Tekes höpsii pelialasta

Kuvan väite on uskomatonta roskaa. Supercellin pelit ovat hienoja saavutuksia, mutta yhden yrityksen onnenkantamoiset eivät alkuunkaan anna aihetta kuvan väitteeseen. Lisäksi suurin osa verotulosta on tullut Supercellin osakekaupasta.

 

Pelit eivät innovaatioita, teknologiaa tai teollisuutta

25.10.2013 09:30 Lauri Gröhn

Pelit eivät ole teollisuutta sen enempää kuin kirjat tai elokuvat. 

Pelialan parista onnenkantamoissesta on keskusteltu, mutta termit ovat olleet täysin hukassa. Taustalla on teknologian murros: kännykät, kosketusnäytöt ja aps-jakelu. Angry Birds on sisällöllisesti 80-luvun tuote. 

Pelit toistavat vanhoja teemoja siinä missä kirjallisuus tai elokuvat. Todella uusia ideoita syntyy ehkä kerran vuosikymmenessä. 

Määrittelin 80-luvulla Tekesissä, ettei pelien ja opetusohjelmien sisältöjä saa tukea, koska se on kustannustoimintaa, platformeja ja pelimoottoreita kyllä. Tuota noudatettiin pitkään. Nyt Tekes tukee sisältöjen kehittämistä vastoin asetustaan ja kilpailulakeja.

Toivottavasti nuo pari onnenkantamoista johtavat siihen, että riskirahoittajat ottavat pelit huomaansa.

Käsitevammaisuus on suomalainen kansantauti: 
Tekesin pitää yrityksiä asiakkainaan, vaikka on itse yritysten asiakas "ostaessaan" hankkeita.

Tekesin "tulostavoitteet" 90-luvulta tyhjine tautologioinen ei vielääkään ole karsiutunut pois hallinnon "strategioista":
"Tulostavoitteena on teknologiapolitiikka, joka hyödyntää teknologian tarjoamiatarkoituksenmukaisia mahdollisuuksia siten, että Suomessa ontarkoituksenmukainen teknologiarahoitus, asianmukaiset puitteet ja edellytykset kv. teknologiayhteistyölle ja teknologianäkökohdat otetaantarkoituksenmukaisesti huomioon aluetoiminnassa.

Viimeinen pyhä lehmä 

On virhe panostaa onnenkantamoisiin

 

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu