Kokemuksia yleisessä saunassa Izhevskissä

Udmurtiassa olen käynyt perinteisissä saunoissa kylissä, jopa yhdessä savusaunassa. Savusauna on yhtä harvinainen kuin Suomessa, ellei peräti jo harvinaisempi.

Kun en pääse kyliin, käyn toisinaan kaupungin yleisessä saunassa. Täällä on myös suuri moderni kylpylä kaikkine merkillisine altaineen, kuumine vesineen, erilaisine saunoineen ja huvituksineen. Olen myös siellä käynyt. Se on sitäpaitsi varsin halpa, vain 150 ruplaa.

Perinteinen kaupunkisauna on kuitenkin tämän kirjoituksen aihe. Täällähän kaupungissa kerrostaloilla ei saunoja ole, puhumattakaan yksittäisistä ihmisistä, ehkä paria ökyrikasta lukuunottamatta. Mutta en ole itse koskaan sellaista nähnyt, siis saunaa kerrostalossa. Kaupunkilaisilla on tietysti datshoillaan saunoja kaupungin ulkopuolella.

Kaupunkisaunat ovat täällä usein erillisiä rakennuksia ja ne on numeroitu. Niitä modernisoidaan ja niihin voidaan rakentaa jopa pieniä altaita ja kaikenlaisia televisionkatseluhuoneita. Tällaiset saunat ovat tilaussaunoina suosittuja.

Nyt puhun perinteisimmästä yleisestä saunasta Iževskissä. Jo kauas näkyy kaksikerroksisen tiilirakennuksen piipusta tupruava höyry. Sisäänpääsy on viitenä päivänä viikossa. Tiistaina ja keskiviikkona sauna on suljettu: sen pitää varmaan antaa kuivua kunnolla.

Aulassa on kassa, josta voi ostaa lipun: 300 rpl. Kassalta saa ostaa myös vihdan. Niitä myy myös yksi mummo saunan vieressä 10 ruplaa halvempaan hintaan. Koivuvihta kustantaa jotain 60-80 ruplaa (euron) ja tammivihta noin tuplasti enemmän. Koivun ja tammen lisäksi täällä on pihtavihtoja. Ne tehdään siis saksanpihdasta, joka kasvaa täällä yleisenä. Se on se neulastensa puolesta kuusta kuusimaisempi kuusi, joka ei Suomessa kasva. Neulaset myös tuoksuvat monin verroin voimakkaammin: pihtavihdan haju onkin kuin joulukuusta ja vadelmahilloa käristettäisiin yhdessä. Jotkut vihtovat niillä ja sitten asettavat ne saunan seinänrakoon tuomaan aromia ilmaan. Kukaan ei käy ilman vihtaa saunassa. Joskus koivuvihdan sekaan laitetaan kaikenlaisia aromaattisia yrttejä

Sen lipun kanssa noustaan toiseen kerrokseen. Miesten ja naisten puolet ovat luonnollisesti täysin erillään. Miestenkin puolella saunanhoitaja on nainen. Lippu annetaan hänelle ja etsitään pukuhuoneesta kaappi, jossa roikkuu avain: siitä tietää, että se ei ole varattu. Vaatteet laitetaan kaappiin ja avaimen voi jättää seinällä olevaan tauluun kaapin numeron kohdalle. Tietysti sitä saa pitää mukanaankin vaikka vihdan varressa, jos varkaita pelkäisi.

Puhuhuonesalista mennään pesusaliin, jossa on jo huomattavasti lämpimämpää. Täällä on myös kaksi suihkua, joita ei ole tapana välillä sulkea: eivät ne pitkään vapaina olekaan. Täällä on kaakelipenkkejä, sinisiä ja punaisia vateja, sekä peltisiä soikkoja jalkojen liotusta varten. Kumollaan ja tyhjänä olevan voi ottaa käyttöönsä. Hanoista saa tulikuumaa tai jääkylmää vettä. Jos haluaa sopivaa, voi tehdä sopivan sekoituksen. Vihtaa ei täällä oikein tarvitse erikseen liotella, koska saunassa on niin kuuma ja kostea ilma, että vihta pehmenee siellä muutenkin.

Sauna on todella kuuma ja kostea. Siellä kuuluu jatkuva voimakas suhina, joka johtuu tekniikasta. Kiuasta ei ole, vaan seinässä on pienehkö ritilä, josta puhkuu voimalla höyryä.  Tämä ei kuitenkaan ole höyrysauna eikä näkyvyys koskaan häviä yhtään. Sitä paitsi tämä on todella paljon kuumempi kuin höyrysauna. Mitään kiuasta ei ole eikä löylyä tarvitse heittää. Kuumuuden voimakkuutta voi säädellä kraanasta: eli kuinka paljon höyryä luukusta saunatilaan puskee. Sauna on niin kuuma tai siellä tuntuu, että ilma loppuu, joten ovea pidetään jatkuvasti enemmän tai vähemmän raollaan pesutilaan. Ne uudet ihmiset, jotka erehtyvät sulkemaan oven, saavat sättimisiä osakseen typeryytensä vuoksi: pitäähän sitä nyt jostain saada ilmaan, jota hengittää.

Saunan lauteille noustaan jyrkkiä portaita. Laude on leveä ja sillä on penkit seinän vierillä. Sinne mahtuu hyvin monta ihmistä vihtomaan yhtä aikaa seisoallaan. Penkkien alta puhaltaa myös kuumaa höyryä, joka tietyissä paikoissa tuntuu polttavan sääriä. En tiedä kiertääkö se jotenkin luukusta tullen vai tuleeko höyryä jostain penkkienkin alta erikseen.

Lähes kaikilla on täällä tohvelit jalassa. Jos ne on unohtanut kotiin, saa niitä lainata 20 ruplan maksusta saunanhoitajalta. Hän hyörii toimissaan jatkuvasti: tyhjentelee juomapulloista ja käytetyistä vihdoista täyttyviä roskiksia, luuttuaa lattioita kuivaksi ynnä muuta. Myös saunojien tulee tehdä oma osuutensa: aika ajoin huomataan, että lauteet ovat aivan liian vetiset ja täynnä vihtojen lehtiä: silloin lauteilta huolellisesti lanataan vesi ja lehdet pois. Sitten taas jatketaan. Tätä ei saunanhoitaja tee, koska hänellä on työvaatteet päällä ja jos hän oleskeli itse saunassa edes hetken, hän kastuisi heti läpimäräksi.

Suurin osa miehistä on tietysti koko ajan ilkosen alastomina perinteisen suomalais-ugrilaisen ja venäläisen saunakulttuurin mukaisesti. Suurin osa ei edes eteisen vilvottelutilassa eteisessä käytä pyyhettä. Jotkut pitävät allaan istuinsuojaa, mutta sekin on harvinaista. Mutta on joskus muutamia, jotka pitävät koko ajan alushousuja päällä: he ovat yleensä jotain muuta kansallisuutta idempää tai etelämpää. Saunojissa on kaikenikäisiä. 

Ovessa lukee, että kaikenlainen huligointi on kielletty ja johtaa aina poliisin saapumiseen paikalle viidessä minuutissa. Eteisessä tupakointi on kielletty, mutta siellä tupakoidaan. Saunaan ilmestyi taannoin lappu, jossa ilmoitettiin: kylpyaika on 1,5 tuntia, ethän pakota meitä siirtymään tuntitaksaan? Tällä ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta: suurin osa viipyy edelleen huomattavasti pitempään, jotkut noin 4-5 tuntia kaikkine vilvoittelu-, jutustelu-, juomis- ja pesumenoineen. Udmurteilta ja muiltakin permiläisiltä kansoilta kuulee paljon tapauksia saunomisesta hyyvin pitkän kaavan mukaan. No täytyy tunnustaa, että itsekin pidän kahta tuntia aikalailla lyhyenä aikana.

Suurin osa juo vettä, teetä tai olutta. Nämä siis ihmiset tuovat mukanaan: alakerran pikkukauppaan voi mennä saunan jälkeen vielä. Tee termospullossa. Virvokkeita juodaan usein myös jo saunomisen lomassa eteis- tai pukuhuoneessa välivilvoittelun aikana, moneen kertaan. Usein oluen kanssa syödään kuivattuja kala- tai merenelävätuotteita, esim. mustekalanauhoja. Joskus harvemmin jotkut naukkailevat muutakin tai syövät raskaammin. Usein kuulee saunassa puhuttavan, että tämä se on kunnon vanhanajan venäläinen kaupunkibanja. Tärkeimmät elementit ovat vihta, kuumuus ja kosteus.

 

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu