Valta vaihtuu Yhdysvalloissa – mitä seurauksia tällä on?

Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos on ratkennut. Vaalien tulosta saatiin jännittää useamman päivän ajan, mutta vaaliviikon lauantai-iltana demokraattien Joe Biden julistettiin voittajaksi. Vaalit hävinnyt istuva presidentti Donald Trump kieltäytyi sen sijaan aluksi hyväksymästä tappiotaan ja uhkaili vastaehdokastaan oikeudenkäynneillä. Reilu viikko Bidenin voiton julkistamisen jälkeen Trump kuitenkin suostui osittain myöntämään tappionsa.

Demokratian kannalta Trumpin lausunnot viimeisten viikkojen aikana ovat olleet huolestuttavia. Trump oli toistuvasti vaalikampanjansa aikana ilmoittanut, ettei hävitessään tule hyväksymään vaalitulosta. Hän on myös toistuvasti vihjaillut esimerkiksi demokraattien suosiman postiäänestyksen olevan huijausta. Perinteisestihän vaalivilppi on ollut Yhdysvalloissa erittäin vähäistä.

On ongelmallista, ellei jopa vaarallistakin, mikäli Yhdysvaltain presidentti edes vihjaa jonkin tietyn puolueen kannattajien äänten olevan jo lähtökohtaisesti laittomia. Trump sätti vaalikampanjansa aikana demokraatteja, kuten myös heidän suosimaansa postiäänestystä. No, demokratia on kestänyt tämänkin koettelemuksen – toivottavasti kestää myös jatkossa.

Trumpin hallinto oli riitaisa ja viimeiset neljä vuotta Yhdysvallat onkin ollut tuuliajolla. Nyt Bidenin mukana Yhdysvallat palautuu osaksi kansainvälistä ja sopimuskeskeistä yhteiskuntaa, jossa sopimuksia kunnioitetaan. Yhdysvaltain yhteistyö kansainvälisten organisaatioiden, kuten EU:n, YK:n ja WHO:n kanssa nousee tulevaisuudessa vielä keskeisempään rooliin globaalien kriisien ratkaisemisessa.

On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan USA:n politiikka tarkalleen tulee muuttumaan Bidenin kaudella. On huomionarvoista, että varsin kritisoitu Trump ei presidenttikautensa aikana aloittanut yhtäkään sotaa. Varmaa on, että Bidenin raudanluja kokemus tulee näkymään Yhdysvaltain ulkopolitiikassa. Bidenin hallinnolta sopii myös odottaa siirtymistä sopimuskeskeiseen yhteiskuntaan.

Uskallan väittää, että Biden ei olisi onnistunut voittamaan presidentinvaaleja ilman koronaa. Vielä alkuvuodesta tilanne näytti suhteellisen hyvältä Trumpin kannalta. Talous ja työllisyys kasvoivat, pörssikurssit nousivat ja korona oli vain pieni piste silmäkulmassa. Mitään todellista uhkaa koronasta ei Trumpin mukaan tulisi olemaan, olihan koko korona hänen mukaansa vain demokraattien masinoima salaliittoteoria häntä vastaan.

Keväällä 2020 maailmalle levinnyt korona vei kuitenkin pohjan talouden kehitykseltä. Itse korona ei vienyt Trumpin vaalivoittoa, vaan vaalivoiton vei pandemian hoito – tässä tapauksessa hoitamattomuus. Trump vähätteli ja aliarvioi toistuvasti pandemiaa eikä suhtautunut siihen sen vaatimalla vakavuudella, vähätellen esimerkiksi tartuntamääriä. Tätä Trumpin vastustajat, ja erityisesti Joe Biden, osasivat hyödyntää.

Trump sanoi eräässä kampanjatilaisuudessaan syksyllä 2020, että muuttaisi pois Yhdysvalloista, mikäli ”Sleepy Joe” voittaisi vaalit. Saa nähdä, toteuttaako Trump uhkauksensa. Selvää on kuitenkin se, että hän tulee jäämään historiaan yhtenä periksiantamattomimpana presidenttinä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu