Kuvien takana kuolema

Jaana Lehtiön Porvooseen sijoittuva dekkari on tyylikästä luettavaa toisentyyppisten rikosteosten lomassa. Kirjailija on selvästi löytänyt oman dekkarinsa. Kaiken lisäksi lukijassa herää halu käydä Porvoossa tutustumassa Albert Edelfeltin maalauksiin. Mestarin teoksista inspiroitu näyttely tuhritaan kirjan alussa.

Tarina ei kiskaise heti mukaansa mitenkään erityisesti vaan pikkuhiljaa. Tarina ja rikostutkimus tuntuvat epätavanomaisen realistisilta. Teoksessa ei myöskään ole radikaalisti eri aikatasoja. Ilkivallanteon ja murhan selvittäminen vetää mukaansa vähitellen.

Poliisien työ ja asian ratkaiseminen kuvataan poikkeuksellisen hienosti dialogien kautta. Juuri se, että asioiden selviäminen perustuu poliisin arkiseen puurtamiseen, ei mihinkään hirveän yllättäviin heureka-elämyksiin, tekee tarinasta kiehtovan. Myös eräistä hassuista ja omalaatuisista henkilöhahmoista piirtyy upea henkilökuva juuri heidän puheittensa kautta.

Asiat selviävät lopulta luontevasti. Myös syytetyn ja kuulustelijan peli on herkullista luettavaa. Kirjasta puuttuu keinotekoinen kliimaksin vääntäminen loppumetreille asti. Syyllisen selviämisen jälkeen loppuosa on vain leppoisaa ja kiintoisaa.

Kuten yleensäkin useissa dekkareissa tässäkin on ruokafetissi ja se on pulla, monissa eri muodoissaan. Poliisit vetävät palavereissa kahvia, teetä ja pullaa. On kristallipullaa, sisaruspullaa, vanilja- ja mustikkatäytteistä pullaa. Irvaillaan ”rutistuneiden gojimarjojen ummehtuneita homeeseen viittaavia aromeja”. Onko mahdotonta kirjoittaa dekkaria, jossa joku osaisi syödä terveellistä ja hyvänmakuista ruokaa?

 

Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu