Kunnon kyläjuoksu Liesjärvellä

Hirvijärvihölkkä on vastaavista juoksutapahtumista lähimpänä Multiaa järjestettävä, mikäli minä tiedän. Multian keskustasta paikalle on 17 km, kun Keuruun keskusta on paljon kauempana, vaikka Liesjärvi Keuruuseen kuuluukin. Tämä on Keuruun pohjoisinta kolkkaa.

Vaikka tapahtuma on järjestetty jo vuosikymmeniä, pääsin vasta tänä vuonna osallistumaan.

Ilmoittautuminen hoitui kätevästi netin kautta. Tässä juoksussa on aitoa paikallistunnelmaa. Osallistujamäärät eivät ole hurjan suuria ja juoksijat tulevat etupäässä lähialueilta: tuloksissa voi olla korkealla, vaikka ei valtakunnallista huippua lähentelisikään.

Muutama kiintoisa yleishuomio: tapahtuman kaikkien aikojen reittiennätykset ovat pääasiassa viime vuosituhannelta. Ilmeisesti tämä maratonienkin suuntaus, että vauhti hiipuu, mutta osallistujamäärät voivat olla huikeita, koskee kestävyysurheilua laajemminkin? Oma sijoitukseni (6.) yleisessä sarjassa viittaa myös tähän ja oli itselleni yllätys, vaikka en mikään rapakuntoinen suinkaan olekaan.

Tänä vuonna tapahtuma oli mukana Keski-Suomen kylähölkkäsarjassa, joka tähän kilpailuun päättyikin.

Lyhyemmän juoksun reitti oli melko tasaista, lähinnä soratietä, pieni pätkä nurmettunutta metsäpolkua. Oli muuten hauska havaita, miten alusta vaikuttaa. Eräs kilpakumppani painoi matalalla askeleella suoraviivaisesti kuin juna soratietä, jolloin hän juoksi edelläni. Metsäpätkällä hänen askeleensa ei toiminut eikä sopeutunut epätasaisuuksiin ja menin heittämällä ohi, mutta suoralla soralla hän pääsi taas vauhtiin.

Reitti oli merkitty selkeästi tienhaaroissa. Juottopisteitä oli riittävästi, mehu maalissa kuten pitää ja myyntipisteen hinnat kohdallaan (kahvi 1 euro ja leipomukset 2 euroa).

Tapahtumassa jaettiin runsaasti arvontapalkintoja ja järjestelyt olivat kaikki varsin onnistuneet. Mukana oli myös oheislajeja kuten tikanheittoa sekä tietysti juoksumatkoja kaikkein pienimillekin. Kehittää voisi oheisrentoutusta juoksun jälkeen: nyt minulle lupailtiin jotain rantasaunaa, mutta ei sinne näyttänyt kukaan oikein lähtevän missään vaiheessa.

https://www.keuruunkisailijat.fi/yleisurheilu/hirvijarviholkka/2022/

+2
Esa-Jussi Salminen
Multia

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen vuonna 2022 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu