta kirjakaupan hyllyistä hänen rikoskirjansa nimeltä ”Saalistaja”. Kiinnostuin kirjailijasta niin paljon, että luin kaikki muutkin häneltä suomennetut 5 kirjaa lyhyellä aikavälillä peräkkäin. Hän tyylinsä on jollain tapaa karhea, sillä kirjoissa kuvataan väkivallanteot aika yksityiskohtaisesti. Väkivaltaa ja murhia on hänen kirjoissaan paljon.

Hänen kirjansa on kustantanut HarperCollins. Päähenkilönä on kaikissa näissä kirjoissa sama rikospoliisi. Tällä poliisilla on eräs heikkous, sillä hän pelaa mielellään pokeria suurin panoksin.

Tässä on kirjailijan suomennettu tuotanto ilmestymisjärjestyksessä:

  1.  Ilmiantaja (Norja 2010, suom. 2017)

Norjassa Fredrikstadissa löydetään kaupungin rikkain mies murhattuna. Teko kuohuttaa kaikkia. Tutkimuksen johtoon kutsutaan rikospoliisista Anton Brekke. Tutkimusten edetessä kaksi aikakautta ja kaksi tapahtumapaikkaa alkavat nivoutua yhteen: New York ja Fredrikstad.

  2.  Vaaran varjo (Norja 2012, suom. 2017)

Venäläisen gangsteripomon lähettämä liettualainen pikkurikollinen Bernandas on ajamassa Norjaan laittoman lastin kanssa. Kontakti Norjassa ei saavukaan tarkoin sovitulle paikalle. Syrjäisellä maaseudulla kontaktia odotellessa kuljettajalle selviää, minkälainen lasti hänellä on: lapsia. Sen lisäksi löydetään julmasti murhattuna eräs vanha opettaja. Murhatutkimuksen johtoon lähetetään rikospoliisista Anton Brekke.

  3.  Kostaja (Norja 2013, suom. 2018)

San Francisco 1961. Norjalaissyntyinen 17-vuotias Daniel Larsen tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen aseellisesta ryöstöstä ja poliisin murhayrityksestä. Hänet lukitaan pahamaineiseen Alcatrazin vankilaan. Yli 20 vuotta myöhemmin löydetään kolme murhattua sarjamurhaajan uhria. Rikospoliisista järjestyspoliisiksi siirretty Anton Brekke palaa auttamaan tutkinnassa

 4.  Saalistaja (Norja 2014, suom. 2019)

Oscar Fiva istuu vankilassa hänen ystävänsä Henrik Zahlin murhasta. Fiva on koko ajan vannonut syyttömyyttään, eikä ruumista ei ole koskaan löytynyt. Kun Zahl yhtäkkiä ilmestyy elävänä, rikostutkinnan skandaali on valmis. Anton Brekke alkaa johtaa tutkintaa.

  5.  Onnenonkija (Norja 2016, suom. 2021)

Las Vegasissa vuonna 1978 nuori norjalainen nainen, Sun, työskentelee tanssijana strippiklubilla ja haaveilee amerikkalaisesta unelmasta. Suhde Elliotin kanssa ajaa Sunin lopulta tilanteeseen, jossa hänen henkensä on vaarassa.  Komissario Anton Brekke kutsutaan nykyhetkellä paikalle, kun automekaanikko löytää sattumalta vanhasta Cadillacista ihmisen käden luita.

 6   Kuurupiilo (Norja 2019, suom. 2021)

Nuori nainen löydetään tapettuna. Kaksi vuotta aiemmin sarjamurhaaja Stig Hellum on paennut vankikuljetuksen aikana ja uusi murha on selvästi hänen käsialaansa. Texasissa vuonna 2006 kuolemanrangaistusvanki Nathan Sudlow kertoo tarinansa eräälle papille. Anton Brekke johtaa murhatutkintaa, ja hän joutuu kohtaamaan ainoan asian, johon hän todella uskoo: pahan.

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikin kuuntelusta, pianonsoitosta, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu