Demokratian riemujuhla on syvällä kulttuurissamme

Maantuntemuksen kurssilla voi ottaa esille ajankohtaisia asioita. Politiikka ja erityisesti puoluepolitiikka ovat sellaisia aiheita, joita on syytä lähestyä täällä opetuksessa hienovaraisesti ja kevyesti. Politiikka ja puolueet ovat udmurttilaisille opiskelijoille melko vieras asia.

Ensiksi voi todeta, että Suomessa on kansallisin ja uskonnollisin perustein syntyneitä puolueita ja tämä on ihan OK. Meillä on Suomessa ihan virallisesti Kristillisdemokraatit ja Ruotsalainen kansanpuolue. Vastaavat puolueet näet ovat täällä Venäjällä kiellettyjä. Joku löytää heti kännykällään Venäjän muslimipuolueesta epämääräisiä mainintoja, mutta virallisesti rekisteröidyistä nykypuolueista ei taida olla kyse.

Suurta hilpeyttä herättävät tiedot, että Suomessa jotkut vanhat mieshenkilöt tehtailevat itselleen puolueita ihan huvikseen. No demokratiassa on koomiset puolensa, joita puolustan ylpeänä.

Annoin kotitehtäväksi tehdä Ylen vaalikoneen: kuvittele olevasi minkä tahansa kunnan asukas ja vastaa vaalikoneeseen, joko tosissasi niihin kysymyksiin, jotka ymmärrät tai lonkalta ja kerro seuraavalla kerralla, kenet kone antoi sinulle sopivaksi ehdokkaaksi. Osa vaalikoneiden kysymyksistä onkin liian vaikeita toisen vuoden opiskelijoille. 

Sitten kotitehtävän purku. Ensinnäkin kaikki ovat tehtävän tehneet! Ensimmäinen on saanut ehdokkaakseen sitoutumattoman, minkä lyhennös sit. herättää udmurtintaitoisella hilpeitä mielleyhtymiä. Toinen pistää vielä paremmaksi: ehdokas Kristallipuolueesta. En ollut muistanut edes mainita, että tällainen vaihtoehtohoitoja ja hyvinvointia korostava puolue on ylipäänsä olemassa: https://www.kristallipuolue.fi/eduskuntavaaliehdokkaat/

Seuraava on saanut vastauksena puolueen SKE. Kuinka ollakaan ehdokkaan teemana on maahanmuutto ja työttömien asiat, mutta perustulosta ei sanaakaan. Ei hyvin mene, mietin hiljaa itsekseni, mutta seuraaville on vaalikone löytänyt SDP:n ja vihreiden ehdokkaat. Sitten vielä persut ja Kokoomus sekä RKP. Persujen ehdokas on todella arvostetussa työssä, mutta vaalibudjetti kovin pieni. Kokoomuksen ehdokkaan vaalibudjetti 20 000 – 30 000 euroa! Tästä riittää pohdintaa. Lopuksi vielä pohdimme, miksi suomalaisen nimen omaava ja ihan tavallinen yleisporvari mahtaakaan olla RKP:n listoilla.

 

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu