Nuoren nykykirjailijan muotokuva

Marija Vekshina on yksi lupaavimmista nuoren polven proosakirjailijoista.

Marija Vekšina on syntynyt vuonna 1994 Udmurtian Pitshi Purgan piirin Baisitovossa. Hän on nuoren sukupolven prosaisti ja kokoelmani suomennetuista udmurttilaisista kirjailijoista nuorin. Hän on tavallaan hyvin tyypillinen tämän hetken udmurttilainen kirjailija: hän on nainen, toimittaja, muutenkin aktiivinen blogisti ja kulttuuri-ihminen. Kummallista kyllä hänellä on suhteellisen hyvät eväät kielityöhön koulusta, luultavasti poikkeuksellisen hyvät: umpiudmurttilaisen kylän koulussa käytettiin vielä tämän vuosituhannen alussa udmurttia monilla tunneilla ja yleisenä käyttökielenä, vaikka varsinainen virallinen opetus noudatti venäjänkielistä oppimateriaalia.

Valmistuttuaan Udmurtian valtionyliopiston journalistiikan tiedekunnasta Vekšina on työskennellyt sanomalehti Udmurt dunnen toimituksessa. Hän on ehtinyt saada palkintoja niin journalistisesta toiminnasta kuin kaunokirjallisista teoksistaankin: vuonna 2017 hän sai udmurttilaisille toimittajille myönnettävän Erik Batujev -palkinnon sekä Kenesh-lehden kirjallisuuspalkinnon.

Vekšinakin aloitti monen muun tapaan kirjallisen uransa kouluaikana kirjoittamalla runoja, joita julkaistiinkin lastenlehdissä. Opiskeluaikana hän siirtyi kirjoittamaan proosaa. Vekšinan ensimmäinen kirja kokoomateos Otsh/öts kar sisältää samannimisen romaanin sekä novelleja.

Hän pitää suosittua udmurtinkielistä blogia (http://marjamoll.blogspot.com/), jossa hän kirjoittaa kirjallisuudesta, journalistiikasta, maailmanlaajuisista ilmiöistä ja udmurttien elämästä. Hän on hyvin aktiivinen myös Instagramissa: https://www.instagram.com/vmaraiko/. Samoja teemoja Vekšina käsittelee lyhyissä novelleissaan omintakaisella viitteellisellä tyylillään. Niihin hän sisällyttää teräviä huomioita ympäröivästä maailmasta sekä omia teräviä kannanottojaan. Niitä voisi sanoa eräänlaisiksi minuuttinovelleiksi. Vekšinan novelli Leikki on eräänlainen aikakautemme ja lähimenneisyyden välähdyksellinen analyysi, jossa rinnastetaan yksityinen ja yleinen.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu