Pjotr Tšaikovskin lapsuuden salaisuus

Pjotr Tšaikovskin lapsuudenmaisemaa on Votkinskin tekojärvi ja taustalla Votkinsk

Kävin viimeksi viime vuoden kesäkuussa jälleen kerran Tšaikovskin kotimuseossa Votkinskissa yhdessä Kalevalaisten naisten liiton suomalaisryhmän kanssa. Ryhmä oli Udmurtian valtionyliopiston instituuttimme isännöimänä Udmurtiassa.”Udmurtit elivät kaukana kylissä ja heillä oli silmäpaskoa paljon” laukaisi museon opas, kiehtova hovineitohahmo, joka oli kuin suoraan 1800-luvun Pietarista. Olin esitellyt lyhyesti hänelle ryhmän ja maininnut heidän tutustuvan matkallaan monipuolisesti udmurttilaiseen kulttuuriin.

En tainnut oppaan kanssa sitten viitsiä turhaan yrittää keskustella aiheesta, joka oli minulla itselläni juuri silloin sydämellä. Olin vähän aikaisemmin suomentanut Jevgeni Samsonovin novellin Lehdossa. Siinä päähenkilö on itse suuri säveltäjä Pjotr Tšaikovski, joka asui lapsuutensa Udmurtiassa. Opas korosti, että nyt tutustumme VENÄLÄISEEN kulttuuriin. En puutu siihen, missä määrin ylipäänsä 1800-luvun Venäjän ylimystö tai Udmurtiaan määrätty Tšaikovskin perhe oli venäläistä, vaan siihen, oliko säveltäjän elämässä mitään osuutta udmurteilla.

Tiedetään, että Tšaikovskin perheen ajuri oli udmurtti. Ei tietääkseni udmurttikylät erityisen kaukana olleet ja miksi ihmiset olisivat kylissään kököttäneet? Samsonov on vähäisten tiedonmurenien perusteella kirjoittanut kiehtovan novellin siitä, millainen on mahdollisesti ollut suuren säveltäjän kohtaaminen lapsuuskotiansa ympäröivän paikallisen väestön kanssa. Siinä tulee tunnelmallisesti esille suojaisaa ja etuoikeutettua varhaislapsuutta elävän herkän lapsen ennakkoluuloton ja innostunut asenne.

Jevgeni  Samsonov ei kuulu siihen kuuluisaan suureen udmurttilaisten Samsonovien kirjailijadynastiaan, joka on kotoisin Udmurtian Pitši Purgan Tylosta, vaan hän oli kotoisin kaukaa eteläisestä Tatarstanista, Bavlyn piirin Ursyn kylästä. Tältä udmurttien perinteiseltä perifeeriseltä asuma-alueelta oli kotoisin mm. myös udmurtin kielen tunnettu professori Ivan Tarakanov, joka kaiken muun lisäksi kirjoitti maanmiehestään Jevgeni Samsonovistakin.

Vuonna 1925 syntynyt Samsonov ehti vapaaehtoisena rintamalle, minkä jälkeen toimi opettajana kotikylänsä koulussa kaksi vuota ja alkoi opiskella Udmurtian valtiollisessa pedagogisessa instituutissa kielen ja kulttuurin tiedekunnassa. Saatuaan opinnot päätökseen hän toimi opettajana sekä insituutissa että kotikylässään ja toimittajana. Novellien lisäksi Samsonov kirjoitti pienoisromaaneja ja romaanin Uj pal simfonija (Pohjoinen sinfonia). Samsonov käänsi äidinkielelleen venäläisten ja neuvostoliittolaisten klassikoiden lisäksi myös Sándor Petőfiä.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu