Onko kasvatustiede tiede? 3

Kasvatustieteen väitöskirjat ovat lukijan vastuulla. Esimerkkinä olkoon Pirjo Ståhlen väitöskirja, joka kaaos- ja entropiahömpän vuoksi (kuva1) olisi pitänyt hylätä. Nyt tuo hömppä on levinnyt viiruksen tavoin korkeakoulujen tiedonjohtamista ja innovatiivisuutta käsitteleviin opinnäytteisiin (kuva2, esimerkki)

Kuvassa esiintyvä ”bifurkaatio” on yleinen väärinkäsitys. Bifurkaatiot liittyvät faasiavariuden muutoksin eikä bifurkaatiokuvissa ole aika-akselia. Fysikaalista kemiaa ei pidä yleistää organisaatioteoriaksi.

Väitöskirjan hömppä on siitynyt myös kirjaan Pirjo Ståhle, Mauri Grönroos: Knowledge management:

Kirjan mukaan innovaatiossa on aina kyse siitä, miten yritys osaa hyödyntää itseorganisoitumista”.

Kirjan yhtenä esimerkkinä ”itseorganisoitumisesta” on tämä:

”Geenit järjestäytyvät kehittyvässä sikiössä tietyllä tavalla muodostaessaan maksasoluja ja toisella tavalla muodostaessaan lihassoluja.”

Kirjan huipentumat:

Entropia on luovuuden lähde ja epäjärjestyksen mittari”.

”Itseään jatkuvasti uudistava organisaatio on harjaantunut entropian käsittelijä.”

Kun yrittää ajatella oikein positiivisesti, voi yrittää kuvitella, että kirja on käyttänyt kaaoksen ja fysiikan termejä vain metaforina. Mutta metaforia käytetään havainnollistamaan asioita, ei sekoittamaan. Ja kun vielä metaforat perustuvat täydelliseen kaaosteorian ja fysiikan väärinymmärtämiseen, eivät metaforat tältäkään osin ole asiallisia. Metaforien avulla ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokuntakin on nielaissut kakistelematta Ståhlen hömppäsyötin:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24979-kuinka-tulevaisuusvaliokunta…

Lisää esimerkkejä:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12473-pirjo-stahle-mauri-gronroos-…

 

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu