Sotaromaani Lapin sodasta

Olen lukenut sotaromaanin

Tapani Blomster: Iisakanmäki (Atrain & Nord, 2022), 156 sivua.

Kirjailijan sanojen mukaan suurin osa henkilöistä on fiktiota, mutta eräät sotilasjohtajat ja tapahtumat ovat totta. Kuvaus on hyvin elävää ja toden tuntuista. Kuolleita ja haavoittuneita tulee taisteluissa paljon.

Kirjan päähenkilö on nimeltään Kaarlo Purasmaa. Hänet kuljetetaan tovereineen Tornioon, jossa on vähän aikaisemmin noustu maihin. Kuuluisasta Tornin viinavarastosta löytyy vielä juomia joukon janoisimmille, vaikka sotilaspoliisit vartioivat löytöä ja takavarikoivat miehiltä löytämiään pulloja.

Suuri ongelma Kaarlolla on asetoveri, joka on mieleltään häiriintynyt ja vihaa jostain syystä Kaarloa. Naiset esiintyvät kertomuksessa vain muistoissa. Sota on miesten asia. Kaarlo on saanut alkunsa suomalaisesta äidistä ja venäläisestä isästä. Siitä häntä pilkataan. Hänen morsiamensa on karannut saksalaisten mukana hänen ollessaan Kannaksen rintamalla.

Taistelukuvaukset ja miesten keskinäinen toveruus on esitetty tässä kirjassa hyvin. Kansalaissota esiintyy henkilöiden muistoissa heidän isiensä tekoina. Nyt ollaan yhdessä riippumatta siitä, kummalla puolella isät olivat vuonna 1918.

Kirjan nimi tulee kirjan lopussa käydyn taistelun paikasta, joka oli Iisakanmäki. Suomalaisten hyökkäys on pysähtynyt Iisakanmäen alle. Saksalaiset tekevät vastahyökkäyksen ja siinä lokakuun alun taistelussa käy monelle suomalaiselle huonosti.

– – – – –

Tapani Blomster on julkaissut vuonna 2021 historiakirjan nimeltä ”Pohjanmaan rykmentin Kemin komppania 1734-1810” (Atrain & Nord, 2021).

Kirjan esittelyssä sanotaan näin:

Ruotujakoisen Kuninkaallisen Pohjanmaan rykmentin miehistövahvuus oli 1200 miestä ja se muodostui kahdeksasta 150 sotilaan komppaniasta. Rykmentin pohjoisimman komppanian eli Kemin komppanian alue ulottui Limingasta ja Muhokselta aina Kemijokivarteen Rovaniemelle saakka. Rykmentti koottiin pääkatselmukseen muutaman vuoden välein. Sotilaita harjaannutettiin sotataitoihin komppanian kokouksissa ja paikkakunnittain pidetyissä kirkkoäkseerauksissa.

 

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa tietokoneiden parissa. Olen kirjoittanut omaa blogia (eino-lukee-ja-kertoo.fi) toukokuusta 2020 joulukuuhun 2022. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, historiasta, musiikista ja eri maiden kirjallisuudesta. Lisäksi luen joskus runoja. Harrastan kesäisin puutarhanhoitoa siirtolapuutarhassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu