Ulkomaisten televisiokanavien katsominen
Mielestäni on hauskaa ja opettavaista katsoa ulkomaisia televisiokanavia. Aikaisemmin vuokrasin siihen tarkoitukseen kaapelitelevision kanavapaketin, joka esimerkiksi Telialla on nimeltään MIX M. Muilla kaapelitelevision operaattoreilla on vastaavia tuotteita. Koska Telia päätti sulkea MIX M-paketin uusilta tilaajilta ja nosti samalla sen kuukausihintaa, oli haettava muita tapoja katsoa noita asemia.
Tarvitaan siis nettiyhteys ja sopiva tietokone. Se voi olla suurella näytöllä, tarkalla grafiikalla ja hifi-äänentoistolla varustettu pöytätietokone, kannettava tietokone tai pienellä näytöllä myös tabletti (esim. kooltaan kätevä iPad). Minulla on kaikki nämä kolme vaihtoehtoa ja lisäksi uusi nopea verkkoyhteys kaikissa asuntoni huoneissa riippumatta huoneesta, jossa sitä käytän. Se vaati jokin veran rahaa ja 5G-päivityksen verkkolaitteille.
Kokemuksen ja harjoittelun jälkeen minulla on mitä parhain valikoima ulkomaisia televisioyhtiöitä katsottavana. Sitä ei enää rajoita esim. Telian tai sen kilpailijoiden määräämät rajoitukset niistä asemista, joita minulla on lupa tai mahdollisuus katsoa kaapelitelevisiossa.
Nyt näen ne kaikki ja myös ne aikaisemmasta kanavavalikoimasta poisjätetyt valtiot. Näitä poistettuja valtioita ovat esimerkiksi Italia, Viro ja Venäjä, jotka Telian kaapelitelevisio aikaisemmin näytti suomalaisiin koteihin.
Uusia kohteita ovat nyt omilla tietokonelaitteillani esim. Itävalta, Unkari, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Kiina. Kyseessä on sekä valtioiden virallisia kanavia että kaupallisia kanavia. Esimerkiksi Sky News on jatkuvan palvelun englanninkielinen uutiskanava, jota suosittelen muillekin, vaikka se on kaupallinen mainosrahoitteinen kanava.
Erityisesti saksankieliset kanavat 3Sat, Das Erste, Arte ja ZDF ovat suosikkejani, sillä osaan saksan kieltä oppikoulun pitkä kielen valintani ansiosta. Ruotsin SVT-kanavien katselu onnistuu sen ajan (1960-luvun) pitkällä ruotsin oppimäärällä.
Mielenkiintoista.
Kanavia on hankittava sillä olen lopen kyllästynyt loputtomien mainoksien ja loputtomien ohjelmauusintojen pakkosyöttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on niitä Telian kaapelikanavia, joista maksoin vuokraa aikaisemmin:
SVT1 ja SVT2 = Ruotsin yleiskanavat, usein tekstitetty ruotsiksi
Ruotsin TV4 = Ruotsin kaupallinen mainoskanava, mm. uutisia ja urheilua
TVE Internacional = espanjankielinen yleiskanava, usein tekstitetty espanjaksi
Canal 24 Horas = espanjankielinen uutiskanava
TV5 Monde = ranskankielinen yleiskanava, elokuvien tekstitys joko ranskaksi tai englanniksi
France 2 = ranskankielinen yleiskanava, tekstitys ranskaksi
Arte = ranskankielinen kulttuurin ja dokumenttien kanava
BBC News = englanninkielinen uutiskanava, ei tekstejä
Euronews = englanninkielinen uutiskanava, ei tekstejä
AlJazeera = engalanninkielinen uutiskanava, sijainti Lähi-Idässä
NHK World Japan = englanninkielinen dokumenttien ja uutisten kanava, sijainti Japanissa
Das Erste ja 3Sat = saksankieliset yleiskanavat, 3Sat on kulttuuria
Nämä maksukanavat näkyvät nyt ilmaiseksi verkossa tietokoneella.
Ilmoita asiaton viesti
Koska kaikki eivät ymmärrä asian tarkoitusta, kerron lisää. Aikaisemmin katsoin kaapelitelevisiossa maksukanavissa noin 10 valitsemaani MIX -kanavaa ja lisäksi 5 Telian minulle valitsemaa kanavaa. Näistä viidestä hauskin oli Japanin NHK Word-kanava, joka on englanninkielinen. Katsoin Ruotsin, Viron, Saksan, Ranskan, Espanjan ja Iso-Britannian kanavia vaihdellen riippuen omista tuntemuksista. Kielen ymmärtäminen auttoi asiaa mutta ei ollut välttämätön. Kuva ja ääni antoi kuitenkin tunteen kokea sen maan tunnelmia sillä hetkellä.
Nyt MIX on suljettu Telian omasta halusta (ehkä taloudellisista syistä?). Verkon vapailla kanavilla on paljon suurempi tarjonta kuin kaapelitelevisiolla oli. Käytännössä olen kokeillut ja harjoitellut eri tapoja katsoa ohjelmia. Aina suora live-esitys ei ole sallittu televisioyhtiön toimesta, mutta aina on löytynyt jokin muu tapa.
Yleisin ja suositeltavin tapa on hakea Media-kirjasto tai ohjelma-opas halutulle kanavalle, Sieltä löytyvät aikaisemmin lähetetyt ohjelmat joko aiheen mukaan ryhmiteltynä tai ohjelmaoppaassa viimeksi lähetetyt ohjelmat. Niitä voi sitten katsoa kaikessa rauhassa oman valinnan mukaan.
Kannettava tietokone eli ”läppäri” on osoittautunut mukavaksi tavaksi katsoa eri maiden televisioiden ohjelmia suorana tai arkistoista. Yleisradion Areena (ilmainen) ja MTV Katsomo (maksullinen) ovat media-kirjastojen suomalaisia vastineita.
Ilmoita asiaton viesti