Isoisän palava rakkaus

Vjatsheslav Mihailov kirjoitti voimaannuttavan novellin

”Tyttöseni, tule heti kotiin. On tultava. Ukkisi Makar.”
Onis luki yhä uudelleen sähkeen katkonaisen viestin eikä voinut ymmärtää, miksi hänet kutsuu kotiin juuri ukki, ei isä eikä äiti.

Näin pahaenteisesti alkaa Vjatšeslav Mihailovin novelli Unohtumattomat kasvot vuodelta 1997. Isoisä kutsuu aivan poikkeuksellisesti juuri kotikylästään Izhevskiin palanneen tytön heti takaisin. Mitäköhän on sattunut? Novelli kyllä yllättää, mutta ei järkytä. Jos jotakuta pelottaa udmurttilaiset novellit, kun niissä on varsinaisia kauhutarinoitakin mukana, niin novellista Unohtumattomat kasvot voi aloittaa siinä tapauksessa.

Vjatšeslav Dmitrijevitsh Mihailov syntyi vuonna 1946 Udmurtian Pitshi Purgan piirin Vyl Monjassa. Hän oli mm. journalisti ja kirjailija. Vaikka Mihailov alkoi harrastaa kirjoittamista jo kouluaikoina, hän ehti nuorena olla monissa kirjallisuudesta varsin kaukana olevissa toimissa, kuten sähkömiehenä izhevskiläisissä tehtaissa.
Izhevskissä hän hakeutui työn ohessa opiskelemaan etänä Udmurtian valtionyliopiston filologiseen tiedekuntaan. Vuonna 1971 hänet otettiin töihin Das lu -lastenlehteen, vuonna 1979 Molot-lehteen, jonka varapäätoimittaja hän oli vuosina 1983-87.

Mihailov ei kuulu kaikkein tunnetuimpiin udmurttikirjailijoihin. Siihen lienee syynä sekin, että hänen teoksensa ovat ilmestyneet vain eri aikakauslehtien sivuilla. Lisäksi Udmurtiassa on varsin tunnettu taidemaalari, joka on niin ikään kantaa varsin tavanomaista nimeä Vjatšeslav Mihailov. Edes kirjailija Mihailovin kuolinvuotta en löytänyt vielä.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu