Inhottavat mustat ristit siipien alla

Udmurttilainen kirjailija Semjon Šiharev kuvaa novellissaan udmurttimetsästäjän ansiokasta taistelua Natsi-Saksaa vastaan.

Semjon Šiharev ei kuulu kaikkein tunnetuimpiin udmurttilaisiin kirjailijoihin, mutta kyllä häneltäkin luettavaa proosaa syntyi. Hän syntyi vuonna 1917 Udmurtian Alnashin piirin Sizjgurtissa ja kuoli vuonna 1992 eli eli ilahduttavan pitkän elämän verrattuna moniin vainoista ja kovista sota-ajoista kärsineisiin edeltäjiinsä ja aikalaisiinsa.

Šiharev alkoi julkaista runoja vuodesta 1932 alkaen eri sanoma- ja aikakauslehdissä. Hän kirjoitti sekä runoja että kolhoosielämää käsitteleviä esseitä. Vuodesta 1936 alkaen hän työskenteli paikallislehdessä Alnashski kolhoznik (Alnashilainen kolhoosityöläinen). Sotavuosina Šiharev taisteli rintamalla, mutta hän palasi sieltä saman lehden toimukseen, missä hän olikin sitten työssä eläkkeelle siirtymiseensä asti. Hänet palkittiin ansioistaan toimittajana. Sodanjälkeiset vuodet olivat Šihareville tuotteliainta aikaa.

1950-luvun lopulla hän julkaisi sarjan metsästyskertomuksia, luoden siten uuden tyylilajin udmurttilaiseen kirjallisuuteen. Kiintoisimmat teoksensa Šiharev julkaisi kokoomateoksessa Pilemjos serttisko (Pilvet haihtuvat) vuonna 1960. Sitä leimaa elämänmakuinen huumori. Kirjailija avaa taitavasti sankariensa sielunelämää ja kuvaa kotimaansa luontoa kirkkain vedoin. Satiiri ja huumori ovat ominaisia myös Šiharevin novelleille.

Hän kirjoitti paljon omien maanmiestensä uroteoista kansalaissodan ja toisen maailmansodan aikana. Myös novelli Vain yksi laukaus vuodelta 1962 kertoo sodasta, mutta varsin epätavallisesta sillanrakentajapioneerin näkökulmasta, kaukana eturintamasta, missä kuitenkin lentelivät vihollisen hävittäjät: ”Äkkiä kuului omituisia ääniä kuin ohuita vihellyksiä. Harmaiden pilvien takaa tuli toinen toisensa perässä kuusi hävittäjää suoraan meidän yllemme kuin haukka kananpoikien kimppuun. Niiden siipien alta pystyi jo tunnistamaan inhottavat mustat ristit…”  Sotivan udmurttilaisen metsästäjän hahmo yhdistää kaksi Šiharevin lempiaihepiiriä, sodan ja metsästyksen.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu