Steinerilaisuus on hömppää

Lauri Gröhn 1998

Astraalinen organismi steinerilaisittain

Rudolf Steinerin käsityksiä lapsista

Ihmiselle ei voi tehdä suurempaa vahinkoa kuin pakottaa hänen arvostelukykynsä liian varhain esiin. Arvostella voi vasta, kun on riittävästii kerännyt ainesta voidakseen arvostella ja vertailla asioista. Jos sitä ennen muodostaa ’itsenäisiä mielipiteitä’ ne ovat vailla pohjaa.
Katkelma kirjasesta Steiner: ”Lapsen kasvatus hengentieteen kannalta” (1907) (Suomen antroposofinen liitto 1983) luvusta Sieluruumiin kehityskausi, 14-21 v.

 Steinerin käsityksiä maailmasta

Kirjassa Luonnonkuntien ja taivaankappaleiden henkiset olennot, (Suomen antroposofinen liitto 1987) kerrotaan, että fyysinen maailma ja luonnonlait ovat näennäisiä, todellista on henkimaailma. Henkiolentojen vaikutus tunnetaan luonnonlakeina. Maapallon pyöriminen ja kierto auringon ympäri johtuvat ”kiertoajanhengistä”. Biodynaaminen viljely pohjautuu astrologiaan. Planeettahenget vaikuttavat maan kasveihin. Steiner väittää, että esimerkiksi kasvien kiertyneisyys johtuu planeettojen, kuten Mars ja Venus, kiertoliikkeestä auringon ympäri.

 Rudolf Steinerin käsityksiä ihmisestä

Ja samoin aivomme tulevat aivonesteessä sen verran keveämmiksi kuin fyysisten aivojen kokoinen aivoneste painaa. Paino vähenee 1500:sta grammasta 20:een grammaan. Tätä nimitetään fysiikassa nosteeksi. Siis tässä pyrkimyksessä pois painosta vaikuttaa eteerinen. Samoin kuin astraalinen herää lähinnä hengityksen kautta, ilmanomaisen kautta, joka tulee organismiin, ja ilmanomainen kulkee tietään ihmisen läpi ja tavattoman hienoiksi hajaantuneessa tilassa asettuu päähän, niin samoin astraalinen vaikuttaa tässä ilman jakautumisessa ja ilman järjestyksessä. Näin todellakin voidaan nähdä kiinteässä maisessa aineessa fyysinen, nestemäisessä, nimittäin sen vaikutuksissa ihmisessä eteerinen ja ilmanomaisessa astraalinen.

Eteerisestä organismista voidaan imaginaation kautta saada todellista tietoa. Se voidaan kokea kuvin samoin, kuin fyysinen ruumis koetaan aistivaikutelmien kautta. Me tiedämme myös, että se, mitä voidaan nimittää astraaliseksi organismiksi, koetaan inspiraation kautta.
Julkaisusta Steiner: ”ANTROPOSOFIA, johdantoa antroposofiseen maailmankatsomukseen” (1924), Suomen antroposofinen liitto 1987.

 

 

grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu