Norja pytyllä
Norja oli kesällä 1914 pöksyt kintuissa. Suurin syy oli se, ettei Norjalla ollut pitkän unionihistoriansa vuoksi juuri minkäänlaista omaa ulkopolitiikkaa. Paniikki syntyi ja levisi nopeasti. Yhtäkkiä kaikesta oli pulaa ja joka paikassa oli jonoja. Ulkomaankauppa pysähtyi paikoilleen. Omien rahojen nostamista pankista rajoitettiin sataan kruunuun vuorokautta kohti. Kristianiassa, jossa valtionpankki sijaitsi, ihmiset rynnivät vaihtamaan seteleitään kultaan.
Toisen kerran Norja oli pytyllä, kun Georg Johannesenin Om den norske tenkemåten vuonna 1975 ilmestyi. Johannesenille asiaproosa oli kirjallisuuden ydinaluetta. Hän muistutti lukijoitaan ahkerasti siitä, että vasta kun tajuamme puhuvamme muilta lainaamiamme ajatuksia, voimme ehkä oppia sanomaan jotakin omaperäistä.
Oli vuosi 1986 kun Bergenin yliopiston kirjastossa tuskauduin. En löytänyt hyllystä teosta Om den norske tenkemåten, jossa kirjailija tekee selvää norjalaisten ajattelutavasta, sarkastiseen ja norjalaisille niin epätyypilliseen itsekriittiseen sävyyn. Tiskin takana istunut informaatikko neuvoi patikoimaan itsensä Johannesenin pakeille, sillä kaikki painoksesta myymättä jääneet teokset olivat hänen työhuoneessaan.
Löysinkin Johannesenin työhuoneestaan yliopistolta. Esitettyäni asiani huomasin olevani kuulustelussa, joka sivusi retoriikan surkeaa nykytilaa, Vietnamin sotaa ja – suomalaisia. Taisin selvitä tentistä, koskapa lopulta sain ostaa häneltä yhden kappaleen teosta. Myöhemmin kuulin, että kirjastokin oli saanut oman kappaleensa.
Johannesenin kuoleman jälkeen Om den norske tenkemåten valittiin Norjan sodanjälkeisen ajan tärkeimmäksi teokseksi, vaikka perusteluissa samalla todettiinkin, että harva sitä kuitenkaan on lukenut. Enkä yhtään ihmetellyt, miksi.
Viime viikolla matkustin höyrylaivalla Turusta Naantaliin. Keskustelin jonkin aikaa erään norjalaisnaisen kanssa. Se oli todella kiinnostavaa: nainen oli reippaan ulkoilmaihmisen perikuva, ja vastasi siten käsitystäni norjalaisuudesta.
Yllätyksiä olivat hänen näkemyksensä Suomesta kalliina turistimaana, sekä tieto, ettei hän koskaan ole vieraillut kotimaansa pohjoisissa osissa.
Matkailu avartaa, totesin jälleen. Norjatar kysyi minulta, miksi höyrylaivan nimi oli Ukko Pekka. Saatoin esittää vain oman päätelmäni, mutta johdattelin sen presidentti Svinhufvudin kutsumanimestä.
Käsiteltyämme vielä kansainvälistä politiikkaa ja tuomittuamme Putinin toimet nainen uteli yllättäen asuinpaikkaani. Samalla hän ojensi minulle puhelimensa, jonka näyttöruudulle oli avattu Google maps.
Ja niin edelleen!
Ilmoita asiaton viesti
Tunnistan kuvailemasi reippailijatyypin oikein hyvin. Jokaisella norjalaisella on jonkinlainen kontakti tuntureilla oleviin mökkeihin, joita kutsutaan nimellä ”hytte”. Sinne he menevät reippailemaan ja viettämään lomiaan ja syömään omia eväitään jotka tunnetaan nimellä ”matpakke”. Pääsiäisen aikoihin kaupungit ovatkin tyhjiä ja jo viikkoa ennen kaikkien rautatieasemien laiturit ovat täynnä kontteja, joissa kulkee tuntureille suksia, suksia, suksia. Tienvarsiturismi onkin Norjassa marginaalista. Sillä ei yksikään norjalainen itseään elätä. Suurin ulkomaisten matkailijoiden turistivirta valuu rannikkoa ylös-alas Hurtigrutenilla. Se on elämys vailla vertaa, kun sen tekee ensimmäisen kerran. Teitä pitkin matkaaminen omalla autolla on yhtä tuskaa. Norjalaiset välttävät sitä itsekin ja mielummin lentävät. Norjassa onkin asetettu tavoitteeksi lentää vuoteen 2040 mennessä kaikki kotimaanlennot sähkömoottoreilla. Norjalaisille kotimaan lennot ovat arkipäivää ja (etupäässä saksalaisten miehitysvuosien aikana rakentamia) lentokenttiä on ympäri maata. Norjalainen lentää kuusi kotimaanlentoa (”hyppyä”) siinä ajassa kun suomalainen yhden. Norjalaiset myös nakertavat akkuihin tarvittavia mineraaleja merenpohjistaan, joten akkuihin riittänee tulevaisuudessakin malmia. Oslo on tietenkin turisteille oma juttunsa, koska kaikki uudet nähtävyydet ja turismikohteet tuntuvat keskittyneen sinne. Se on sikäli ikävää, että Norjassa on valtavasti mielenkiintoista nähtävää muutakin kuin Preikestolen, Geirangerin vuono ja Fantoftin sauvakirkko!
Ilmoita asiaton viesti