Kun Heidi Hautala puhui ultrapäivillä 2

Tässä viestini Yleviin kesäkuussa 1998: 

Hyvä Heidi Hautala 

Tässä kommenttini kirjeeseen. Toimitan saman myös Yleviin, mutta quattaukset poistettuna. 

En ole käyttänyt termiä ”uskomuslääketiede”, koska sellaista ei ole kuten ei myös todennäköisesti sinun käyttämääsi ”vaihtoehtolääketiedettä”, koska uskomuslääkintä ei ole mitään tiedettä eikä se ole vaihtoehto eikä edes täydennä mitään.

Oman kopioni olen luovuttanut Skepsiksen arkistoon, kuten Ylevissä mainitsin. En edes muista, liittyikö EU-viittaus itse puheeseen, vai sitä seuraavaan keskusteluun vaiko päivien paneeliin, johon myös osallistuit. (Paneeliosallistuminen on vielä suurempi moka kuin itse puhe!)

Antibiootit ovat pelastaneet miljoonia ihmisiä. Antibioottiresistanssiin vetoaminen homeopatian puolusteluna on kestämmätöntä logiikkaa. Ilmeisesti tähtäät Euroopan parlamentin talousvaliokunnalle valmistelemassasi lausunnon homeopaattisten lääkkeiden sisämarkkinoiden helpottamiseen kun vetoat siihen, että viidennes saksalaisista lääkäreistä määrää myös homeopaattisia lääkkeitä. Muuten parlamentin raportti uskomuslääkinnästä on harvinaisen yksipuolinen, mikä paljastuu muutamassa sekunnissa lähdeluettelosta. Sitä voi täydellä syyllä pitää räikeänä tosiasioiden vääristelynä.

Homeopaattiset valmisteet eivät ole lääkkeitä eikä niissä ole vaikuttavia aineita.
Ne ovat siis puhtaita plaseboja. MEPilläkin luulisi olevan jonkinlainen vastuullisuus antaessaan lausuntoja ilmeisen puutteellisin tiedoin. Seuraavassa pieni tietoisku. Lähteenä on Anne Harringtonin toimittama kirja THE PLACEBO EFFECT (HARVARD UNIVERSITY PRESS, 1997). Lääkintä perustuen lääketieteeseen on vasta viime vuosikymmeninä päässyt irti plaseboista. Vielä vuonna 1950 yleislääkäreiden lääkkeistä 40% oli plaseboja. Ja 45% tutkimuksista oli kontrolloimattomia ja 18% vajavaisesti kontrolloituja. Kaksoissokkokokeet lääkkeiden hyväsynnässä tulivat FDA:n vaatimukseta käyttään vasta 1970 luvulla ja tieteellisissä julkaisuissa 1980-luvulla. Keski-Eurooppalainen homeopatian perinne ei siis merkittävästi 1950 luvulla eronnut lääketieteestä, mutta nyt tilanne on täysin toinen. Homeopatian levittäminen on karkeaa taantumusta ja potilasturvallisuutta vaarantava silloin kun diagnoosi ei perustu lääketieteeseen.

Muinaisen kiinalaisen lääkinnän ”lääkkeistä” vain yhdellä on spesifisiä vaikutuksia. Ma huang sisältää efedriiniä, joka auttaa astmaperäisessä yskässä.
Akupunktiosta, joka myös plasebo, aiheutui enemmän haittaa kuin hyötyä, koska se aiheutti vuosisatojen ajan keltatautia huonon hygienian vuoksi. Kiinalainen lääkintä hoisikin periaatteessa vain terveitä. Siihenhän plasebot sopivat erinomaisesti.

Täydentävissä hoitomuodoissa ei ole ”varteenotettavampia” ja niistä on turha laatia direktiivejä, paitsi yksi: mitään diagnooseja eivät saa tehdä kuin laillistetut lääkärit. Myönnän että homeopatialla on psykoterapeuttisia vaikutuksia, kun siihen liittyy pitkiä keskusteluja ja homeopaatti esittää ”syyt” vaivoihin. Mutta tuota voidaan pitää ihmisten pettämisenä. Uskomuslääkintä on myös vaarallista, koska plasebovaikutukset voivat lykätä oikeaan hoitoon hakeutumista kuolettavin seurauksi. Osa uskomuslääkinnästä sisältää erilaisia koskettelun muotoja ja niitä voidaan pitää eräänlaisena pehmeänä prostituutiona. Tässäkään mielessä EU.n kaikkinainen uskosmuslääkinnän edistäminen on irvokasta.

Skeptikko rakentaa työnsä siihen toivoon, että joskus skeptikoita ei tarvittaisi. Lienee turha toivo kun EU:kin ryhtyy hömpän markkinoijaksi.

Niin. Et menisi puhumaan uusnatseille, mutta menet puhumaan vyöhyketerapeuttien konferenssiin. Vyöhyterapian toimivuudesta ei ole minkaanlaisia näyttöjä ja se on falsifioitu lukemattomat kerrat. Yhtenä puhujista on sähköteknikko Pietiäinen, jonka kehittämät vyöhyketerapian muodot ovat muunnelmia muista terapioista ja perustavat ”keksijänsä” mukaan edesmenneen Kajamaan hömppäteoriaan ja kiinalaisen pseudotieteelliseen eciwo-teoriaan. Sinua käytetään raskaasti hyväksi hömppäoppien hyväksyttävämmäksi tekemisessä.

Niin. Ultrapäivien puheesi oli poliittinen. Vanhoja useimmiten maagisen maailmankatsomukseen perustiva toimimattomia ja hylättyjä oppeja ei poliitikonkaan pitäisi markkinoida, niinkuin teet.

Ei ole mikään ihme, että ultrapäivien yleisö oli kiinnostunut ajatuksistasi. Kädenojennus minkä tahansa lajin uskovaisille on näille mannaa.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/151414-heidi-hautala-pukinsorkkaili-myos-meppina

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu