Taikavarvulle ”tieteellinen todiste”

Taikavarvulle tieteellinen todiste?

Varpu-animaatioToukokuun alussa 1996 YLE:n kotimaan katsauksessa juontaja Eija Sarinko totesi toisen juontajan leikkiessä taikavarvulla, että ”se on nyt myöskin ihan tieteellisesti todistettu”. Kansanparantaja Pentti Ruusala esitteli ”laakeroidun” messinkilangasta tehdyn taikarvarvun käyttöä ja sitten juontaja Marita Porrassalmi ilmoitti: ”Nyt Pentin taidoille löytyy tieteellisesti selitetty syy.”
(Animaatio vasemmalla:) Television ohjelmassa Ruusalan taikavarvun liikkeen yhteydessä havaitsee selvästi, kuinka kädet liikkuvan sormen leveyden verran vaakasuuntaan ja myös pystysuuntaan ja lisäksi kiertyvät rintaa vasten kohtisuoran akselin ympäri. Ohjelmassa sanotaan laakeroinnin ”parantavan herkkyyttä”. Lukija huomannee tässä padadoksin!
Kuopion yliopiston laboratorioinsinöörin Paavo Huttusen : ”Se on ihmisen kehon kautta tapahtuva radioaallon vaikutus. Radioaalto vaikuttaa ihmisen kehoon niin, että saa aikaan käsien liikkeen ja tästä syntyy tämän varvun liike.” Sitten ohjelmassa jatkettiin: ”Vielä tarkastamattomatonta väitöskirjaa varten Huttunen on tehnyt kokeita …”. Huttunen: ”Kun aalto kohtaa kostean ja kuivan maan rajapinnan, niin siitä tapahtuu heijastuma ja heijastunut ja tuleva aalto muodostavat tällaisen interferenssikuvion, joka mahdollisesti voidaan pitää, että se olisi tällainen selitys kaivonkatsojan herkkyydelle”.Maailma on täynnä radioaaltoja ja niiden interferenssejä, joten on vaikea kuvitella, että interferensseillä olisi jotakin tekemistä esimerkiksi kaivon katsomisen kanssa. Maan sisästä heijastuvien aaltojen interferenssin luulisi myös olevan merkityksettömiä suhteessa maan pinnan yläpuolella risteileviin.

Huttunen on tehnyt ”väitöskirjaansa” puhdetöinään, työllä ei ole valvojaa eikä työtä ole hyväksytty tarkastettavaksi, vaikka jo talvella 1994 esimerkiksi Pirkka 2/94 kertoi ”pian ilmestyvästä väitökirjasta”. Siinä mielessä ei ole asianmukaista väittää, että ”tiede olisi todistanut” jotakin taikavarvuista. Soittelin Huttuselle tarkistaaksen väitöskirjan tarkastamistilanteen. Miellyttävän keskustelun jälkeen Huttunen teki tarjoukseen: Hän luovuttaa mittalaitteen ja ohjeet skeptikoiden käyttöön, jotta skeptikotkin voisivat testata hypoteesia siitä, aistivatko ihmiset radioaaltojen interferenssimaksimeja ja heilahtaako varpu aistimuksen seurauksena. Asiasta kiinnostuneet ottanevat yhteyttä Skepsiksen hallituksen jäseniin kokeilun järjestämiseksi.

Lauri Gröhn 1996
grohn

Asun Nauvossa, Bryssel 97-04. Tutkinto: teoreettinen fysiikka. Työura: Yliopisto (kurssiassistentti 2v.), iltaoppikoulu, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 84-97 (erikoistutkija, konsultti, Euro-infon päällikkö), yrittäjä Bryssel, Euroopan komissio (puiteohj.). Yrittäjä 05-17. Rakensin kotona tietokoneen 76. Skepsis ry:n siht. 91-92, pj. 93. Kehitin 1997 (Psion) ja 2001-2015 (pc/mac) ohjelman, joka muuttaa valokuvat musiikiksi: http://www.synestesia.com/cd05/2005.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu