Vihdoinkin hellerajaa urheiluun!

Juoksija-lehdestä luin juuri Janne Holmenin kirjoituksen siitä, että olympialaisten maraton on siirretty Tokiosta Sapporoon, koska Tokion sää ei sovellu kestävyysurheiluun, siellä kun vallitsee epäinhimillinen helle. Minun on oikeastaan vaikea uskoa näin hienoa uutista todeksi.

Olen vuosikausia ellen kymmeniä ollut sitä mieltä, että kestävyysurheilussa on oltava helleraja. Joskus kirjoitin jonnekin yleisönosastoon aiheesta, mutta sitä ei edes julkaistu. Pakkasraja on hiihdossa itsestäänselvyys.  Yhtä suuri itsestäänselvyys pitäisi olla myös hellerajan.

Voihan sitä väittää, että kyllä ne parhaat helteelläkin on parhaita. Se kun ei pidä paikkaansa juuri ollenkaan. Helleurheilussa fyysisen suoristukyvyn sijaan sijoitukset ratkaisee helteensietokyky ja onnistuminen valmistautumisessa helleolosuhteisiin. Aivan samoin kuin tulipalopakkashiihdossa sijoitukset ratkaisisi kyky sopeutua kylmään. Pakkasrajakin on ja toivottavasti pysyy, vaikka joku voisi väittää, että kyllä sen keuhkojen jäätymisenkin kestää parhaiten se, joka on parhaimmassa kunnossa.

Hiihtokilpailujakaan ei vasiten järjestetä maailman kylmimmissä paikoissa, kuten Verhojanskissa. Yhtä mieletöntä on järjestää kestävyyskilpailuja jossain Dohassa tai Tokiossa. Kyllä maailmasta löytyy sellaisia paikkoja, joissa on normaalit olosuhteet. Toivottavasti järjen ja tieteen äänen kuuntelu urheiluorganisaatioissa jatkuu.

+1
Esa-Jussi Salminen
Helsinki

Olen ammattimainen suomentaja Koneen Säätiön rahoittamassa kaksivuotisessa projektissa vuosina 2021-2022. Suomennan udmurttilaista rikoskirjallisuutta ja ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin.

Kirjoittamani matkaopas ja tietokirja Sankareitten Marinmaa ja Udmurtia julkaistaneen syksyllä 2021 Sankarimatkailijan matkakirjasarjassa.

Vuonna 2020 ilmestyi teos Murskautuneet tähdet, jossa 400 sivua suomentamiani udmurttilaisia novelleja. FM suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta. Olen työskennellyt opetustehtävissä Joshkar-Olassa, Kolozsvárissa ja Izhevskissä. Popularisoin sukukansoja yleistajuisilla kirjoituksilla. Vuodesta 2009 alkaen on ilmestynyt useita suomentamiani udmurttilaisen ja marilaisen kirjallisuuden teoksia, esim. Dorvyzhy, käännökset Volga-antologiassa ja Bjarmia-antologiassa. Viisivuotissuunnitelmissa mm. komilaisen, marilaisen ja ersäläisen kirjallisuuden novellikokoelmat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu