Taiteilija Claude Monetin puutarha

Vierailu taiteilija Monetin kotona ja puutarhassa

 Olen lomamatkalla Pariisissa. Tänään on ohjelmassa bussimatka Pariisin kaupunkialueen ulkopuolelle. Kohteena on Givernyn puutarha eli Claude Monet -nimisen kuvataiteilijan koti ja sen puutarha. Kun saavumme perille, on paikalla hyvin paljon autoja ja busseja. On järjestetty viisaasti niin, että kauemmas on rakennettu suuri paikoitusalue, josta kävelemme jonossa merkittyä kävelytietä pitkin kohteeseen.

Kun nähtävyys on japanilaistyylinen puutarha ja siellä käy valtavasti turisteja, niin tuntuu vaikealta säilyttää sen intiimi tunnelma ja rauha. Tässä on kuitenkin onnistuttu melko hyvin hajauttamalla suuret joukot eri paikkoihin ja lisäämällä palvelupisteitä. Puutarhassa on selvästi merkitty reitti, josta ei saa poiketa. Lammet ovat siinä kulkiessa edessämme ja niissä kelluu samanlaisia lumpeita kuin tämän taiteilijan monissa tauluissa.

Monetin kodissa on esillä runsaasti japanilaista taidetta, jota hän on kerännyt elämänsä kuluessa. Hän kuuluu impressionistien koulukuntaan. Impressio tarkoittaa hetkellistä tunnelmaa, jonka taiteilija yrittää vangita tauluihinsa. Esimerkiksi jostakin kirkosta aivan samalta suunnalta voi maalata hyvin erilaisia tauluja. Näin on tehty aamutaulu, aamupäivätaulu, iltapäivätaulu, pimeän ajan taulu ja laskevan auringon valaistuksessa taulu samasta kohdasta katsottuna.

Monet ei loppuaikoina paljoa liikkunut talostaan ja puutarhastaan. Hän viihtyi siellä ja pääasiassa maalasi lumpeita. Kuinka ihminen voikaan olla onnellinen siitä, että saa kerrankin maalata sitä aihetta, jota haluaa. Lisäksi nämä taulut ovat erilaisia. Lumpeet olivat hänelle tärkeitä. Nuorempana hän joutui rahan hankkimisen takia tietysti maalaamaan sellaisia tauluja, mistä hänelle maksettiin. Sitten, kun hänestä tuli kuuluisa, niin hänen tauluistaan maksettiin riippumatta siitä, mitä hän maalasi.

Lopputulos siis oli, että hän istui puutarhassaan ja maalasi hyvin paljon lisää omien lammikkojensa äärellä lummetauluja. Ehkä se oli hänen onnelisinta aikaansa elämässä. Enää hänen ei tarvinnut välittää joistakin taidekriitikoista. He kirjoittivat ehkä jotain lehtiin, mutta Monet maalasi edelleen juuri sitä aihetta, mitä hän sillä hetkellä halusi maalata.

Tänäänkin on monta bussilastillista ja autollista ihmisiä rientänyt katsomaan näitä lammikoita ja niissä kelluvia lumpeita. Se on maailmaa kiinnostava aihe vieläkin.

———

Olen käynyt kaksi kertaa Monetin kotona ja tuossa puutarhassa Ranskassa Pariisin lähellä – eri vuosina.

Taiteilija Claude Monet eli 1840 – 1926.

Tässä on kaksi taulua hänen monista tuossa puutarhassa tehdyistä maalauksistaan. Niiden jälkeen on kaksi videota taiteilijan kotoa ja puutarhasta.

 

Kaksi maalausta:

Kuva 1. White Water Lilies, 1899. Kuvan lähde on kunst-fuer-alle.de.

 

Kuva 2. Water Lilies, 1919. Kuvan lähde on metmuseum.org.

 

Kaksi videota:

 

https://youtu.be/rjWx2WNXFF4

Video 1. Vierailu Claude Monetin Giverny-puutarhassa. Video kestää noin 3 minuuttia ja se on englanninkielinen. Sen tekstityksen saa näkyviin osittamalla videon ruudun alaosaan (kuvattu vuonna 2015).

 

https://youtu.be/wLxDd3dlM_c

Video 2. Claude Monetin Giverny -puutarha ja koti. Video kestää noin 5 minuuttia ja se on englanninkielinen. Siihen on lisätty jälkeenpäin suomenkielinen tekstitys (kuvattu useissa osissa vuonna 2020).

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu