Suomalainen kansantanssi, osa 2

Kansantanssin järjestöt

Kansantanssi on Suomessa harrastuksena suosittu ja eri seuroissa on laskettu olevan jopa 25 000 harrastajaa erään vuonna 2001 julkaistun tutkimuksen mukaan.

Seuraavassa on suomalaista kansantanssia edistäviä keskusjärjestöjä:

 

1.  Finlands Svenska Folkdansring

on perustettu vuonna 1931 mm. edistämään suomenruotsalaista kansanperinnettä ja sen tunnetuksi tekemistä. Se on jakautunut piireihin: Itä-Uudenmaan, Helsingin, Länsi-uudenmaan, Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan kansantanssipiirit. Se tekee yhteistyötä vastaavien järjestöjen kanssa Suomessa ja Pohjoismaissa. Näissä piireissä toimii 48 yhdistystä tai kansantanssiryhmää. Kansantanssijoita on ollut nykyään yhteensä noin 1000.

2A.   Suomalaisen Kansantanssin Ystävät

on vanhin suomalainen kansantanssijärjestö. Se on perustettu vuonna 1901. Sen tarkoitus on suomalaisen kansanperinteen elvyttäminen ja ylläpito. Nykyään siihen kuuluu 35 jäsenyhdistystä ja noin 2 500 jäsentä.

2B.   Kansantanssinuorten Liitto

perustettiin vuonna 1982 Suomalaisen Kansantanssin Ystävien varhaisnuorisotoiminnasta. Se kuitenkin purettiin ja fuusioitiin Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:n kanssa vuodesta 2022 alkaen. (Vuosi 2020 haastoi koko kulttuurialaa ja järjestön olemassaoloa: tapahtumat ja tilaisuudet siirrettiin tai perutettiin. Sen vuoksi tehtiin toimintojen yhdistymispäätös.)

3A.   Suomen Nuorisoseurojen Liitto

on alkanut toimintansa jo 1919 nimellä Suomen Nuorison Liitto. Vuodesta 1994 alkaen sillä on ollut uusi nimi. Se aloitti toimintansa kansanliikkeenä 1800-luvulla ja organisoitui myöhemmin. Sillä on noin 54 000 jäsentä.

Sillä on hyvin monipuolista toimintaa erityisesti kulttuurin eri aloilla. Sen jäsenseurat pitävät yllä talkoovoimin noin 700 nuorisoseurantaloa.

3B.   Kalevan Nuorten Liitto

toimi aikaisemmin yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen Liiton kanssa. Se perustettiin vuonna 1960. Se teki hyvää työtä aikanaan, mutta sen toiminnat yhdistettiin osaksi Suomen Nuorisoseurat ry:tä vuonna 2012.

4.  Karjalainen Nuorisoliitto

perustettiin vuonna 1980 huolehtimaan erityisesti karjalaisen kulttuurin ylläpitämisestä ja tunnetuksi tekemisestä. Sillä on nykyään 27 jäsenseuraa ympäri maata. Niissä toimii aktiivisesti noin 3 000 henkilöä.

 

Kansantanssivideoita

 

Oulussa toimii Oulunsuun Nuorisoseuran alaisuudessa kansantanssiryhmä Polokkarit. Se valittiin vuonna 2016 Vuoden Kansantanssiyhtyeeksi. Ryhmä on perustettu vuonna 1995. Videolla 1 he esiintyvät Folklandia-risteilyllä saman vuonna. Sen koreografian on tehnyt Hanna Poikela.

https://youtu.be/vS8gT2JA5AU

Video 1. Oulun Polokkarit Folklandialla – Höyläpolkka (2½ minuuttia).

 

Rovaniemellä on kaksi kansantanssitoimijaa, joista toinen on Rimpparemmi. Valitsin tähän näytteeseen sen toisen eli Siepakoiden esityksen. Vanhempien kansantanssijoiden Siepakat valittiin vuoden 2018 kansantanssiyhtyeeksi.  Videolla 2 ”Siepakat Juniorit” esittää vuonna 2017 kappaleen Nappolska.

https://youtu.be/ONo7OlaV2lY

Video 2. Siepakat Juniorit – Nappolska (4 minuuttia).

 

Kaustisilla on monipuolista toimintaa eri ikäisille kansantanssin harrastajille. Sitä järjestää Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset. Se järjestää myös kansanmusiikkitoimintaa. Videolla 3 esiintyy Hollolassa vuonna 2012 kansantanssiryhmä PikkuOttoset.

https://youtu.be/Vi1TX3_F42g

Video 3. Kaustisen Nuorisoseuran PikkuOttoset – Hollolassa esitetty kappale (6 minuuttia).

 

Orivedellä on järjestetty jo kauan kansanmusiikki- ja kansantanssikoulutusta. Se tuotetaan yhteistyössä Suomen eri kansantanssiliittojen kanssa. Lisätietoja niistä saa Kansanmusiikkiliiton nettisivuilta. Näitä kursseja voidaan järjestää myös muualla kuin Orivedellä.

Videolla 4 esitetään kurssien päätöskonsertissa vuonna 2016 tanssi: Katrilli. Siinä esiintyvät mm. tanssijoiden opettajat Antti Savilampi ja Petri Hoppu.

https://youtu.be/PpYcEigEzJw

Video 4. Oriveden kurssit vuonna 2016 – Katrilli (3½ minuuttia).

 

Kansantanssiryhmä Helsingin pitäjän tanhuujat on Vantaalla toimiva aikuisten kansantassiryhmä. Se kuuluu paikalliseen nuorisoseuraan. Videolla 5 se esiintyy vuoden 2023 keväällä.

https://youtu.be/xge9_RGZYdo

Video 5. Katrilli Repolasta – Helsingin pitäjän tanhuujat ja pelimanniyhtye Spelarit (5 minuuttia).

 

ISOn Tanhuujat on jyväskyläläinen kansanssiyhdistys. Se on perustettu vuonna 1963 yliopistolla. Se tarjoaa kansantanssin opetusta eri-ikäisille tanssijoille. Videolla 6 he esittävät joulukuussa 2021 Antti Savilammen ja Katariina Hiukan suunnitteleman koreografian.

https://youtu.be/13P1RIWS0qY

Video 6. Jyväskylässä ISOn Tanhuujien ryhmä ”Tosi-ISOT” esittävät Karumasurkan (2½ minuuttia).

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikin kuuntelusta, pianonsoitosta, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu