Onko kaikki hyvin, demokratia?

Demokratia on kuollut. Tai ainakin näin voidaan kuvailla, kun äänestysprosentti on matala, kuten nyt aluevaaleissa. Toisaalta demokratia on kuin elävä kuollut, joka kuolee ajoittain, mutta ei pysy millään kuolleena. Aluevaalien kohdalla matalaan äänestysprosenttiin on varmasti useampi syy. Kiinnostuksen puute, ymmärryksen puute, korona, ehdokkaan löytämisen haasteellisuus, näin muutama mainitakseni. Joka tapauksessa voidaan kysyä, miksei kansaa kiinnosta käyttää yhtä tärkeintä kansalaisoikeuttaan, äänioikeuttaan. Oleellinen kysymys, kun kyseessä on kansaa koskeva päätäntävalta.

Itse haluan nostaa esille kuitenkin asian, jota on myöskin tärkeä pohtia. Voidaan olettaa, että moni jätti äänestämättä, koska uudistukselle ei nähty tarvetta tai ei edes haluttu. Uusi hallintohimmeli, lisää päättäjiä verorahoilla, raskas byrokratian ratas. Siksi onkin keskeistä,
että seuraavaksi niin uusi aluevaltuusto kuin eduskunta tekee tarkkoja päätöksiä, joilla varmistetaan, että uudistus tarjoaa jotain muuta ja uutta, mitä mikään muu jo olemassa oleva hallintotaso ei pysty. Etenkin sellaista, joka hyödyttää kansalaisia. Jolla voidaan todistaa, että uudistus oli tarpeen. Eikä kyse ollut mistään pakkomielteestä, joka tahdottiin väkisin runnoa maaliin, jotta voidaan toitottaa kansalle hienosta uudistuksesta, ja kuinka Suomi on pelastettu.

Niin ikävää kuin se on, meillä on kuitenkin edessä se mahdollisuus, että meille on syntymässä uusi päätöselin, joka pureekin ruokkivaa kättä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu