Selviääkö elämän tarkoitus?

Aleksandr Laptev ja Rimma Ignatjeva ovat tunnettuja nykyproaisteja molemmat

Vuosi sitten Udmurtian valtionyliopistossa Aleksandr Laptev saapui tilaisuuteemme udmurttilaisen kirjallisuuden kääntämisestä perin udmurttilaiseen tapaan. Hän oli toki kertonut, että tulee jossain vaiheessa myöhemmin, jos pääsee. Sitten yhdessä vaiheessa joku mies kurkisti sisään auditorioon, mutta perääntyi heti käytävään ja sulki oven. Kun joku hänet tunnistanut meni kiskomaan miehen sisään, mies ei suinkaan istunut toisten kirjailijoiden joukkoon salin etuosaan, vaan salissa yleisönä istuneiden opiskelijoiden joukkoon. Kun hänet vihdoin esiteltiin, opiskelijoiden oli jo mentävä muualle. Näin tutustuin yhteen merkittävimmistä udmurttilaisista nykykirjailijoista, Aleksandr Lapteviin, … sitten vasta tilaisuuden jälkeisen teehetken aikana. Itse asiassa hän aikoi juoda pelkkää kuumaa vettä ensin, mutta taisimme saada ylipuhuttua. Vaatimattomasti ja vakavasti sekä elämään että työhönsä suhtautuva kirjailija soitti itse välittömästi laitokselle, kun kuuli, että minulla oli jotain kysyttävää hänen novellistaan, jonka olin suomentanut.

Aleksandr Mihailovitsh Laptev  on nykyprosaisti ja runoilija, mutta myös kriitikko, kirjallisuudentutkija ja journalisti. Hän on syntynyt hyvin udmurttilaisen Alnashin piirin Jurtoshur-Kaksin kylässä vuonna 1958. Lahjakas ja ahkera lapsi uppoutui kirjoihin ja alkoi itse kirjoittaa kertomuksia ja runoja jo kouluaikana.
Opiskeluaikanaan Udmurtian valtionyliopiston filologisessa tiedekunnassa Laptev osallistui aktiivisesti yliopiston kirjallisuuskerhon toimintaan, mutta teki myös mallikkaasti tieteellisen opinnäytetyönsä tunnetun udmurttilaisen kirjailijan Semjon Samsonovin proosasta vuonna 1981.
Valmistuttuaan Laptev toimi useita vuosia Dasj lu ja Molot -lehdissä toimittajana. Sittemmin hän on siirtynyt kokonaan kirjoittamisen pariin. Vuonna 1997 ilmestyi hänen novelleja ja sananlaskuja sisältävä teoksensa Hi-hi. Laptev on jatkanut myös kirjallisuudesta kirjoittamista. Hän julkaisi vuonna 2008 teoksensa  eräistä viime vuosisadan udmurttilaisista kirjailijakohtaloista arvostelujen, artikkeleiden ja haastattelujen muodossa. Siinä hän tuo esille eräitä tyystin tuntemattomia nimiä.

Rimma Ignatjeva on Laptevin puoliso. He ovat tämän hetken tunnetuin udmurttikirjailijapariskunta. Molemmilta käänsin luonnollisesti novellin tulossa olevaan kokoelmaani.
Laptevin novelleissa ei säästellä tummia värejä.  Muutamissa novelleissa päähenkilönä on sairas, sairastamaan alkava tai juuri sairaudestaan kuullut ihminen, jonka on tarkasteltava elämää uudella tavalla. Verkko vuodelta 1985 on erään vanhuksen itsetutkiskelua: hän yrittää ymmärtää kuinka on tullut elettyä.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu