Oopperamusiikin kuorokohtauksia

Johdanto

Oulussakin esitetään oopperoita, mutta ei joka vuosi. Viimeksi kävin katsomassa Oulun kaupunginteatterissa Mozartin Taikahuilu-oopperan. Vuonna 2019 olin käymässä Tukholmassa ja näin siellä Pjotr Tšaikovskin oopperan Jevgeni Onegin.

Kerron tässä valitsemistani neljästä oopperasta. Poimin niistä kustakin erityisesti yhden kuorokohtauksen kuunneltavaksi. Oopperat ja niiden kuorot ovat parhaimmillaan mahtavia kokemuksia. Silloin kannattaa joko mennä paikan päälle oopperaa katsomaan tai kuunnella esitykset korkeatasoisilla hifi-kaiutinlaitteilla.

( Huomautus: Videoita ei näy eikä kuulu iPhone- tai iPad-laitteissa. Viimeisen OS-päivityksen jälkeen aikaisemmatkin kirjoituksissa musiikkivideot lakkasivat toimimasta. Niiden tilalle piti kopioida alla näkyvät videoiden URL-osoitteet. Niillä videot voi kuunnella. )

 

Ludwig van Beethoven: Fidelio

Tämä on ainoa Beethovenin julkaisema ooppera ja se tapahtuu kahdessa näytöksessä. Sen sävellystyö oli hänelle pitkä ja monivaiheinen kamppailu. Hän sävelsi sille kolme vaihtoehtoista alkusoittoa. Alkuperäisen version oopperasta hän sävelsi Wienissä vuonna 1805. Oopperasta tunnetaan erityisesti sen kuorokohtaukset ”Prisoners´Chorus“ (suomeksi: vankien kuoro) ja ”Fidelio-oopperan finaali”. Valitsen tähän niistä edellisen kappaleen.

Suomessa tämä ooppera on esitetty esimerkiksi Savonlinnassa kesällä 1993, Oulussa talvella 2020 ja Espoossa kesällä 2021. Suomen Kansallisoopperassa Fidelio on esitetty ainakin vuosina 1983, 1997, 2000 ja 2006.

 

https://youtu.be/ReSwAZ8jNyQ

Video 1.  Kappaleen Prisoners´ Chorus esittävät yhteistyössä yhdistettynä kuorona Bergenin filharmoninen kuoro ja norjalainen Edward Grieg-kuoro. Kappale on julkaistu verkossa vuonna 2013. Esityksen kesto on 6.41 minuuttia.

 

Carl Maria von Weber: Der Freischütz

Teoksen nimi on suomeksi ”Taika-ampuja”. Se on kolminäytöksinen ooppera ja sen kantaesitys oli 18. syyskuuta 1821 Berliinissä. Siitä olen kuullut usein miesten laulamana kuorokohtauksen ”Der Jägerchor” (suomeksi: metsästäjien kuoro). Valitsen kuitenkin oopperasta kappaleen ”Wir winden Dir den Jungfernkranz” (Chor der Brautjungfern, suomeksi: morsiusneitojen kuoro).

Näin itse tämän oopperan kesällä 1967 ollessani harjoittelijana Düsseldorfissa. Kävin silloin siellä sijaitsevassa oopperatalossa, jonka nimi on Deutsche Oper am Rhein. Suomessa se on esitetty esimerkiksi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2008.

 

https://youtu.be/5_3ICltM40E

Video 2. Weberin kuorokappaleen Chor der Brautjungfern esittää Chor der Wiener Staatsoper (Suomeksi: Wienin Valtionoopperan kuoro). Tämä esitys on julkaistu verkossa vuonna 2022. Videon ruudussa näkyvät kappaleen saksankieliset sanat. Sen kesto on 2.37 minuuttia.

 

Giuseppe Verdi: Aida

Italialainen kuuluisan säveltäjän Giuseppe Verdin oopperan Aida ensi-ilta oli vuonna Kairossa vuonna 1871. Se oli tilattu vuotta aikaisemmin Egyptin kuninkaalliseen oopperataloon. Verdin Aida on esitetty Savonlinnassa ainakin vuosina 1994 ja 2022. Se on esitetty Suomen Kansallisoopperassa ainakin vuosina 2010, 2015 ja 2019.

Valitsen tästä teoksesta orkesteriosuuden ja kuoron nimeltään ”Triumphal March” (suomeksi: riemuitseva marssi).

 

https://youtu.be/ns_xsduwI-E

Video 3. Tässä esitetään Triumphal March Verdin oopperasta Aida. Esiintyjinä on Ruotsissa 60 Lundin kaupunginorkesterin muusikkoa ja 476 laulajaa. Esitys on tallennettu videolle 15.10.2010. Siinä on kyse Lundin kansainvälisestä kuorofestivaalista. Esityksen kesto on 8.06 minuuttia.

 

Georges Bizet: Carmen

Carmen on ranskalaisen Georges Bizet´n säveltämä ooppera vuodelta 1875. Oopperan libretto perustuu Prosper Mériméen novelliin. Vaikka sen vastaanotto oli aluksi ristiriitainen, Carmenista on ajan myötä tullut yksi maailman suosituimmista oopperoista.

Tämä ooppera on esitetty Suomen Kansallisoopperassa ainakin vuosina 1964, 1971, 2017 ja 2023. Savonlinnan oopperajuhlilla se esitettiin ainakin vuosina 2007, 2010, 2014 ja 2022.

 

https://youtu.be/wx58ogoFn9o

Video 4. Tämän Bizetin Carmen-oopperan kuorokohtauksen ”Marcha y coro Toreadoresitti Orquesta y Coro Voces para la Paz (englanniksi: Voices for Peace). Johtajana on Enrique Garcia Asenso. Video on tallennettu 26.10.2008. Sen kesto on 4.28 minuuttia.

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu