Suomalaisia Big Band -kilpailuja

Valtakunnallinen Suomen Big Band -yhdistys ja Imatra Big Band Festival ovat järjestäneet yhdessä vuodesta 1983 alkaen Suomen ja Pohjoismaiden Big Band -orkestereiden mestaruuskilpailuja. Tämän kilpailun voittajia olivat alkuvuosina seuraavat:

1983 – Upi Sorvali Big Band, Helsinki

1984 – Jazz Society Big Band, Helsinki

1985 – Oden Big Band, Ruotsi

Nämä kilpailut jatkuivat Imatralla vuoteen 1996 asti. Sen jälkeen niitä on järjestetty mm. Helsingissä eri muodossa kuin aikaisemmin. Vuoden 2018 kilpailuun osallistui vain 4 helsinkiläistä big band -orkesteria. Voittaja oli ”Roast Burn Big Band”.

Kesällä 2005 järjestettiin historian ensimmäinen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu.  Vuonna 2019 tuo sävellyskilpailu oli ensimmäistä kertaa kansainvälinen. Kansainvälisen sävellyskilpailun nimeksi on tullut vuonna 2021 ”Helsinki International Big Band Composing Contest”. Sen järjestävät tästä lähtien yhdessä Suomen Big Band-yhdistys ja UMO Helsinki Jazz Orchestra kahden vuoden välein.

Tänä syksynä järjestettiin Jyväskylässä 16.-17.9.2022 valtakunnalliset big band -päivät. Sen toteutettiin seuraavien tahojen yhteistyönä: Suomen Big Band -yhdistys, Jyväskylän Big Band ja Grandian Musiikki. Perjantaina 16.9. pidettiin Jyväskylä Big Bandin ja Jukka Eskolan Clark Terry 100 -konsertti. Sen ohjelmisto koostui Clark Terryn sävellyksistä.

Lauantaina 17.9 Suomalaisella Musiikkikampuksella Jyväskylässä järjestettiin nuoriso- big bandien mestaruuskilpailu. Siinä yhtyeet esittivät korkeintaan 20 minuutia kestävän ohjelmiston. Kilpailuun osallistui 6 nuoriso- big bandiä. Tässä on tuon kilpailun tulokset:

1. sija: Ebeli Big Band, Espoo

2. sija: Oulu Youth  Jazz Orchestra

3. sija: Pohjantien Junior Big Band, Kuopio

Miksi kerron näistä asioista? Olen viime aikoina lukenut suomalaista jazzia koskevaa kirjallisuutta ja Suomessa toimivien big bandien tietoja ja uutisia. Valmistelen aiheesta laajempaa esittelyä (blogissani, muualla kuin Uudessa Suomessa).

 

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu