Vanhus ja hirviemo

Ilja Baimetov toimi Vordskem kylyn päätoimittajana 23 vuotta.

Ilja Baimetovin novelli Hirven kyyneleet vuodelta 1989 on toinen varsinainen eläinnovelli. Myös se on varsinkin sanastollisesti hyvin rikasta kieltä. Novellissa Hirven kyyneleet pääosaa näyttelevät vanhus ja hirviemo.

Ilja Mihailovitsh Baimetov syntyi vuonna 1952 Bashkirian Kaltasyn piirin Tshinderissä ja kuoli vuonna 2014 Izhevskissä. Hän oli prosaisti, journalisti ja poliitikko. Heti koulun jälkeen Baimetov toimi alaluokkien opettajana sekä udmurtin kielen ja kirjallisuuden opettajana jonkin aikaa. Sitten hän lähti opiskelemaan lisää ja valmistui vuonna 1976 journalistiikasta Udmurtian valtionyliopistosta.

Baimetov työskenteli Debjosin paikallislehdessä sekä Sovetskoi Udmurtija -lehdessä. Vuodesta 1991 alkaen hän toimi Vordskem kyl (”Äidinkieli”) -lehden, äidinkielen (udmurtin) opettajien ammattilehden päätoimittajana kuolemaansa asti. Vuodesta 1990 hän oli Udmurtian duuman kansanedustaja. Hän oli aktiivinen udmurttien kansallisessa liikkeessä ja mukana mm. vuoden 2000 Helsingin suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin delegaatiossa. Baimetovin jälkeen Vordskem kylyn päätoimittajaksi tuli monen nuoremman fennougristin Suomessakin hyvin tuntema Pavel Bazhenov. Lehti on ainoa laatuaan Venäjän alueella jäljellä olevan sukukansojen itsenäinen äidinkielen opettajien ammattilehti.

Baimetov alkoi kirjoitella jo kouluaikoina. Hän julkaisi novelleja aikakauslehdissä ja kokoomateoksissa kunnes vuonna 1998 julkaisi omien novelliensa kokoelman Sydämessäni olet vain sinä.

Esa-Jussi Salminen

Ilmestyneet Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Suunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat sekä udmurttilaisia dekkareita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu