Ulkomaisten televisiokanavien katsominen

Mielestäni on hauskaa ja opettavaista katsoa ulkomaisia televisiokanavia. Aikaisemmin vuokrasin siihen tarkoitukseen kaapelitelevision kanavapaketin, joka esimerkiksi Telialla on nimeltään MIX M. Muilla kaapelitelevision operaattoreilla on vastaavia tuotteita. Koska Telia päätti sulkea MIX M-paketin uusilta tilaajilta ja nosti samalla sen kuukausihintaa, oli haettava muita tapoja katsoa noita asemia.

Tarvitaan siis nettiyhteys ja sopiva tietokone. Se voi olla suurella näytöllä, tarkalla grafiikalla ja hifi-äänentoistolla varustettu pöytätietokone, kannettava tietokone tai pienellä näytöllä myös tabletti (esim. kooltaan kätevä iPad). Minulla on kaikki nämä kolme vaihtoehtoa ja lisäksi uusi nopea verkkoyhteys kaikissa asuntoni huoneissa riippumatta huoneesta, jossa sitä käytän. Se vaati jokin veran rahaa ja 5G-päivityksen verkkolaitteille.

Kokemuksen ja harjoittelun jälkeen minulla on mitä parhain valikoima ulkomaisia televisioyhtiöitä katsottavana. Sitä ei enää rajoita esim. Telian tai sen kilpailijoiden määräämät rajoitukset niistä asemista, joita minulla on lupa tai mahdollisuus katsoa kaapelitelevisiossa.

Nyt näen ne kaikki ja myös ne aikaisemmasta kanavavalikoimasta poisjätetyt valtiot. Näitä poistettuja valtioita ovat esimerkiksi Italia,  Viro ja Venäjä, jotka Telian kaapelitelevisio aikaisemmin näytti suomalaisiin koteihin.

Uusia kohteita ovat nyt omilla tietokonelaitteillani esim. Itävalta, Unkari, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Kiina. Kyseessä on sekä valtioiden virallisia kanavia että kaupallisia kanavia. Esimerkiksi Sky News on jatkuvan palvelun englanninkielinen uutiskanava, jota suosittelen muillekin, vaikka se on kaupallinen mainosrahoitteinen kanava.

Erityisesti saksankieliset kanavat 3Sat, Das Erste, Arte ja ZDF ovat suosikkejani, sillä osaan saksan kieltä oppikoulun pitkä kielen valintani ansiosta. Ruotsin SVT-kanavien katselu onnistuu sen ajan (1960-luvun) pitkällä ruotsin oppimäärällä.

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikin kuuntelusta, pianonsoitosta, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu