Kuntalaisen pitää voida vaikuttaa päätöksentekoon – lisää keskustelua ja avoimuutta!

Päätöksentekoon lisää läpinäkyvyyttä, avoimuutta ja kuntalaisten osallistamista!
Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa. Se ei toimi ilman avoimuutta. Demokratia kuuluu kaikille. Vantaan pitää panostaa päätöksenteon avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen, kuntalaisten osallistamiseen sekä tiedottamiseen ja viestintään. Asukkailla tulee olla aito mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa päätöksiin, lähtien päätösten valmistelusta aina niiden toteutukseen saakka. Päätöksenteossa on hyvä olla edustettuina kaikenlaiset väestöryhmät, myös vähemmistöt.
Poliittisen päätöksenteon on oltava avointa ja läpinäkyvää. Läpinäkyvyys lisää kuntalaisten luottamusta päättäjiin ja vahvistaa heidän turvallisuuden tunnettaan. Se myös lisää äänestysaktiivisuutta. Jos kuntalaiset kokevat, ettei heidän mielipiteillään ole merkitystä, eivät he näe äänestämistä mielekkäänä.
Avointa keskustelua on lisättävä.
Tulee käydä avointa keskustelua yhteisistä asioista sosiaalisen median kanavissa, kunnan verkkosivuilla (esim. Vantaa-kanava) ja lehdissä. Kaiken tiedon, joka ei ole salassapidettävää, on oltava helposti löydettävissä kunnan verkkosivuilta. Pitää myös olla mahdollista saada tietoa virkamiehiltä ja luottamushenkilöiltä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää nettiä. Kunnan on tiedotettava paremmin siitä, kuka on mistäkin vastuussa.
Valtuuston tulee ottaa valta takaisin itselleen.
Valtuusto on Vantaalla antanut virkamiehille liikaa valtaa. Valtuuston pitäisikin ottaa valta takaisin omiin käsiinsä.
Kuntalaisilla on oltava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon.
Kuntalaiset tulee osalistaa päätöksentekoon. Luottamushenkilöiden on tiedotettava paremmin kuntalaisille siitä, mitä valtuustossa ja lautakunnissa tapahtuu. Avoimuus ja keskusteleminen ovat hyväksi.
Suuraluekohtaiset lautakunnat on syytä perustaa.
Aluedemokratiaa on syytä Vantaalla lisätä. Vantaalla on syytä uudistaa alueelliset kehittämistoimikunnat suuraluekohtaisiksi aluelautakunniksi, joilla on oikeata valtaa. Myös vanhus- ja vammaisneuvostoilla tulisi olla oikeaa valtaa, nuorisovaltuuston lisäksi. Vantaan kaikki alueet ja eri ihmisryhmät tulee huomioida päätöksenteossa. On otettava käyttöön osallistava budjetointi ja päätöksenteko.
Luottamushenkilön tulee toimia tiedon välittäjänä.
Kunnallisen luottamushenkilön (valtuuston sekä lautakuntien varsinaiset ja varajäsenet) tehtävänä on toimia tiedon välittäjänä. Hänen on syytä välittää tietoa kuntalaisille sekä kuntalaisilta kunnan päätöksentekoelimiin.
Luottamushenkilön tulee osata aidosti kuunnella kuntalaisia.
Luottamushenkilön tulee osata aidosti kuunnella kuntalaisia. Hänen tulee ajatella kaikkien kuntalaisten ja koko kunnan etua. Hän ei saa ajatella vain oman kohderyhmänsä, äänestäjäkuntansa tai asuinalueensa etua.
Luottamushenkilön on osattava ottaa asioista selvää ja hänen on oltava yhteistyökykyinen.
Luottamushenkilön on tärkeää ottaa asioista selvää. Kukaan ei voi tietää kaikkea, ja luottamushenkilön on tärkeää myöntää, jos hän ei jotain tiedä. On tärkeää, että luottamushenkilö on yhteistyökykyinen. Mikään puolue ei saa yksin mitään aikaan, vaan tarvitaan puolueiden välistä yhteistyötä. On kyettävä tekemään kompromisseja. Kuntavaaleissa kannattaa äänestää yhteistyökykyistä ehdokasta, joka osaa ottaa asioista selvää.
Valtuustoryhmässä voisi olla hyvä jakaa vastuualueita, jotta ryhmästä aina löytyy joku, joka on aihealueeseen perehtynyt. Virkamiehetkin ovat aina velvollisia vastaamaan kysymyksiin.
Kuntavaaleissa äänestäminen kannattaa.
Kannattaa äänestää kuntavaaleissa 18.4.21. Kunnat päättävät meille kaikille tärkeistä palveluista, kuten kirjastoista, koulutus-, sivistys-, varhaiskasvatus-, terveys- ja sosiaalipalveluista sekä lastensuojelusta, neuvoloista ja vanhus- ja vammaispalveluista.
Myös muut kuin Suomen kansalaiset saavat äänestää kuntavaaleissa.
Myös muut kuin täysi-ikäiset kuin Suonen kansalaiset voivat äänestää kuntavaaleissa. Jos olet jonkin EU-maan kansalainen, voit äänestää seuraavissa vaaleissa, jos sinulla on asuinpaikka Suomessa 26.2.21. Jos et ole minkään EU-maan kansalainen, voit äänestää seuraavissa vaaleissa, jos olet 26.2.21 asunut kotikunnassasi vähintään 2 vuoden ajan. Jos olet ulkosuomalainen, et voi äänestää seuraavissa kuntavaaleissa.
#Vantaa, #ÄänestäjäVaikuttajana, #AanestajaVaikuttajana, #Valtuusto, #Kuntavaalit2021, #Äänestäminen
Elina Nykyri,
Kuntavaaliehdokas, Vantaa (vas.)
Voisiko kunnanvaltuustojen kokoukset striimata suorana vaikka YouTubeen tai rajoitutetulle yleisölle vaikka Zoomin avulla?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kysymyksestä ja ideasta Risto! Hyvä ajatus olisi streamata kokoukset YouTubeen. Vantaalla toimii Vantaan kaupungin oma verkkosivusto nimeltään Vantaa-kanava ja siellä näytetään suorana kaikki valtuuston kokoukset. Onpa näytetty kokoukset myös silloin, kun osa valtuutetuista on osallistunut kokoukseen Teamsin kautta etänä. Siksi en tätä tekstissä ottanut esille, kun Vantaalla asia on hyvällä mallilla. Vantaa-kanavaa vaan pitäisi mainostaa enemmän. Kokouksia on mahdollisuus katsoa jälkikäteenkin, eli ne tallentuvat Vantaa-kanavalle. Katso: Vantaa-kanava – Elämää Vantaalta. Kanavalla on erillinen osio valtuustoa varten. Kokoukset löytyvät sen alta. Vantaa-kanavalla kerrotaan myös koska on seuraava kokous. Vantaan valtuusto näyttää kokoontuvan seuraavan kerran 4.3. klo 18 infotilaisuuteen ja varsinainen kokous on 8.3 klo 18. Vantaa-kanavalta löytyy kokoukset myös kirjallisessa muodossa. Sitä ei moni tiedäkään. Vantaa-kanavalle voi lähettää omia videoitakin ja kommentoida videoita, myös valtuuston kokouksen kommentoiminen on mahdollista, reaaliaikaisestikin. Olisi hienoa, jos valtuuston kokouksien tallenteet tekstitettäisiin ja/tai tulkattaisiin viittomakielelle. Se edistäisi saavutettavuutta ja demokratiaa. Kaikki pystyisivät seuraamaan kokouksia, myös kuulovammaiset ja viittomakieliset.
Ilmoita asiaton viesti