Virolaiset romaanit ”Taivaan portaat” ja ”Barbarus”
Mart Kivastik (s. 1963) on tarttolainen kirjailija ja elokuvaohjaaja. Häneltä on ilmestynyt kolme romaania, useita novelli- ja esseekokoelmia sekä näytelmä- ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän on saanut useita palkintoja kirjallisesta tuotannostaan. Suomeksi häneltä on julkaistu kaksi romaania ja yksi novelli antologiassa ”Nippernaati 2” (Eesti Instituut 2016).
Luin äsken molemmat hänen suomennettua romaaniaan.
Taivaan portit (Atrain & Nord, 2019)
Romaani alkaa hetkestä, jolloin Neuvostoliitto on lakannut olemasta ja Viro itsenäistynyt, keski-ikäinen perheellistynyt Uu työskentelee rakennusfirman konttorissa ja hänen ystävänsä kuvataiteilija Georg on kuolemaisillaan. Romaani kulkee kahdessa aikatasossa, nykyhetkessä ja 1970-luvulla. Mennyttä aikaa kuvataan lapsuuden ja nuoruuden taitekohtaa elävän pojan kokemana.
Mart Kivastikin romaanin nimi Taivaan portaat viittaa Led Zeppelinin kappaleeseen ”Stairway to Heaven”. Tuon kappaleen sisältävän levyn saa päähenkilö Uu 13-vuotiaana kuunneltavakseen neuvostoaikaisessa Tartossa. Levyn haltija on hänen aikuinen ystävänsä, kuvataiteilija Georg. Päähenkilö pystyy siirtymään ajassa taaksepäin 1970-luvun Viroon kotikaupungissaan Tartossa, jolloin hän muistaa elävästi uudelleen kaikki lapsuutensa tapahtumat.
Millaista oli koululaisten elämä Virossa Neuvostoliiton osana tuohon aikaan? Mielestäni kirja on lukemisen arvoinen.
Barbarus (Atrain & Nord, 2023)
Barbaruksen nimihenkilö Johannes Vares-Barbarus (1889–1946) oli lääkäri ja runoilija, joka värvättiin pääministeriksi Neuvostoliiton asettamaan nukkehallitukseen Virossa. Vareksen ns. kansanhallituksen tehtävänä oli ”laillistaa” Viron miehitys ja liittäminen Neuvostoliittoon kesäkuussa 1940. Lankoja tässä manööverissä veteli Stalinin erityisedustaja Andrei Ždanov, joka oli myös Terijoen hallituksen muodostamisen takana.
Kivastik tarttui haasteeseen ja kirjoitti Vares-Barbaruksen traagisen tarinan ensin näytelmäksi ja sitten romaaniksi. Teos käsittelee historiallisiin faktoihin pohjautuen mutta fiktion keinoin kysymystä, miksi ja millä tavoin runoilija-lääkäri värvättiin neuvostovallan palvelukseen, miksi hän suostui tehtäväänsä ja mitä siitä seurasi. Näkökulma on Vares-Barbaruksen persoonassa, perheessä ja lähipiirissä, mutta samalla teos valottaa ilmapiiriä Virossa 1930–1940-luvuilla ja Neuvostoliiton häikäilemättömiä toimintatapoja.
Minua tämä kirja kiinnosti. Se, että olen perehtynyt jo aikaisemmin Viron historiaan, auttoi ymmärtämään kirjan tarinaa paremmin. Suoisittelen kirjaa erityisesti kaikille Viron menneisyydestä kiinnostuneille.
Kuvan 1 lähde on Suomalainen kirjakauppa.
Kuva 2 on otettu omalla matkapuhelimella.
Kiitos lukuvihjeistä. Itse luin pari viikkoa sitten Viivi Luikin Seitsemännen rauhan kevään, joka oli minusta hätkähdyttävän hieno. Lisään tämän tähän lukuvihjeenä niille virolaisesta kirjallisuudesta kiinnostuneille, jotka eivät sitä vielä ole lukeneet,
Ilmoita asiaton viesti