Äänestettiinkö Jeesus jumalaksi vuonna 325?

Dan Brownin Da Vinci koodi väittää, että Jeesus äänestettiin Jumalaksi pienellä marginaalilla  Nikean  kirkolliskokouksessa  vuonna 325. Luetettavammat lähteet kertovat, että vain kaksi 200-300 osallistujasta allekirjoitti lausuman Jeesuksen jumaluutta vastaan.

Mielenkiintoisempaa on, mitä tuo isä/poika-suhde tarkoittaa, kuva. Oliko Jeesus luotu, vai ikuinen? Raamattu ei anna tuohon vastausta, kuten tuo kirkolliskokous.

Missä Jeesus oli kun maailma luotiin kristillisen viitekehyksen mukaan?

Samassa kirkolliskoukouksessa vahvistettiin myös Pyhän hengen  jumaluus ja tuo kreationistinen uskontunnustus

 

 

Nikeassa selviteltiin Aleksandriasta alkunsa saanutta kiistaa Isän ja Pojan suhteesta. Aleksandrialainen Areios (n. 250–336) esitti, että Isä ja Poika olivat eri olemusta ja eri persoonia. Poika oli Isän luoma, joten hän ei ollut samalla tavalla ikuinen kuin Isä. Enemmistö kokoukseen osallistuneista piispoista tuomitsi Areioksen opin. Sen sijaan päädyttiin määrittelyyn, jonka nykyiset kirkot edelleen tunnustavat nikealaisen uskontunnustuksen nimellä. Sen mukaan Poika oli samaolemuksellinen (kr. homo-ousios) eli samaa olemusta (kr. ousia) kuin Isä, mutta eri ilmentymä tai persoona (kr. hypostasis) kuin Isä.
Kirjasta Maijastina Kahlos: Rooman viimeiset päivät

 

 

 

 

 

 

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu