Petra Hammesfahrin kolme rikoskertomusta: Der Ausbruch Erzählungen

Luin saksaksi lähikirjaston teoksen. Petra Hammesfahr on minulle uusi tuttavuus. Kirja sisältää kolme lyhyehköä kertomusta: Läpimurto, Sokea ja Talonmies. Kaikissa niissä päähenkilö on mies, joka kertoo tarinan minä-muodossa.

Tarinat yrittävät ilmeisesti ymmärtää parisuhdeväkivaltaa tai naisiin kohdistuvaa väkivaltaa omalla tavallaan. Ne ovat samalla hyvin jännittäviä ja helppolukuisia. Jos monissa ruotsalaisissa dekkareissa päätarkoitus on nyrjäyttää lukijan aivot, niin että kaikkein epätodennäköisin, kuten uhri on syyllinen, tässä samaa kerrotaan peräti minä-muodossa.

Joka tapauksessa virkistävän poikkeuksellinen tai ainakin harvinainen näkökulma: rikollinen itse puhuu, mutta ei heti paljasta syyllisyyttään eikä välttämättä edes tajua syyllisyyttään. Näistä tarinoista puuttuu jokin lapsuuden trauma, joka selittää murhaajaksi tulon. Sen sijaan yritetään ymmärtää sairaan mielen liikkeitä ja vinksahtanutta todellisuudentajua tässä ja nyt.

Löysin myös ilahduttavan maininnan, että tältä kirjailijalta on jotain kirjoja suomennettukin:

Petra Hammesfahr: Syysuhri, Pahantekijä, Uskoton mies

Esa-Jussi Salminen
Multia

ORCID-tunniste: https://orcid.org/0000-0002-8694-9094

Toimittaja, sukukansa-asiantuntija, entinen suomentaja
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

ALKUKOTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

Sukukansojen ystävät ry:n hallituksen jäsen.
http://sukukansojenystavat.fi/index.php/jaseneksi/

Kirjoittamani tietokirja ja matkaopas Sankarimatkailijan Marinmaa ja Udmurtia julkaistiin heinäkuussa 2023 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta.

Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä.

Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla.

Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa.
Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja.

Tulossa viimeisenä on vielä udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäinen udmurtinkielinen romaani Raskas ies vuodelta 1929.
Koska maailma ei ole kiinnostunut suomalais-ugrilaisesta kirjallisuudesta enkä voi saada työlleni rahoitusta, en suomenna tällä hetkellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu