Romaanit ”Nopeasti piirretyt pilvet” ja ”Kerran valo katoaa”

Kirjailija Paula Nivukoski on julkaissut 3 romaania ja useita lasten ja nuorten kirjoja. Tässä kerrotaan vain kahdesta niistä. Tarina alkaa romaanilla

Nopeasti piirretyt pilvet (Otava, 2019).

Kirja kertoo 1920-luvun pohjalaisnaisesta, jonka elämä joutuu koetukselle. Avioliitto on rahanyörin kiristämistä, laskiämpärin tyhjentämistä ja valittava vanha äiti pirtin nurkassa. Liisan aviomies lähtee Amerikkaan ja jättää perheensä Suomeen. Miten yksinhuoltaja selvisi tästä tilanteesta lastensa kanssa?

Tarina jatkuu, kun Suomi joutuu jatkosotaan ja kaikki paikkakunnan ihmiset joutuvat jännittämään sotaväkeen tai lottatehtäviin lähteneitä omaisiaan. Kerttu menee naimisiin rintamalta löytyneen kirjeenvaihtotoverinsa Johanneksen kanssa. Tuore aviomies palaa takaisin rintamalle heti vihkiloman jälkeen ja katoaa sodan melskeissä. Tästä kertoo toinen romaani

Kerran valo katoa (Otava, 2022).

Kirjaa lukiessa jouduin nieleskelemään liikutuksesta, sillä kirjan päähenkilön Kertun kokemukset on kuvattu herkästi. Kirjeiden vaihto oli siihen aikaan tärkeä yhteydenpidon väline. Siksi kirjassa on luettavissa  monia henkilökohtaisia kirjeitä rintamalle ja niiden kiihkeästi odotettuja vastauksia.

Paikkakunnalle jääneet ihmiset seuraavat toistensa elämää tarkasti. Ihmisten on koko ajan ajateltava, mitä muut asiasta sanovat. Kun siellä tyttö rakastuu, niin sen peittäminen sivullisilta on vaikeaa ellei mahdotonta.

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu