Virolaisia lastenlauluja

Johdanto

Tutustuin internetin musiikkivideoiden kautta Viron lastenlauluihin ja ne jäivät soimaan mieleeni. Kuuntelen niitä yhä uudelleen.

 

Kuva 1. Äänilevy, jossa on Arvo Pärtin säveltämiä lastenlauluja (kansikuva). Kuvan lähde on discogs.com.

 

Arvo Pärtin lastenlaulut

Säveltäjä Arvo Pärtin (s.1935) lastenlauluissa soivat säveltäjän uran varhaisimmat vaiheet. Hänen äitinsä oli lastentarhanopettaja. Äidin työpaikalla nuori Arvo usein säesti lasten lauluja ja improvisoi heille uutta musiikkia. Varsinaisen säveltäjänuransa alkuaikoina, 1950-1970 -luvulla Arvo Pärt sävelsi lukuisia lastenlauluja sekä musiikkia mm. animaatioelokuviin.

Videossa n:o 1 säveltäjä Arvo Pärt istuu lattialla lasten edessä, kun he laulavat hänen lastenlaulunsa ”Mina olen juba suur (Käin juba lasteaias)”, suomeksi: Minä olen jo suuri. Esitys tapahtui vuonna 2015 Tallinnassa Vene -kulttuurikeskuksessa. Kappale kestää 2 minuuttia.

Myös seuraavat Arvo Pärtin säveltämät lastenlaulut löytyivät Youtubesta: ”Koolitee”, ”Suvine valss”, ”Aatomiku laul”, ”Konnad”, ”Jaaniussi”, ”Lepatriinu laul”, ”Nukul pole”, ”Tere, raamat!” ja ”Okasroosike”.

 

 

Kuva 2. Lasten laulustudion perustaja Airi Liiva. Kuvan lähde on elmar.postimees.ee.

 

Muita virolaisia lastenlauluja

Virossa on useita lahjakkaita virolaisia lastenlaulujen säveltäjiä ja sanoittajia. Airi Liiva on tunnettu ja suosittu lastenohjelmien ja lastenlaulujen tekijä nykypäivän Virossa. Hän on syntynyt vuonna 1983.

Videossa n:o 2 kappaleen ”HÄÄLED” esittävät Stella Ristioja ja Krislin Sallo. Esitys on vuodelta 2019. Kappaleen on säveltänyt ja sanoitta edellä mainittu Airi Liiva. Video kestää noin 2½ minuuttia.

Myös seuraava videon n:o 3 laulu ”Tahan, ei taha!” on Airo Liivan tekemä. Se on saavuttanut suursuosion Virossa. Videon kesto on noin 3 minuuttia.

Video n:o 4 kappaleen ”Kella laul” esittää Laikrete Perebänd solistinaan perheen nuori tytär. Videon kesto on 3 minuuttia.

 

Perinteisiä lastenlauluja

Seuraava lastenlaulu videolla n:o 5 on ”Tiiu talutütrekene”. Se on vanha virolainen lastenlaulu sekä sävelen että sanojen osalta. Tuon laulun esittää joukko tyttöjä. Videon kesto on vain 1 minuutti.

Viimeisenä on latvialainen kansanlaulu, jonka laulaa virolainen lapsiryhmä. Tämä video n:o 6 on tarkoitettu opetusvälineeksi musiikin opettajille Virossa. Laulun nimi on ”Kukele (Hommikul kui koidukullas)”. Valokuvin kuvitettu musiikkivideo kestää noin 1½ minuuttia.

Lisäsin laulun vironkieliset sanat ennen 5. videota. Kirjoitin myös viimeisen laulun vironkieliset sanat ennen 6. videota. Laulakaa niiden molempien mukana tai seuratkaa sanoja samalla kuunnellen esityksiä.

 

Edellä mainitut kuusi musiikkivideota ovat tässä (Ne näkyvät Applen laitteissa iPhone tai iPad alla olevan youtu.be-linkin avulla.):

 

https://youtu.be/HHVRGArDqP8

Video 1. Arvo Pärtin säveltämä lastenlaulu: Mina olen juba suur.

 

https://youtu.be/NEC48QQdjls

Video 2. Airi Liivan säveltämä ja sanoittama lastenlaulu: Hääled.

 

https://youtu.be/rfJPsOmHBMA

Video 3. Airi Liivan säveltämä lastenlaulu: Tahan ei taha!.

 

https://youtu.be/lkjJCGrM-RE

Video 4. Laikrete perebänd esittää lastenlaulun: Kella laul.

 

Videon 5 laulun vironkieliset sanat

TIIU TALUTÜTREKENE (1913) Eesti rahvaviis / sõnad rahvaluule :

Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske  Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske. Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske  Tiiu, talutütrekene, kaske, kaske.

Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske. Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske. Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske. Sest saab nobe neiukene, Kaske, kaske.

Sukavarda veeretaja Kaske, kaske. Sukavarda veeretaja Kaske, kaske. Sukavarda veeretaja Kaske, kaske. Sukavarda veeretaja Kaske, kaske.

Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske. Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske. Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske. Leemekulbi liigutaja, Kaske, kaske.

https://youtu.be/SLfUkzLksdA

Video 5. Lastenlaulu: Tiiu talutütrekene.

 

Tässä on videon n:o 6 laulun ”Kukele” sanat:

Hommikul, kui koidukullas särab maa, Äratab meid kukekene lauluga. ;; Kukk mind vara ärata, hästi valjult laula sa! ;;

Kostku homme jälle sinu lauluviis, heinale me hästi vara lähme siis. ;; Kukk, mind vara ärata , hästi valjult laula sa! ;;

Läki niidunurmedele sõbrad koos, alustame heinatööd seal täies hoos. ;; Kukk, mind vara ärata, hästi valjult laula sa! ;;

https://youtu.be/1Yz1xsq-5jA

Video 6. Lastenlaulu: Kukele.

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista, kirjallisuudesta ja puutarhanhoidosta. Lisäksi luen joskus runoja. Maaliskuusta 2024 alkaen kirjoitan vain Vapaavuoro-osastoon enkä enää Puheenvuoro-osastoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu