Palkittuja runoilijoita viime vuosina

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaat julkaistaan 10. marraskuuta. Tuo kilpailu on joka vuosi ja tarkoitettu suomalaisen romaanien kirjoittajille. Alunperin palkinto saatettiin myöntää myös runokokoelmille, mutta vuodesta 1993 alkaen palkinnosta kilpailevat vain romaanit.

Ilmeisesti sen vuoksi on Yleisradio sitä seuraavasta vuodesta 1994 alkaen jakanut joka vuosi Tanssiva karhu -runopalkintoja. Sen rinnalla on jaettu Kääntäjäkarhu -palkintoja parhaille ulkomaisten runojen käännöskokoelmille.

Eeva-Liisa Manner -runopalkinto on Suomen Kirjailijaliiton vuodesta 1997 alkaen jakama tunnustus ansioituneille runoilijoille. Se jaetaan viiden vuoden välein.

Eino Leinon palkinto on suomalainen kirjallisuuspalkinto, jonka rahasumman on lahjoittanut vuodesta 1995 alkaen Suomen Kirjasäätiö. Eino Leinon palkinto jaetaan vuosittain kotimaiselle kirjallisuuden tai sen tutkimuksen alalta. Sen etusijalla on runous, mutta palkittu voi edustaa myös  muuta kirjallisuuden lajia. Ensimmäisen kerran tämä palkinto jaettiin vuonna 1956.

–   –   –

Tanssiva karhu -runopalkinnon saajia: Vuoden 2022 toukokuussa sen sai Olli Sinivaara runoteoksesta ”Puut” ja vuonna 2021 sen sai Elsa Tölli runoteoksella ”Fun primavera”.

Kääntäjäkarhu -palkinnon saajia: Vuoden 2022 palkinnon sain Heli Laaksonen latvialaisen Aleksandrs Čaksin (1901-1950) runoista teoksessa ”Poimit sydämeni kirjahyllystä” ja vuonna 2021 palkinnon sain Janne Salo ranskalaisen André Bretonin (1896-1966) teoksen suomennoksesta ”Unen hiekkarannoilla”.

Eeva-Liisa Manner -palkinto myönnettiin vuonna 2021 kirjailija Susinukke Kosolalle. Hän on julkaissut tähän mennessä neljä runokokoelmaa. Hän on syntynyt Leningradissa ja on oikealta nimeltään Daniil Kozlov. Hän on asunut lapsesta asti Turussa.

Eino Leinon palkinto annettiin vuonna 2022 kirjailija Kaiho Niemiselle. Hän on kirjoittanut vain romaaneja ja novelleja. Hänen esikoisromaaninsa Lovistoori” sai ilmestyessään vuonna 1972 J. H. Erkon palkinnon.  Vuonna 2021 palkittiin runoilija Miia Toivio. Hän on julkaissut tähän mennessä neljä runokirjaa ja on ollut Nihil Interit -runoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja vuosina 2007-2009.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on muistuttaa merkittävistä tämän päivän suomalaisista runoilijoista. Julkisuus ja media keskittyy kuitenkin Finlandia-palkittuihin kirjailijoihin. Runoilijoista muistetaan julkisuudessa parhaiten  suomalaiset jo kauan suositut menneen ajan kirjailijat.

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu